x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Fashion O nouă meserie în România: Dermopigmentarea

O nouă meserie în România: Dermopigmentarea

de Georgiana Ionita    |    06 Mai 2016   •   16:17
O nouă meserie în România: Dermopigmentarea
Sursa foto: Carol_Anne/Getty Images/iStockphoto

Dermopigmentarea este o procedură extrem de căutată și care se practică de ani buni în România, însă fără a exista oficial în nomenclatorul calificărilor. Make-up Artistul Maria Păuna a reușit să facă toate demersurile necesare legiferării ocupației de dermopigmentist, iar astăzi această ocupație este recunoscută oficial la nivel național cât și în stăinătate, fiind concepută după normele europene.

Dermopigmentarea, sau machiajul permanent prin metoda tatuajului cosmetic, cuprinde mai multe zone de aplicabilitate: sprâncene, buze, zona capilară, reconstrucția areolei mamare sau chiar acoperirea unor cicatrici inestetice. Această procedură a devenit foarte populară în ultimii ani și în țara noastră însă, până acum, specialiștii care o practicau erau angajați, practic, pe posturi total diferite: make-up artist, cosmetician sau chiar hairdresser. Asta, pentru că meseria de dermopigmentist nu exista în nomenclatorul calificărilor profesionale.

Practicată de şapte ani

“Dermopigmentarea se practică în România de peste șapte ani, dar până acum nu a fost legiferată sub nicio formă, motiv pentru care înscrierea și formarea viitorilor specialiști în frumusețe a devenit o necesitate odată cu alinierea la legislația europeană”, spune Maria Păuna, inițiatoarea proiectului de lege.

La nivel mondial, dermopigmentarea este recunoscută și oficializată încă din 2003. În România, această meserie s-a dezvoltat extraordinar de mult începand cu 2009, însă neoficial. Începând din 2010 s-au deschis și școli care inițiau viitorii specialiști prin cursuri care durau de la câteva zile, până la maximum două săptămâni.

“De aproximativ doi ani, împreună cu Toni Belfatto, președintele artiștilor dermopigmentiști din Europa, am lucrat la introducerea acestei noi ocupații în nomenclatorul calificărilor și, de asemenea, am colaborat cu Ministerul Muncii, Ministerul Sănătății și ANC (n.r. - Autoritatea Națională pentru Calificări) pentru elaborarea competențelor pe care trebuie să și le însușească noul specialist în materie, iar astăzi aceasta este recunoscută oficial cu codul COR 514210”, ne-a explicat make-up artistul.

 

Până acum, pentru că nu exista o lege, nu exista nici control iar școlile puteau pune la dispoziție doar cursuri de inițiere, nu de specializare.

 

 

Viitorii dermopigmentiști vor fi școlarizați prin cursuri de 360 de ore și vor obține diplome recunoscute la nivel european.

×