x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Fascinaţia stelei din borcan

0
Autor: Oana Vasiloiu 14 Noi 2010 - 00:00
Fascinaţia stelei din borcan

Caise şi ardei iute. Pere cu chimen. Roşii verzi şi ceai de Matcha. Prune cu scorţişoară. Sau prune cu nucă şi palincă. L-am întâlnit accidental pe Just, creatorul de "saveurs" unice şi aveam senzaţia că e din altă lume. E fericit. S-a stabilit în România împreună cu soţia sa şi e fericit aici! "Fac ceea ce îmi place, am tot ceea ce îmi trebuie şi mă bucur să învăţ oamenii un nou stil de viaţă."

Pentru Just, faptul că micul dejun începe cu o pâine excepţională, gemuri speciale, uneori savurate împreună cu brânzeturi cu mucegai sau caşcaval (toate produse artizanal), acesta este parte din stilul de viaţă. Colecţiile sale de gemuri sunt unice pe piaţa (mică) de delicatese produse în România.

Deşi am jurat că nu mai scriu o vreme despre mâncare şi gusturi şi băcănii, iată că întâlnirea cu un francez plecat de la Paris ca să facă gemuri de nişă în România mi s-a părut un fenomen. I-am spus la un moment dat că eu nu ştiu cum să fac să plec la Paris şi să trăiesc acolo, în cel mai frumos oraş din lume, iar el mi-a spus cât de mult se bucură că este aici şi creează gemuri! Nu puteam să nu scriu aici despre creativitatea uimitoare de a combina nebănuit fructele sau legumele cu băuturi precum palinca, mojito, şampanie sau cu ceaiuri şi condimente rare şi despre felul în care arată totul la "les saveurs d'Yveline".

IDEI FRANŢUZEŞTI
Nu cred că există târg de week-end în Bucureşti de la care Just să lipsească. Aerul lui de francez şi zâmbetul de om cu adevărat fericit mi-au făcut o zi minunată. I-am gustat, acasă, gemul de piersică şi anason stelat cu puţină brânză franţuzească cu mucegai. I-am dat dreptate! Să înţelegi asta şi să cunoşti, apoi să îţi şi placă, da, asta se poate numi "stil de viaţă". Chiar dacă s-a întâmplat aici, în România, unde brânza se manâncă cu ceapă (şi nu spun că nu-mi place), m-am bucurat foarte mult de experienţa resimţită, a fost ca un "ceva" care îmi lipsea. N-am mai savurat de foarte multă vreme brânzeturile cu gem. Mi se părea firesc s-o fac la Paris, dar a fost bine şi aici. Chiar reconfortant psihic. Mai ales în vremuri de criză.

Apropos de asta, dacă vă plac ideile astea pur franţuzeşti, Just recomandă la brânza roquefort cu mucegai, gemul lui de smochine şi nucă. La brânza telemea, de capră sau cea dulce, gemul de caise cu ardei iute este tot ceea ce trebuie. Pentru brânza de la Nasal sau camembert, gustul complet este dat de gemul de ceapă. La brânzeturile olandeze, emmental, gruyere şi caşcaval, nimic mai bun decât gemul de pere şi chimen. Acesta din urmă merge foarte bine şi la ficatul de raţă şi la cărnuri (mai spune Just). Toate gemurile "les saveurs d'Yveline" sunt produse din ingrediente naturale 100%, din agricultură ecologică şi sunt făcute artizanal după reţete proprii, în oale de cupru. Dar cel mai mult m-a fascinat fructul de anason din borcanul meu de gem. O stea în borcanul cu gem de piersici.

Acest condiment în formă de stea, vizibil în borcan, mi-a dat nu doar o imagine estetica şi creativ impecabilă a ceea ce face Just, dar mi-a oferit chiar o revelaţie: aceea că natura ne oferă atât de multe, ne dă totul la îndemână, iar noi aproape că nici nu mai vedem culorile, aromele, formele, semnalele din jurul nostru. Câtă linişte şi pozitivism trebuie să ai ca să poţi imagina o alăturare de bucăţele de piersici dulci cu o frunză de anason dulce amăruie şi extrem de puternic aromată! Senzaţiile mele au fost indescriptile. Cele olfactive şi apoi gustative mi-au amintit puţin de câteva momente extrem de dragi mie petrecute undeva demult în Cairo. A fost fantastic, reverie la modul propriu. Cred că fiecare borcan cu gemuri "saveurs d'Yveline" conţine mai mult decât părţi de natură, artă şi secţiune de haute-cuisine.

Cred că sunt poveşti, senzaţii, momente de suflet care ne pot aminti de copilărie sau de vacanţe sau de iubiri trecute, care, chiar dacă ne-ar răvăşi, ne-ar face foarte bine spiritual. Până la urmă, asta reprezentăm, asta suntem, o sumă a experienţelor şi trăirilor noastre trecute. Uneori, în anumite contexte, astfel de ocazii aparent banale dar foarte speciale ne pot aminti de felul în care ne-am schimbat şi am evoluat, revelaţiile ne pot face să ne cunoaştem mai mult şi să ne înţelegem mai bine, exact aşa cum am fost şi cum am ajuns să fim acum. Uneori, un anumit gust şi un anumit miros ne pot da indicii despre alegerile trecute şi viitoare. Interesant! Pe curând!

