x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Hobby Actorie pentru viața de zi cu zi

Actorie pentru viața de zi cu zi

de Oana Portase    |    23 Ian 2017   •   20:02
Actorie pentru viața de zi cu zi

Cu toții ne imaginăm, măcar pentru câteva clipe, că suntem în locul vedetelor de la Hollywood. Ne imaginăm că suntem în lumina reflectoarelor, pe scene, pe marile ecrane și la evenimente deosebite. Suntem visători, iar asta nu e rău. Chiar dacă nu vom ajunge faimoși, putem păși în culisele meseriei de actor să le aflăm secretele. Scena este primitoare, oricine își poate testa talentul, iar orice lucru nou pe care îl învățăm ne va aduce numai beneficii.

Descoperă o nouă pasiune

Cursurile de actorie pot avea un efect pozitiv în viața noastră și nu trebuie să ne gândim din start că nu avem talent și că nu avem ce căuta acolo. Nu trebuie să țintim marile scene. Cursurile sunt o modalitate inedită de a evada din viața de zi cu zi, de a ne face prieteni noi și de a descoperi lucruri interesante despre noi înșine.

”Aceste cursuri de actorie au puterea să schimbe vieți, să vindece, să dezvolte, să unească. Din IT, economie, publicitate, drept, marketing, comunicare, psihologie etc vin spre noi oameni care își doresc să se destindă și să își facă prieteni, să se joace puțin sau să prindă mai mult curaj. Bucuria întâlnirilor și activitățile distractive din cadrul workshop-urilor sunt «vinovate» pentru nașterea unor adevărate prietenii. Într-un fel, acest curs de teatru continuă după orele de curs, când se organizează ieșiri în oraș sau repetiții extra pentru spectacolele pe care le pregătim. Cea mai mare mândrie a noastră este că acest hobby a fost ridicat la rang de «al doilea job» sau chiar de job full-time”, povestește regizorul Cristian Bajora, fondator TeenMedia Academy.

Cristian Bajora s-a gândit să împărtășească tainele teatrului și cu cei tineri, așa că în 2009 a pus bazele TeenMedia Academy. Un loc care acum are porțile deschise pentru oricine și oferă cursuri de actorie și de dezvoltare personală.

“Proiectul a apărut inițial ca un gând îndreptat către liceeni – ne-am gândit că aceste cursuri ar putea să îi ajute să își îmbunătățească abilitățile de comunicare și să le deschidă apetitul pentru zona culturală. Dar am avut surpriza pe parcursul celor șapte ani de experiență să vedem că adulții sunt cei care au cu adevărat nevoie, fiind foarte interesați de produsul nostru. Experiența nu este necesară, iar cei care participă au între 16 și 55 ani – astfel că media de vârstă a participanților este undeva la 28 de ani. Aici nu contează în ce domeniu lucrezi sau ce școli ai absolvit, ci curiozitatea și deschiderea față de această lume”, explică Cristian Bajora.

 

La finalul cursului, fiecare grupă va susține un spectacol pe scena unui teatru profesionist. Fiecare cursant va primi o diplomă onorifică de participare și recomandările profesorilor.

Un hobby care îți dă încredere

Mulți dintre cei care trec pragul TeenMedia Academy sunt în căutarea unui hobby care să îi ajute în viața de zi cu zi. Actoria nu înseamnă să mergi să îți minți șefii sau colegii cu nonșalanță, nu despre asta este vorba. Doar că uneori comunicarea cu cei din jur poate fi dificilă și ne punem singuri anumite piedici.

Astfel de cursuri ne vor ajuta să ne dezvoltăm anumite abilități de comunicare, memorie, atenție, sau spontaneitate, indiferent de domeniul în care lucrăm. Vom comunica mai ușor și vom fi mai încrezători în noi în viața de zi cu zi. Mulți care merg la astfel de cursuri povestesc că vor să aibă grijă de sufletul lor, spune regizorul.

 

CE ÎNVEȚI LA CURSURI

improvizație, încredere, creativitate, inter-relaționare

comunicare, limbaj corporal, ascultare

tehnica vorbirii (dicție), rostire, respirație

atenție, concentrare, memorie

mișcare scenică, ritm, dans

jocuri, exerciții – arta actorului

interpretarea textului artistic (poezie, monolog, piesă de teatru)

mijloace de expresie în fața camerei de filmat

teoria spectacolului de teatru

 

Pantomimă, clownerie, improvizație

Cursurile sunt complexe și vă vor scoate chiar și din timiditate. Lucrul esențial este că vă veți distra, veți învăța lucruri noi și vă veți face prieteni buni. Cursanții parcurg toate etapele producerii unui spectacol de teatru. “Cursurile de actorie te ajută să faci primii paşi – fie către o carieră de actor, fie către descoperirea sinelui.

În cadrul TeenMedia Academy punem la dispoziție mai mulți profesionişti din teatru și film (Cristian Bajora, Florin Frățilă, Alex Vlad, Ioana Chelmuș, Bianca Mateescu), care le dezvăluie cursanților secrete din culisele actoriei. În programă se regăsesc ateliere de dicţie-vorbire, pantomimă, improvizaţie, elemente de expresie non-verbală, mijloace de expresie în faţa camerei de filmat, cascadorie, clownerie, studiul textului dramatic și literar și studiul personajului”, spune Cristian Bajora.

Cursurile durează aproximativ 3 luni, programul fiind flexibil în funcție de posibilitățile fiecăruia. O ședință ține 2 ore și jumătate, iar prețul întregului curs ajunge la 1.000 de lei. La final veți primi o diplomă, recomandările profesorilor, o ședință foto personalizată și filmarea spectacolului de final de curs.

×