x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Fashion Arhitectul mirosurilor

Arhitectul mirosurilor

de Oana Vasiloiu    |    09 Mai 2010   •   00:00
Arhitectul mirosurilor
Sursa foto: /Thinkstock

Vă împărtăşesc bucuria mea de a-l cunoaşte pe unul dintre parfumierii mei preferaţi. De când am descoperit creaţiile celor care fac parfumuri în colecţii mici, aşa-numita "nişă", nu mai pot să port altceva. E ca o vrajă, un mister pe care, odată pătruns, nu te mai poţi opri să nu-l descoperi până la capăt.



Pentru mine e dependenţă. Olivier Durbano este aparte. Pentru el, parfumurile sunt poeme. M-am extaziat, am vrut să-l cunosc şi îi mulţumesc că a acceptat să-mi răspundă la câteva întrebări. "Poemele" lui pot fi găsite în Paris şi în micul boutique din Bucureşti, din Str. Doamnei 5.

"Cum s-a întâmplat ca tu, arhitect fiind, să-ţi doreşti să proiectezi parfumuri?", l-am întrebat. "La vârsta de 5 ani, îmi doream ca părinţii mei să îmi cumpere o piatră veche gri, am plâns efectiv după acea piatră până mi-au luat-o. A fost un semn de început clar pentru mine. Port tot timpul cu mine acea piatră. Din copilărie mi-au plăcut, m-au fascinat pietrele, arhitectura, design-ul de orice fel, parfumurile, moda, desenul, pictura.

Am avut un vis pe care mi l-am putut împlini. M-am dus să studiez arhitectura şi chiar de la început mi-am propus să învăt să creez! Am avut posibilitatea de a alege să creez ceea ce mi-a plăcut cel mai mult. A fost absolut necesar pentru mine să învăţ etapele procesului de creaţie şi să învăţ lucruri interesante pe lângă asta, lucruri care ţin de cultură, artă şi filozofie. La început am făcut decoraţiuni interioare, iar acum fac ceea ce iubesc cel mai mult: parfumuri!"

FASCINAŢIA
Care este povestea parfumurilor lui? "În timpul studiilor de arhitectură, am cumpărat diferite pietre care m-au atras, nu ştiam exact ce o să fac cu ele, dar era legătura mea din copilărie, reîntoarcerea la fascinaţia pietrei gri. Câteva luni mai târziu, mi-a venit ideea să fac un colier şi am avut o revelaţie incredibilă: lucrul cu pietrele era o dovadă a legăturii, a relaţiei mele cu ele. Şi am creat încă un colier şi încă unul, încercând să le fac tot mai bine şi să mă exprim prin ele.

Când am simţit că pot să le arăt, m-am dus la un concept store din Lyon, care vindea Yoji Yamamoto, Dries Van Noten şi Issey Miake, şi am arătat prima mea colecţie de coliere. Proprietara, Suzy Wilner, mi l-a cumpărat pe loc. Asta a fost începutul! Apoi, pietrele astea m-au inspirat să creez parfumuri. Mă fascinează..." Ce parfum... poartă?

"De când creez parfumuri, le port pe ale mele! Le schimb în funcţie de starea de spirit. Cel mai mult îl inspiră faptele, simbolurile, persoanele, poveştile, sufletul... "Eu muncesc tot timpul (zâmbeşte), nu mă gândesc decât la ceea ce fac, acesta este universul meu. Nu prea ies în oraş, nu prea plec în vacanţe, deşi îmi place să călătoresc pentru a mă inspira, a cunoaşte oameni şi culturi noi. Când nu muncesc, îmi place să citesc, să scriu şi să pictez. N-am fumat niciodată.

Când am călătorit în Orientul Mijlociu, mi-a plăcut puţin să fumez «narghil». E ca o excursie, o punere în scenă, o transă, mai ales când simţi toate acele miresme specifice Orientului Mijlociu... poţi să închizi ochii, să visezi..." Trăieşte în Paris de patru ani şi îi place enorm. "Îmi place să călătoresc, dar să mă întorc aici!"

PERSONALITATE
Ce este fericirea pentru el? "Câteodată uităm să fim fericiţi... Libertatea este pentru mine cea mai importantă dintre valori. Dacă mă simt liber sunt fericit. Am o viziune personală asupra acestui lucru (sigur, ca fiecare dintre noi)." Crede că există o anumită conexiune între miros, minte, suflet şi credinţă. "Parfumurile pot fi oricum, inspirate de orice senzaţie, emoţie, vis, fantezie, realitate. Parfumurile pot fi «bune» sau «rele».

Depinde de persoanele care le poartă şi care le miros, depinde de fiecare în parte, depinde de mesajele transmise şi primite. Nu mă interesează conotaţia sexuală pe care o poate atinge un parfum, nu asta caut eu la un parfum. Există alte moduri de a trezi senzaţiile interioare legate de instinctele primare. Şarmul, de exemplu, este unul dintre ele. Cred că un parfum trebuie să fie o reflexie a persoanei care îl poartă, pura alchimie - de aceea alegerea corectă a unui parfum care să te definească este vitală! Parfumul trebuie să se coordoneze cu sufletul şi să îl exprime în exterior..."

×
Subiecte în articol: parfum jurnal de stil olivier durbano