x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Fashion O nonagenară a făcut senzație cu ocazia Săptămânii Modei de la Paris

O nonagenară a făcut senzație cu ocazia Săptămânii Modei de la Paris

08 Mar 2016   •   22:01
O nonagenară a făcut senzație cu ocazia Săptămânii Modei de la Paris

Stea din prima linie a stilului vestimentar, newyorkeza Iris Apfel a fost, la 94 de ani, cu ochelarii săi rotunzi XXL şi cu bijuteriile sale multicolore, senzaţia Săptămânii Modei de la Paris, notează agenţia de presă France Presse.

"Într-o zi mi-am spus: nu eşti frumoasă şi nu vei fi niciodată. Dar asta nu contează. Ai ceva mult mai important: ai stil", spune de obicei Iris Apfel.

Ea prezintă între 27 februarie şi 16 aprilie o expoziţie foarte atrăgătoare de fotografie şi filme înfăţişând-o în diferite ipostaze, la magazinul parizian Le Bon Marché. De asemenea, Iris Apfel este chipul unei noi campanii publicitare pentru automobilele marca Citroën, precum şi pentru grupul australian de îmbrăcăminte pret-a-porter 'Blue Illusion'.

S-a născut în 1921 într-o familie evreiască din cartierul Queens din New York şi a studiat istoria artei. Decoratoare de interior, Iris Apfel a participat la renovarea Casei Albe pentru noua preşedinţi americani de la Harry S. Truman la Bill Clinton.

O obişnuită de prim rang la prezentările de modă, cea care este supranumită "starleta geriatriecă", a apărut anul aceasta la show-urile caselor de modă Dries Van Noten, Rick Owens, Dior din cadrul 'Paris Fashion Week', care se va încheia miercuri, şi a vizitat expoziţia de rochii ale contesei Greffulhe de la muzeul modei Galliera.

"Aceasta este un idol şi o sursă nesfârşită de inspiraţie pentru mine", a comentat Dries Van Noten pe 'Canal +'. "Aş dori ca toată lumea să trăiască la fel ca ea, cu graţie şi stil. Poartă haine uimitoare şi niciodată de două ori acelaşi lucru", a adăugat creatorul de modă.

Iris Apfel a fost subiectul unui documentar intitulat "Iris" în anul 2014, realizat de Albert Maysles. În 2015, şi-a pierdut soţul, un producător de textile care a murit la vârsta de 100 de ani, după 67 de ani petrecuţi împreună.

Adeptă a siluetelor colorate, Iris Apfel a făcut apel la femei să se despartă de uniforma compusă din colanţi sau pantaloni negri cu un pulover, botine şi o vestă din piele. "Noi trebuie să îndrăznim să fim altfel !", a sfătuit ea la Paris.

"Fiţi voi înşivă, asumaţi-vă individualitatea", a îndemnat Apfel. "Dacă purtaţi ceva, dar acel ceva nu se potriveşte, nu fiţi neliniştite, poliţia stilului nu vă va opri", a glumit ea.

Timp de decenii, Iris Apfel a adunat o colecţie de îmbrăcăminte de la designeri de top ai secolului al XX-lea, care umplu două etaje ale apartamentului său de pe Park Avenue. Muzeul Metropolitan din New York a consacrat în 2005 o retrospectivă garderobei deţinute de Iris Apfel. Celebră pentru bijuteriile sale, ea a spus că şi le lua de la galeriile Tiffany´s, precum şi din bazarurile din Harlem.

Potrivit opiniei sale, cheia fericirii este ca niciodată să nu încetezi să munceşti. "Asta am şi făcut", a spus ea la o recepţie în onoarea sa.

"Trebuie să încercăm în mod constant lucruri noi, să nu ne speriem de vârstă şi de cifre !", a îndemnat Iris Apfel, citată de agenţia France Presse.

×
Subiecte în articol: Iris Apfel