x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Hobby Învață să patinezi ca un artist

Învață să patinezi ca un artist

de Oana Portase    |    16 Dec 2016   •   19:00
Învață să patinezi ca un artist
Sursa foto: RADU TUTA / AGERPRES FOTO

Iarna este momentul mult așteptat când putem să mergem la munte să schiem sau măcar să patinăm pe la orașe. Amatorii de distracție pe gheață se înghesuie la patinoare, iar cei care stau pe margine și suspină ar trebui să știe că nu e atât de greu să înveți să patinezi și nici scump. Patinajul pentru amatori se poate învăța la orice vârstă, iar în primă fază puteți apela la echipament închiriat. Nici patinele nu sunt așa de scumpe pentru începători. Trebuie să vă înarmați cu voință, echilibru și voie bună. Din păcate, marile patinoare din țară destinate antrenamentelor sunt pe cale de dispariție. Patinoarele din mall-uri au devenit populare pentru amatorii de distracții, doar că și copiii care vor să facă performanță ajung să se antreneze tot acolo.

Pentru friguroșii din fire, patinoarul Cotroceni On Ice din Capitală este perfect pentru că este acoperit. Programul este structurat în sesiuni de câte 90 de minute cu pauze de jumătate de oră pentru refacerea gheții. Intrarea la patinoar diferă în funcție de ziua săptămânii, dar prețurile pornesc de la 13 lei și ajung la 21 de lei. Puteți închiria patine pentru 11 lei și „foci ajutătoare” pentru 16 lei. Un curs de inițiere cu un monitor din staff costă 28 de lei, fără echipament, pentru care plătiți în plus, iar un abonament de 10 cursuri ajunge la 370 de lei. Cotroceni On Ice este un patinoar deschis tot timpul anului.

PREȚURI COTROCENI ON ICE

Luni – Joi (10.00-24.00) și Vineri (10.00-17.30)

Copii (cu vârsta până în 12 ani) 13 lei

Elevi, studenți, pensionari 15 lei

Adulți 18 lei

Vineri (18.00-24.00) Sămbătă-Duminică (10.00-24.00)

Copii (cu vârsta până în 12 ani) 16 lei

Elevi, studenți, pensionari 18 lei

Adulți 21 de lei

Închiriere patine 11 lei

Închiriere foca 16 lei/sesiune

Cutie pentru vestiar 5 lei

 

Dacă vreți să intrați în atmosfera sărbătorilor, patinoarul de la Târgul de Crăciun din Piața Constituției vă așteaptă. După o turtă dulce și un vin fiert, puțină mișcare pe gheață este indicată pentru a scăpa de senzația de frig. Intrarea la patinoar este liberă. Nu este un loc indicat pentru a învăța să patinați, pentru că este cam aglomerat, dar dacă vă mențineți echilibrul cât de cât și cu puțin ajutor de la prieteni, vă veți distra cu siguranță.

 

Căzăturile de care îți vei aminti

În inima Ardealului, clujenii sunt așteptați să patineze în voie bună la patinoarul din centrul orașului, în Piața Unirii. Acesta este deschis de la ora 10.00 până seara târziu, iar intrarea este gratuită. Iarna trece repede, dar amintirile rămân, așa că fiecare căzătură va fi în timp prețioasă dacă a fost alături de prietenii tăi. Te ridici și patinezi mai departe! Dacă vrei să fii un adevărat rege al gheții sau o prințesă, atunci poți apela la un instructor. Cursurile se țin în timpul zilei, când e mai liber, și vei învăța câteva trucuri pentru a-i impresiona pe cei dragi. Prețurile pornesc de la 15 lei de persoană pentru un curs de grup.

 

ECHIPAMENT PENTRU ANTRENAMENTE

Patine

Pantaloni sau colanți elastici

Bluză de trening

Mănuși

 

Patinajul a apărut în țările scandinave, iar la început nu era practicat pentru relaxare. Popoarele din nord foloseau patinele pentru a se deplasa dintr-un loc în altul. Arheologii au găsit patine din os, vechi de 20 de mii de ani, în Scandinavia sau Germania. Patinajul ca sport a apărut în 1892, când au avut loc și primele campionate mondiale.

 

Slăbești pe patine

Pe lângă faptul că ne relaxează, patinajul este un sport benefic pentru sănătate. Este un exercițiu de aerobic, dar față de alergat are un impact mai redus. Cu toate acestea, patinajul contribuie la întărirea mușchilor inimii și ajută la slăbit. La o singură sesiune de patinaj putem arde între 250 și 810 calorii. Acest sport ne îmbunătățește și tonusul muscular pentru că mușchii picioarelor sunt solicitați la maximum, dar și alte grupe musculare sunt lucrate în același timp.

 

Unde mai putem învăța să patinăm

La Patinoarul Olimpia din Brașov se organizează cursuri de inițiere în patinaj de câteva ori pe săptămână, pentru copiii cu vârste cuprinse între 4 și 10 ani. O ședință durează 50 de minute, iar prețurile pornesc de la 10 lei pe ședință, fără taxa de închiriere a patinelor.  În Iași, doritorii pot merge la cursuri la Palas Ice Rink în diminețile de weekend și vor scoate din buzunar aproximativ 20 de lei de persoană. Timișorenii se vor bucura de magia gheții pe un patinoar de 1.200 de metri pătrați, la Ice Dream. Programul cursurilor diferă, la fel și prețurile. Cel mai indicat este că atunci când vă hotărâți să mergeți la cursuri, să sunați și să vă faceți o programare înainte.

 

Patinoar de 3,6 milioane de euro în Otopeni

La începutul lunii decembrie, Ion Țiriac a inaugurat un patinoar construit din fonduri proprii în Otopeni. Este singurul patinoar din Capitală unde cluburile se pot antrena, după ce arena “Mihai Flamaropol” a fost demolată. La patinoarul din Otopeni se vor antrena gratuit copiii de la cluburile de hochei și patinaj artistic, dar se vor organiza și cursuri pentru alți doritori. Copiii de la cluburi vor beneficia și de transport gratuit până în Otopeni. Patinoarul are o suprafață de 4.863 de metri pătrați, o capacitate de 500 de locuri și 70 de locuri de parcare.

×