x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Hobby Șapte reguli pe care trebuie să le respectăm în biserică

Șapte reguli pe care trebuie să le respectăm în biserică

15 Apr 2017   •   08:57
Șapte reguli pe care trebuie să le respectăm în biserică
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Suntem în Săptămâna Mare, iar în scurt timp se în­cheie postul Paștelui, cel mai lung și cel mai greu de urmat dintre toate. Indiferent că mergem să luăm lu­mină în noaptea de Înviere sau în duminica Paștilor, e important să fim atenți la detalii. O mică neatenție poate compromite un moment special al celor din jur.

1. Când intrăm în biserică, ne facem cruce, închi­nându-ne mai întâi la icoana expusă pe iconostas, care este, de obicei, icoana Învierii și a patronului bisericii. Gesturile trebuie să fie extrem de discrete, să nu atragă atenția sau să-i deranjeze pe ceilalți credincioși.

2. Dacă slujba este în desfășurare, nu ne putem per­mite acest ritual, ci ne vom închina discret, alegând un loc mai retras pentru a nu atrage atenția. Scaunele sunt rezervate întotdeauna pentru persoanele în vârstă sau pentru cei care au probleme de sănătate.

3. Bărbații stau în partea dreaptă, iar femeile, în stânga. În Maramureș, spre exemplu, femeile stau în spate. Așa spune tradiția, însă, sub nicio formă, nu este o regulă de urmat și în 2017. Până la urmă, această re­gulă e ignorată frecvent, fiind mult mai mare numărul femeilor în biserici.

4. Ținuta va fi decentă, fiind excluse maieurile, pan­talonii scurți, rochiile prea scurte sau prea strâmte, prea decoltate sau cu spatele gol. Excepție fac situațiile în care ne aflăm în biserică la o slujbă de cununie sau de botez, unde rochiile pot avea croieli deosebite.

5. Nu vom purta conversații în timpul slujbei. Sub nicio formă nu răspundeți la telefon, nici în șoaptă, nici la mesaje. Este un moment de reculegere pentru cei ve­niți la slujbă, iar asta ar fi o dovadă de impolitețe.

6. Dacă mergeți la biserică împreună cu un co­pil, încercați să îi explicați de acasă că un astfel de loc impune o conduită specială. Sigur că nu se va supăra nimeni dacă un copil va vorbi tare, însă e indicat să îl educați în aceasta privință de la o vârstă fragedă.

7. Relația credincios-preot este una cu adevărat spe-cială, așa că impune formule de adresare speciale. For-mula de salut “Bună ziua!” va fi înlocuită cu “Sărut mâ-na, părinte!”, indiferent dacă sunteți femeie sau bărbat.

Să vă bucurați de liniștea sărbătorilor și de prezența celor dragi!

×
Subiecte în articol: noaptea de inviere