x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Fashion Coco Chanel, agentă a serviciilor secrete naziste?

Coco Chanel, agentă a serviciilor secrete naziste?

19 Mar 2016   •   13:09
Coco Chanel, agentă a serviciilor secrete naziste?

Timp de un an, Coco Chanel a fost amanta și „agenta” baronului Hans Gunther von Dincklage, atașat la Ambasada Germaniei în Franța.

 

După declasificarea unor documente din arhiva serviciilor speciale, istoricii francezi au dezvăluit că una din cele mai faimoase femei ale secolului XX, designerul Coco Chanel, a făcut parte din serviciile de intelligence nemțești în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

 

Potrivit gaceta.es, într-o scrisoare anonimă destinată Rezistenței franceze se preciza că Chanel este o persoană „suspectă” și că între anii 1942-1943 a fost amanta baronului Hans Gunther von Dincklage. Aparent, bărbatul ar fi luat parte la activitățile de propagandă și ar fi fost unul dintre spionii serviciilor naziste.

 

Frederic Quequineur, responsabil pentru arhivele serviciilor speciale din Franța, a explicat jurnaliștilor că Abwehr, serviciul german de intelligence a înregistrat-o pe Coco Chanel ca agentă. Astfel, creatoarea de modă putea colabora cu nemții, furnizând informații.

 

Totuși, nu s-a stabilit dacă lui Coco Chanel i se adusese la cunoștință statutul de agent secret.

 

La începutul războiului, creatoarea de modă a fost nevoită să își închidă casa de modă și magazinele. Se crede că după reținerea nepotului său, a luat legătura cu autoritățile din Germania și după eliberarea Franței a fost acuzată și expulzată din țară. 

×