x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Fashion Ai alergie la crema de protecție solară? Află ce trebuie să știi despre asta

Ai alergie la crema de protecție solară? Află ce trebuie să știi despre asta

25 Iul 2018   •   21:33
Ai alergie la crema de protecție solară? Află ce trebuie să știi despre asta

Nu ne putem închipui vara, la mare, fără să folosim crema de protecție solară. Trebuie însă multă atenție în alegerea ei, pentru că poate provoca alergie la unul sau mai mulți dintre compușii ei.

Crema de protecție solară este esențială pentru a ne păstra prospețimea și frumusețea pielii, pe timpul verii. Dar anumite formule conține ingrediente care pot duce la iritație, roșeață, mâncărime și stări de nervozitate.

Rolul cremelor de acest fel este de a ne proteja de razele UV, dăunătoare pentru piele. Dar alegerea cremei potrivite pentru pielea și problemele noastre particulare trebuie făcută cu mare grijă.

De ce trebuie să ții seama? Ce anume poate provoca alergie?

Un studiu realizat de un institut de cercetare din Statele Unite, între anii 2001-2010, pe un număr de 24.000 de pacienți testați, arată că doar 1% dintre aceștia a dezvoltat alergie la o cremă de protecție solară. Asta e bine! Dacă sunteți norocoși, vă numărați între cei din procentul majoritar de 99%. Dar dacă sunteți unul dintre cei puțini?

Același studiu a arătat că persoanele din procentul de 1% au dezvoltat două tipuri de alergie la cremele de protecție solară, fiecare cu o cauză unică.

Dacă credeți că intrăți în acel 1%, există două tipuri de alergii de protecție solară pe care trebuie să le cunoașteți, fiecare cu propria lor cauză unică.

Ce înseamnă să ai alergie de contact?

Acest tip de alergie apare atunci când o substanță chimică dintr-un produs - respectiva din crema de protecție solară pe care o folosim - declanșează o reacție directă asupra pielii, pe locul unde a fost aplicată. Reacția apare indiferent de locul în care te afli: în casă, la magazin (unde tocmai testezi crema pe care vrei să o cumperi, ca nu cumva să ai alergie la ea); indiferent de sursa de lumină: razele soarelui, un bec sau... o lanternă. În acest caz, e simplu ca bună ziua: crema conține un ingredient care provoacă alergie și cel mai bun lucru e să o arunci la coș (sau să nu o cumperi, dacă tocmai o testai).

Ce este fotoalergia?

O altă formă de alergie se dezvoltă atunci când razele soarelui acționează asupra locului pe care ai aplicat crema (paradoxal, pentru că tocmai ca să te ferești de razele soarelui ai apelat la crema de protecție).

Asta se întâmplă pentru că razele soarelui interacționează cu un compus chimic din crema de protecție și provoacă un disconfort (prurit, roșeață, usturime, mâncărime). Acest tip de alergie nu apare imediat ce ai aplicat crema, ci după câteva minute sau zeci de minute de la expunerea la soare. De multe ori, ingredientul din crema de protecție solară care te deranjează nu este cel destinat să te protejeze de UV, ci conservanții sau parfumul din compoziție.

Atât ingredientele active cât și cele inactive din crema de protecție solară pot declanșa o reacție alergică, astfel încât orice, de la conservanți până la parfum, ar putea fi vinovatul. Există, de asemenea, o varietate de blocante de lumină cu ultrasunete care pot provoca reacții alergice, inclusiv oxibenzonă, avobenzonă și cinnamate. PABA (acidul para-aminobenzoic) este un blocant foarte eficient al luminii UVB, dar este rar folosit deja din cauza unui risc ridicat de alergie.

Cine poate avea alergie la cremele de protecție solară?

Este posibil ca unii oameni să fie mai alergici decât alții, la diferite substanțe din crema de protecție solară. Persoanele cu antecedente de eczeme si alte reactii cutanate sunt mai predispuse la această formă de alergie. Femeile tinere pot fi, de asemenea, mai expuse riscului. Studiul a constatat că oamenii erau mai puțin susceptibili de a avea o alergie la crema de protecție solară dacă erau bărbați, aveau dermatită ocupațională sau aveau peste 40 de ani. Acest lucru ar putea fi și din cauza faptului că femeile folosesc mai des o cremă de protecție solară.

Citește și: Aplicaţie pentru monitorizarea alergiilor

Simptomele alergiei la protecția solară

Acest tip de alergie se manifestă, de obicei, ca o erupție cutanată roșie, mâncărime cu umflături în zona pe care ați aplicat agentul de protecție solară. De obicei, este o erupție întârziată, ca și cum ați atins iedera otrăvită. De asemenea, pot apărea blistere umflate sau pline cu lichid.

Recomandarea este ca atunci când apar primele semne de alergie să spălați imediat produsul - la duș, nu cu apă de mare sau în bazinul a cărui apă e clorurată -, să evitați soarele și să faceți o programare la dermatolog. Și să luați și produsul la consultație, pentru ca medicul să-și dea seama, după un test specializat, ce anume v-a provocat o formă de alergie sau alta.

 

×