x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Fashion Prăvălia de vise şi existenţialismul lui Sartre

Prăvălia de vise şi existenţialismul lui Sartre

de Oana Vasiloiu    |    29 Noi 2009   •   00:00
Prăvălia de vise şi existenţialismul lui Sartre
Sursa foto: /Arhiva personală

Nu mai credeam că există oameni care să aprecieze fără nici un interes faptul că ţi-ai respectat o promisiune. Nu credeam că mai există oameni care să îţi mulţumească pentru faptul că ai făcut ceea ce ai spus că faci. Mi-am regăsit nişte valori pierdute şi, o dată cu ele, am reînceput să cred în prietenie. Dar să vă povestesc pe rând...



E luna cadourilor. Un clişeu drăguţ şi indispensabil în preajma Sărbătorilor. Unora le place să le primească, altora să le ofere. Eu fac parte din a doua categorie. Am început deja să mă gândesc ce să le cumpăr celor dragi. Să fie şi mult, şi bun, şi practic şi durabil. Adică ce să iau ca să fie toată lumea mulţumită. Inclusiv eu. Ţin la anumite detalii şi la preferinţele fiecăruia, dar nu am timp să umblu, aşa încât am decis să fac un mix de lucruri aparent mici, dar frumoase şi ultrafuncţionale. Vă dau idei. Nu trebuie să cheltuiţi mult sau să umblaţi de colo-colo prin mall-uri sau hipermarketuri. De principiu, marfa din aceste locuri este aceeaşi în fiecare an şi foarte comună. Pentru rafinament şi cunoscători, puteţi merge la British Gallery (pe Strada Paris), sunt lucruri fine, diverse şi au şi reduceri deloc de neglijat. Pentru ceaiuri, muzică şi cărţi, găsiţi marfă de calitate la Librăria Cărtureşti. Pentru decoraţiuni interioare şi obiecte de designer (accesibile) puteţi cerceta şi decoraţiunile de la IKEA. Eu am găsit sfeştnice, globuri şi aranjamente pentru pom absolut minunate. Nici lumânările parfumate nu sunt de neglijat. Sunt din ceară naturală şi miros superb şi timp îndelungat. Pernele decorative sunt mult mai accesibile şi mai bune calitativ decât în Bamboo sau alte magazine de profil. Până la urmă puteţi combina aceste cadouri cu multă creativitate şi bun gust. Pentru copii vă recomand să vedeţi şi obiectele, şi jucăriile inofensive din farmacii. Unele au deja pachete făcute şi pot fi foarte utile. Pentru bijuterii şi cadouri preţioase, dar nu foarte scumpe, există un magazin mic şi destul de anost pe Strada Smârdan, lângă plafarul mic de pe colţ. E un magazin de haine, dar nu vă uitaţi la haine! Vitrina nu va face nici să o priviţi, dar eu am văzut din mers nişte brăţări superbe aruncate într-un colţ şi mi-am făcut curaj să intru. Intraţi şi căutaţi în măsuţa cu blat de sticlă, veţi găsi lucruri incredibile!  

Mâncare bună
Săptămâna asta mi-am dorit foarte tare să mai slăbesc două kilograme. Câteva zile am mâncat doar brânză slabă şi roşii. Seara îmi era rău de foame. Până am aflat un secret de la o sportivă. Mi-a spus că roşiile au multe glucide şi nu sunt bune în combinaţia mea. Aşa că mi-am făcut o dietă nouă: dimineaţa: fructe şi pâine integrală. La prânz: brânză şi castraveţi. Fără pâine. Seara: carne de vită sau curcan şi salată verde. Dar nu după ora 19:00. Slăbeşti sigur şi fără să mori de foame. Plus mişcare! Ca şi soluţie ultrarapidă, am descoperit un micuţ supermaket, care are şi legume, şi fructe, şi mâncăruri calde gătite zilnic ŕ la bunica. Extrem de gustoase şi de curate. Preţuri foarte bune. Torturile şi toate deserturile sunt de casă şi se pot şi comanda. Magazinul se află pe Strada Maria Rosetti şi se numeşte "OK" (probabil de la faptul că nu au avut inspiraţie şi li s-a părut ca e "ok" tot ceea ce poţi cumpăra de acolo. Da, e...ok! Cum am tot fost invitată patru săptămâni la rând şi am spus că ajung şi nu am ajuns (!), a cincea oară nu am mai vrut să nu mă ţin de cuvânt. La Cioccogelateria Venchi (de pe Calea Victoriei), doi domni minunaţi au reuşit să facă ceva absolut unic în România. Au adus o tradiţie veche de peste 130 de ani din Italia, aici, în ţară, şi au făcut-o nu pentru a avea o afacere, ci pentru că sunt pasionaţi şi cred nebuneşte în acele produse. Gelato proaspătă şi delicioasă (făcută în casă), ciocolată premiată, cacao fină şi pură, budinci de ciocolată semipreparate, cafea, vinuri premiate italieneşti, cele mai bune praline şi absolut toate soiurile de ciocolată sofisticată (cu lapte, caramel, alune, mentă, coacăze, fistic, rom, cafea, lămâie, fructe de pădure), celebrul "Ciococaviar" şi, nu în ultimul rând, ciocolată fără zahăr - toate pot fi găsite într-o ambianţă fermecătoare la Venchi. În prăvălia cu vise, ciocolată şi poveşti, am ajuns, vineri (în sfârşit) la al Cincilea Aperitivo în care am petrecut cel mai frumos timp din săptămână alături de prietenii mei George şi Adi. De obicei, acel loc este oaza mea de linişte, în care toate visurile sunt posibile. Vi-l recomand!  O să vă îndrăgostiţi!

