x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Hobby Cum să eviţi conflictele la mesele de sărbători

Cum să eviţi conflictele la mesele de sărbători

de Oana Portase    |    30 Dec 2019   •   11:16
Cum să eviţi conflictele la mesele de sărbători

Crăciunul şi Revelionul sunt, pentru unii, cele mai frumoase momente din an, în timp ce pentru alţii înseamnă multă presiune şi revederea rudelor care nu se ţin departe de discuţii conflictuale. Femeile stau cu zilele în bucătărie pentru a pregăti mâncărurile tradiţionale, bărbaţii aduc brazi în casă şi spală geamurile, copiii îi scriu Moşului şi apoi se aşază cu toţii la masă, beau, mănâncă, se simt bine şi... se ceartă.

 

Familia pe care o ştiam în copilărie dispare parcă peste noapte atunci când devenim adulţi însă ne încăpăţânăm să mai găsim ceva din farmecul ei atunci când mergem la mesele de Sărbători. Doar că, de multe ori, în loc să ne simţim bine, plecăm de la rude mai încărcaţi emoţional, cu sentimente de vinovăţie, îmbuibaţi de mâncare şi prea puţin cu pacea şi liniştea care ar trebui să reprezinte aceste zile. “De obicei familia atinge subiecte incomode sau dureroase în discuţiile purtate de sărbători, în momentele pe care cei apropiaţi le petrec împreună. O persoană care are alte priorităţi stabilite faţă de cele pe care le aveau părinţii în aceeaşi etapă de vârstă, se confruntă cu nemulţumirile manifestate şi presiunile familiei. Devin astfel iritante întrebările «Tu când te căsătoreşti?», «Când faci un copil?» etc. Cel întrebat ştie că familia nu-i înţelege suferinţa, alegerile, priorităţile şi se va simţi sufocat sau invadat în intimitatea lui de astfel de întrebări. Cel mai potrivit ar fi să începem conversaţiile în familie cu rugămintea de a nu aborda anumite subiecte pentru că nu există un răspuns satisfăcător pentru toată lumea şi, de sărbători, trebuie să ne bucurăm unii de ceilalţi, de lucrurile bune care se întâmplă în viaţa noastră, iar nereuşitele/neîmplinirile să facă obiectul discuţiei cu altă ocazie”, spune psihologul Lorena Diaconescu pentru Jurnalul.

În unele cazuri, rudele ne vor supune şi la un şantaj emoţional legat de starea lor de sănătate, că îi vizităm prea rar, că nu am obţinut anumite lucruri în viaţă şi tot aşa. Vrem, nu vrem, tot ne vom simţi vinovaţi pentru faptul că părinţii îmbătrânesc şi că poate nu facem suficient pentru ei. Nu putem duce însă povara vârstei lor, a neîmplinirilor lor mai departe. Astfel de discuţii ar trebui purtate până într-un punct şi fără preluarea vinovăţiei asupra noastră.

 

Cum scăpăm de sentimentul de vinovăţie

Discuţiile care cuprind un şantaj emoţional, lamentările, acuzaţiile şi ce conflicte mai pot ieşi la suprafaţă la o masă de sărbători nu înseamnă că rudele nu ne iubesc, însă sunt tipare care le-au modelat personalitatea ani buni şi sunt foarte greu de rupt brusc, fără anumite conştientizări. Ca să spragem un tipar şi să nu îl ducem mai departe în familiile noastre pe care le formăm în tinereţe, trebuie să conştientizăm anumite lucruri şi să alungăm vina. “Atunci când trăim sentimente de vinovăţie, le resimţim ca pe o povară de care cel mai indicat ar fi să ne debarasăm. Şi aceasta se poate într-un mod foarte simplu: conştientizând faptul că nu avem zilnic disponibilitate emoţională sau timp, trebuie să ne rezervăm o zi pe săptămână în care să oferim un moment de linişte exclusiv celor dragi pe care i-am neglijat, cel mai adesea părinţilor. Fie îi vizităm, fie îi sunăm şi stăm mai mult cu ei la telefon fără a-i grăbi să încheie, fără a ne manifesta iritarea pentru că ne povestesc a zecea oară acelaşi lucru şi fără a le face reproşuri diverse. Trebuie doar să ne setăm pentru a fi buni ascultători şi parteneri de conversaţie. Astfel, părinţii se vor simţi ascultaţi, vor fi mulţumiţi că nu au fost uitaţi şi că, încă, părerile lor contează”, mai spune psihologul Lorena Diaconescu.

 

Stabileşte graniţe

Relaţiile pot fi toxice indiferent dacă rudele ne iubesc sau nu. Soluţia nu este să le ignorăm sau să nu le mai vizităm. Putem alege să mergem la mai puţine mese în familie şi să facem ce ne place cu adevărat de sărbători, fără presiunea cozonacilor şi a cadourilor. Ca să păstrăm legătura cu familia trebuie să stabilim nişte graniţe. Când cineva încearcă să intre pe un teritoriu prea personal pentru noi ar trebui să le spunem: "Mulţumesc mult pentru sfat, părerea ta e importantă pentru mine, voi reflecta asupra sa şi voi lua cea mai bună decizie". În acest fel, nu jignim sau invalidăm interlocutorul şi evităm o discuţie conflictuală.

Sărbătorile sunt un prilej să le spunem celor dragi că-i iubim, oferindu-le momente frumoase, emoţii pozitive, validări, bucurie. Poate că nu ne găsim mereu cuvintele potrivite, dar le putem arăta că îi iubim şi prin gesturi apreciative.

CALEIDOSCOP

Termometru de sticlă

Termometrul este pentru iubitorii de vin. Are un ecran LCD pe care afişează temperatura sticlei şi funcţionează cu o baterie de ceas.

Cana pentru vin

Vino2go este inspirat din cănile pentru cafea, care pot fi luate oriunde. Este o cană izolată cu pereţi dubli, cu un pahar în interior, ca să bei cu stil. Nu este indicat să bei din cană când conduci. E perfectăînsă pentru o pertrecere la piscină.

 

 

Hârtie igienică SUDOKU

Dacă te plictiseşti în baie şi ai văzut tot ce se putea pe telefon, atunci poţi completa un joc SUDOKU chiar pe hârtia igienică. O rolă costă aproximativ 33 de lei.

 

 

×