x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Hobby Şcoală De Vară De Cultură Rromanes în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului: T-AVES BAXTALO!

Şcoală De Vară De Cultură Rromanes în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului: T-AVES BAXTALO!

de Luminita Ciobanu    |    14 Iul 2014   •   17:37
Şcoală De Vară De Cultură Rromanes în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului: T-AVES BAXTALO!
Sursa foto: foto: Muzeul Astra din Sibiu

Rromii îşi prezintă cultura în cadrul celei de-a doua ediţii a şcolii de vară de cultură rromanes “T-aves baxtalo!”, eveniment ce se va desfăşura în zona Târgului de ţară, din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, la fierăria funcţională, în perioada 19-20 iulie 2014. Cei interesaţi vor afla de la meşterii prezenţi cum se creează o lingură de lemn, un cazan de rachiu, o rochie cu nenumărate pliuri, un inel de argint pentru persoana dragă sau cum îşi împletesc fetele părul.

Nu vor lipsi degustările de mâncăruri şi muzica. Sâmbătă, în jurul focului se va dansa, se va asculta muzică şi se vor împărtăşi fel de fel de poveşti şi istorisiri. În cadrul unei biblioteci vii, rromii vor depăna povestea “Fierarului student” şi a cortorarilor invitând publicul la dialog.

În Muzeul în aer liber din Dumbravă, “Şcoala de vară de cultură rromanes T-aves baxtalo!” se doreşte a deveni un eveniment anual de promovare şi serbare a tradiţiilor rromanes. Una din misiunile muzeului este să găsească meşteşugari autentici în localităţile româneşti. În acest sens, cercetările de teren au fost norocoase, sau “baxtale” în limba rromanes. Noutatea de anul acesta constă în faptul că doi tineri fierari din judeţul Dolj vor pregăti “încălţările” de vară ale unui cal din Muzeul în aer liber şi vor confecţiona potcoave cu noroc pentru amatori.


×