Haine frumoase
Într-o seară m-a sunat o prietenă să mă întrebe: "Merg la un cocteil, am o rochie neagră simplă, dreaptă, clasică. Ce îmi pun în picioare: pantofi sau botine? Şi ce dresuri şi ce fac..., nu am plic negru?". I-am spus aşa: "Dacă ai ales o LBD (little black dress) de cocteil, ai două variante: ori îţi pui pantofi cu toc, cu ciorapi negri maţi, ori îţi pui botine scurte cu toc, spectaculoase, cu ciorapi negri stil «plasă deasă»". Pentru că totul era negru, i-am spus că e mai bine că nu are plic negru. Mai ales că era un cocteil, adică nu ceva ultraformal. Singura opţiune a ei era un plic gri cu alb. O astfel de ţinută all black merită un accesoriu: ori o brăţară, ori o broşă (ideal cu perle), ori o curea - astfel, plicul gri găsindu-şi şi el locul. Ea a ales cercei argintii. M-am gândit că aş fi vrut să o văd în final, dar ştiu că este mereu elegantă şi că îşi cunoaşte bine stilul. Şi că nu a greşit!

Spectacole/Cultură

Duminica trecută am văzut spectacolul "Cu uşile închise", la Teatrul Naţional. Jean-Paul Sartre a imaginat un "laborator" de tortură a minţii şi de autodisecare a trei indivizi cu trei existenţe complet diferite, care au murit şi care îi învăţa că nu mai au nici o conexiune cu Pământul. Sunt în Infern! Într-o cameră obscură, în care este extrem de cald, care nu are ferestre, nici oglinzi, ci doar o singură uşă închisă. Fiecare aşteaptă să fie torturat, dar de fapt se vor tortura între ei, pentru că ştiu că au greşit. Cei trei nu au nici o ieşire, în acea celulă goală nu li se mai dă decât o opţiune: aceea de a se autocunoaşte, autoevalua şi autojudeca, fie separat, fie prin investigarea de către ceilalţi. Teamă, furie, disperare, încredere, suspiciune, bucurie, dragoste, sexualitate -  tot ceea ce este propriu Vieţii -  sunt sentimentele trăite şi amplificate de inexistenţa unei ieşiri sau a unui lucru material de care fiecare dintre cei trei încearcă să se agaţe. După ce conştientizează că pe Pământ nu mai reprezintă nimic şi nu mai deţin absolut nimic şi că tot ceea ce mai au se află acolo, în camera aceea, fiecare găseşte puterea de a mărturisi, de a a-şi asuma toate faptele săvârşite în disperarea de a găsi ieşirea. Într-un final, cei trei află Adevărul: unde şi ce este de fapt Infernul şi cine face "judecata de apoi"? Şi ce face ca uşa, singură, să se deschidă? Nu o să vă spun, pentru că merită să mergeţi să vedeţi spectacolul impecabil pus în scenă de Mircea Anca. Personajele sunt excelent interpretate de Constantin Dinulescu, Carmen Ionescu şi Iuliana Moise. Spectatorii trăiesc o dată cu personajele. Sunt în aceeaşi cameră a Infernului, iar actorii se află la doar un metru distanţă. E o experienţă. Ultima reprezentaţie va fi la 5 decembrie! Să nu vă luaţi haine groase, este, într-adevăr, foarte cald!  

Vacanţe/Călătorii
În articolul trecut spuneam că vreau să îmi petrec Ssărbătorile la schi, într-un vechi chalet dintr-un sat din inima Alpilor francezi. Fără "mondenităţuri inutile", vorba celor de la Guerrilla. Acum ştiu că nu voi putea să plec în vacanţa visată decât în ianuarie. De ce? Pentru că această vacanţă trebuie să fie, într-un fel, exact aşa cum o visez eu, în absolut toate detaliile, formele, mirosurile şi culorile. Şi pentru că nu e să fie anul acesta! De Sărbători!

Şi pentru că vorbim despre vacanţe, am auzit o ştire foarte interesantă. Peste 10.000 de români, cu toată criza cu tot, şi-au cumpărat vacanţe în cele mai scumpe şi exotice locuri din lume, Kenya, Dubai, Japonia, Caraibe şi în staţiunile de cinci stele din Austria şi Franţa. Paradoxal, cifra pachetelor de vacanţă cumpărate anul acesta a urcat cu peste 25% faţă de iarna 2008. Mă bucur! Înseamnă că avem şi români fericiţi. Ceea ce nu este de neglijat. Pe curând!

www.oana.vasiloiu.com

×
Subiecte în articol: jurnal de stil