x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Hobby Cum ne vindecăm de dependența de Facebook

Cum ne vindecăm de dependența de Facebook

de Oana Portase    |    07 Mar 2017   •   13:30
Cum ne vindecăm de dependența de Facebook
Sursa foto: Rawpixel/Getty Images/iStockphoto

Aplicațiile de pe telefon și rețelele de socializare au ajuns în ziua de astăzi să ne devoreze o bună bucată din timp. Avem falsa impresie că nu petrecem prea mult timp pe Facebook sau că nu este timp irosit și că aflăm lucruri importante, dar ne este tot mai greu să lăsăm telefonul din mână și verificăm aplicațiile chiar și atunci când nu vrem să căutăm ceva anume. Există persoane care trec printr-un adevărat sevraj dacă nu intră pe Internet mai multe ore.

În metrou, în autobuz, la masă, la muncă, la sala de fitness, la piscină, oriunde am fi avem mereu cu noi telefonul plin de aplicații. Facem poze, ne dăm check in sau verificăm din 5 în 5 minute știrile sau ce fac ceilalți. Când ajungem în situații în care nu ne putem verifica telefonul, iar acest lucru duce la nervozitate sau chiar la un fel de sevraj, este clar că trebuie să luăm măsuri și să încercăm să scăpăm de această dependență modernă, conștientizarea fiind primul pas. “Facebook îmi reduce libertățile, nu mai decidem asupra timpului liber, asupra activităților noastre, pentru că petrecem foarte mult timp pe astfel de rețele de socializare. După ce am conștientizat, abia atunci pot face ceva. Oamenii spun de obicei că totul este sub control. «Nu sunt dependent, doar mă uit. Am găsit ceva interesant». Întotdeauna sunt justificări foarte raționale”, explică psihologul Cristina Fulop.

SEMNELE DEPENDENȚEI

Simți nevoia să postezi orice faci în timpul zilei (de la muncă, de la sală, ce mănânci etc.)

Intri constant pentru a verifica dacă ai notificări sau comentarii

Anxietate în cazul în care nu ai telefonul aproape

Nu te poți concentra dacă nu merge Internetul

Îți verifici mesajele la câteva minute

 

 

După conștientizare, următorul pas este stabilirea unui deadline. Un termen-limită și un obiectiv concret sunt de maxim ajutor atunci când vrem să schimbăm un comportament. Concret, putem să ne dezinstalăm aplicațiile de pe telefon, să le lăsăm doar pe laptop, iar în timpul zilei să ne conectăm doar pentru o anumită perioadă. În prima etapă va fi mai greu, pentru că acel sevraj își va face simțită prezența. Important este să ne ocupăm mintea și timpii morți cu alte activități și să socializăm direct cu cei din jur. “Cel mai important lucru pe care îl avem de făcut este să interacționăm direct cu alți oameni și să facem activități împreună ca să obținem satisfacție reală din asta. Adică să ne îndreptăm către lucrurile care ne fac plăcere și să facem lucruri care nu ne permit să verificăm telefonul, cum ar fi sportul sau jocurile de societate. Ideea este să ne propunem cu adevărat să ajungem la acest obiectiv”, mai spune Fulop.

Rețelele de socializare ne ocupă timpul când ne plictisim, dar au început să ne distragă atenția și când nu e cazul. Avem senzația că ne relaxăm, că ne informăm, dar în realitate mai mult ne stresăm. Oamenii, în general, își prezintă pe Facebook doar părțile frumoase ale vieții lor sau ce și-ar dori să trăiască, iar în momentul în care avem o zi mai proastă, ni se pare că doar viața noastră e urâtă. Informațiile ni le putem lua direct de pe site-urile de știri, iar cu prietenii este indicat să vorbim direct. Putem verifica ce au mai postat colegii sau vedetele în timpul special alocat pentru Facebook, nu trebuie să o facem frenetic de câte ori avem ocazia. În metrou putem citi o carte, la masă ne putem concentra la mâncare și la partenerul de discuție, la muncă putem lua o pauză de cafea alături de colegi; sunt multe metode de a combate dependența de rețelele sociale, trebuie să vrem cu adevărat să facem acest lucru. Timpul este prețios și este în interesul nostru să-l gestionăm cum trebuie. Există și acele momente când chiar nu avem cu cine vorbi sau nu avem ce citi și atunci rămânem cu gândurile noastre. Este momentul când putem analiza cât de confortabili suntem cu propriile gânduri, să vedem dacă vrem sau nu să fugim de ceva. “O persoană echilibrată are ce să facă cu mintea ei și cu timpul ei. În momentul în care fugim de ceva, în momentul acela trebuie să ne gândim ce este acel ceva și ar trebui să-l rezolvăm. De multe ori dependențele acestea ascund niște probleme nerezolvate din interiorul meu. Emoții neasumate, experiențe neașezate, aspecte ale personalității mele cu care nu vreau să mă confrunt”, mai explică psihologul.

Tot mai mulți specialiști cer ca dependența de Internet să fie declarată oficial tulburare psihică, Facebook fiind considerat de multe ori cocaina tinerilor.

 

TRUCURI PENTRU A SCĂPA DE DEPENDENȚĂ

Folosește ceas deșteptător în loc de telefon

Dezinstalează aplicațiile de pe smartphone

Alocă un timp limitat pe zi pentru verificarea mesajelor

Interacționează mai mult cu prietenii și colegii în viața reală

Citește cărți în mijlocul de transport în comun

Nu mai lua telefonul cu tine la toaletă

Nu pune telefonul pe masă când mănânci

×
Subiecte în articol: dependența de Facebook facebook