Citeşte mai multe despre:   jurnal de stil

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Jurat X Factor, spitalizat de urgenţă

Jurat X Factor, spitalizat de urgenţă
Simon Cowell s-a accidentat în timp ce testa o bicicletă electrică în Malibu. Celebrul jurat de la "X Factor" şi "America's Got Talent" şi-a rupt spatele. Simon Cowell şi-a rupt spatele, după ce a căzut de...

Un nou număr consistent al revistei ziariștilor profesioniști

Un nou număr consistent al revistei ziariștilor profesioniști
A apărut un nou număr (18) AL REVISTEI UZP, una din puținele publicații din Europa consacrate exclusiv problemelor profesiei de jurnalist. Din sumarul bogat al acestui nou număr al publicației editate de...

Nuntă la Hollywood. Celebrul actor Sean Penn s-a căsătorit. Soția sa este mai tânără cu 32 de ani

Nuntă la Hollywood. Celebrul actor Sean Penn s-a căsătorit. Soția sa este mai tânără cu 32 de ani
Celebrul actor american Sean Penn s-a căsătorit cu actriţa australiană Leila George, într-o ceremonie oficiată prin videoconferinţă, transmite ABC.  "Am avut o nuntă COVID....

Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla - minunile care s-au întâmplat cu ea, în timpul vieții

Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla - minunile care s-au întâmplat cu ea, în timpul vieții
Pe data de 07 august, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Cuvioasei Teodora. Aceasta este prima româncă trecută în rândul sfinților. A fost fiica lui Ștefan Joldea, comandant de artilerie la Cetatea...

SUA transmite avertismente de călătorie. Care este recomandarea pentru România

SUA transmite avertismente de călătorie. Care este recomandarea pentru România
Departamentul de Stat şi Centrul de Control al Bolilor şi Prevenţie (CDC) din SUA transmite avertismente de călătorie față de mai multe state unde infecțiile cu COVID-19 sunt în creștere. Acestea...

Grădinile celebrului castel al regilor Angliei va fi deschis turiștilor

Grădinile celebrului castel al regilor Angliei va fi deschis turiștilor
Una dintre reşedinţele oficiale ale reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, îşi va deschide grădinile pentru public, prima dată în peste 40 de ani, transmite Reuters. Turiștii vor putea face un...

Palatului Regal din Șoseaua Kiseleff - detalii puțin știute

Palatului Regal din Șoseaua Kiseleff - detalii puțin știute
Deși se află pe unul dintre cele mai frumoase bulevarde ale Bucureștiului, ar trece, poate, neobservată, în plimbările noastre la Șosea, dacă nu i-am ști, dinainte, povestea... O poveste aproape la fel de...

Metodă rapidă de învățare a unei limbi străine... în vacanță

Metodă rapidă de învățare a unei limbi străine... în vacanță
Poate n-o să stai chiar la un hotel de 5 stele – o fi de 4, ori numai de 3 – dar cu siguranță felul în care vei consuma o astfel de vacanță merită punctajul maxim. Și asta pentru că vei beneficia de...

Biserici protejate din România. Trece-le pe lista de obiective de vizitat în vacanță

Biserici protejate din România. Trece-le pe lista de obiective de vizitat în vacanță
De fapt, dacă ar fi să luăm ca structură de rezistență arcul carpatic, urmându-l de o parte și de alta a semețelor lui vârfuri, nu trei cercuri concentrice ale credinței am afla, ci mult mai multe, din care...

Athos - sfaturi pentru pelerini

Athos - sfaturi pentru pelerini
Oricât am lărgi conceptul de turism religios, la Athos, călătorul nu mai e turist, ci pelerin. Cu avantajele și dezavantajele sale. Ortodoxia slujită la Athos, ca și cea repovestită în paginile...

Cascada Măgura a fost introdusă în circuitul turistic național

Cascada Măgura a fost introdusă în circuitul turistic național
Cascada Măgura a fost introdusă în circuitul turistic local și național de către Primăria comunei Moisei. Aceasta a fost descoperită recent în Munții Rodnei. "Primăria Moisei a dus la îndeplinire planul...

Târnava Mare, raiul bicicliștilor, în pandemie

Târnava Mare, raiul bicicliștilor, în pandemie
Galerie Foto Nevoia de a-și petrece concediul cât mai departe de locurile aglomerate i-a îndreptat pe mulți români către traseele pe care se parcurgeau, până anul acesta, cele mai pitorești concursuri de ciclism. O pistă de...

Noi destinații izolate pentru un concediu în siguranță

Noi destinații izolate pentru un concediu în siguranță
Galerie Foto Sănătatea turiștilor este cea care conferă acum confort, în vacanță, iar românii au ales, în prima parte a sezonului estival, zonele izolate din România, redescoperind destinații aproape uitate până la...

Grecia impune turiștilor taxă pentru servicii medicale

Grecia impune turiștilor taxă pentru servicii medicale
Turiștii care merg în Grecia vor plăti o suprataxă de 20 de euro pentru asistența medicală primită pe perioada vacanței în această țară. Este pentru prima oară când autoritățile impun această măsură,...

Doliu în presa românească. A murit un mare jurnalist de la TVR

Doliu în presa românească. A murit un mare jurnalist de la TVR
Doliu în presa românească. Sorin Burtea, unul dintre cei mai importanți și experimentați jurnaliști, a murit luni, la vârsta de 67 de ani. De-a lungul deceniilor, Burtea s-a făcut cunoscut pentru emisiunile...
Serviciul de email marketing furnizat de