x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Fashion Reinventarea, ca strategie de supravieţuire

Reinventarea, ca strategie de supravieţuire

de Oana Vasiloiu    |    14 Mar 2010   •   00:00
Reinventarea, ca strategie de supravieţuire

Recesiune. Clişeu. Simţim din plin criza economică, la toate nivelurile, în creaţie, în producţie, social, la nivel de imagine personală, ca stil de viaţă. La muncă nu putem renunţa, la "art de vivre" şi mici rafinamente, în nici un caz! Doar muncim altfel şi renunţăm la inutil, mofturi sau fiţe.



Inventăm strategii de supravieţuire. Şi devenim maximum de creativi. Cât de creativi? Acum ştim. Ne menţinem linia de plutire, ne autodepăşim, atingem apogeul sau ne plafonăm, clacăm. Lipsurile ne obligă să fim creativi. Creativi de când ne dăm jos din pat, ne îmbrăcăm, mergem la piaţă, creativi în muncă şi în dragoste. Ne obligăm să dăm tot ceea ce e mai bun în noi. Ne reinventăm. Dar, atenţie, de la creativitate la dezastru estetic este doar un pas!

În condiţiile de recesiune, nu mai ai cum să faci risipă de materiale sau de investiţii şi atunci te restrângi, faci alegeri, adopţi calea "puţin, dar bun". Şi atunci, începi să ţii la lucrurile importante şi sănătoase şi bune. Şi le elimini pe acelea pe care chiar nu le foloseşti şi nu îţi aduc nici un beneficiu.

Eliberaţi-vă de vechi şi de energie negativă! Faceţi curăţenia în garderobă! Fiţi drastici şi creativi! Nu mai păstraţi haine vechi nepurtate sau care nu vă vin perfect. Şi care nu vă reprezintă. Chiar dacă rămâneţi cu puţine haine, fiţi creativi şi combinaţi-le între ele, purtaţi puţin şi de calitate. De designer ar fi ideal, dacă puteţi.

Redecoraţi casa! Şi biroul. Reaşezaţi mobila, decoraţiunile, daţi culoare, schimbaţi-vă starea de spirit, daţi valoare spaţiilor şi fiţi cât puteţi de inovatori. Aruncaţi ceea ce nu vă defineşte şi alegeţi calitate în tot ceea ce vă înconjoară.

STRADA ESTE ÎNGRIJORĂTOARE
Observ tinerii şi, mai ales, tinerele de pe stradă. Anost sau ţipător. Banal sau vulgar. Aş vrea să văd o cale de mijloc! General vorbind, observ ţinute greşite şi fără mesaj. Doar în România mai poţi să vezi aşa o vestimentaţie anostă şi sărăcăcioasă ca stil, ca piese şi coloristică. Sau, dimpotrivă, o opulenţă greşit înţeleasă dusă la extrem până la obscen.

Este dezolant şi greu de crezut cum, într-o ţară deschisă spre civilizaţie, cu acces la informaţie şi cu dorinţa de schimbare, majoritatea tinerilor poartă aceeaşi "uniformă" de ani şi ani: jeans, pull-over sau tricou banal, o hăinuţă sau un trench ponosite şi încălţăminte adeseori neadecvată. Dincolo de faptul că nu ai cum să te simţi confortabil, nu transmiţi nimic despre tine, nu te simţi în nici un fel, parcă nici nu exişti pentru că treci neobservat.

Plus că fetele nu mai poartă fuste şi rochii, nu mai ies din jeanşi sau pantaloni banali, indiferent de vârstă. Este păcat! Tinerii de pe străzi nu se mai diferenţiază, nu se exprimă, nu-şi pun în valoare vârsta sau preocupările, nu se bucură de ei, nu mai fac diferenţa între feminin şi masculin. Nu au încredere în ei.

Ştiu, există criterii materiale, financiare, salariile de abia ajung pentru mâncare şi manuale, totuşi există un timp la două, trei luni sau pe sezon în care mergi la cumpărături şi, în loc să-ţi cumperi haine ieftine şi urâte sau să dai banii prin baruri, cluburi, pe ţigări şi alcool, nu e, oare, mai bine să îţi cumperi haine bine făcute şi creative? E, cred, o simplă chestiune de mentalitate.

Învăţaţi-vă copiii să se îmbrace frumos şi potrivit vârstei şi personalităţii! Ar fi bine dacă am reuşi să nu mai vedem jeanşi strâmţi, mulaţi, pocnind pe funduri şi picioare sau, la polul opus, largi şi lungi, pe care se calcă până sub talpa pantofilor. Sau fuste negre mulate şi scurte purtate cu ciorapi cu model şi cizme! Genţi mari urât accesorizate, cu lanţuri, ţinte şi ornamente metalice. Cercei şi brăţări de plastic sau gablonţuri vândute la kilogram prin mall-uri.

Farduri şi lipstick-uri ţipătoare şi, cel mai grav, dermatograful negru care arată oribil şi, mai ales, la vârste tinere. Să eliminăm complet dermatograful negru! Este înfiorător de inestetic, mai ales că acesta nu este altceva decât un instrument cosmetic folosit doar în Orient de femeile de acolo datorită unei particularităţi fizice şi ca o raţiune religioasă, deci nu are nici o legătură cu noi sau cu Europa.

Este grotesc şi complet de neacceptat mai ales ziua! Efectul dramatic corect poate fi dat şi acceptat doar de eyeliner negru, dar trebuie aplicat corect sau cu ajutorul unui specialist.

Încă ceva, întotdeauna ţineţi cont de tot ansamblul: haine potrivite şi creative, accesorii puţine şi bune, păr, make-up şi... atitudine corecte! Să nu uităm nici de parfum! Un detaliu foarte important!
Pe curând!

×
Subiecte în articol: jurnal de stil