x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Hobby Târguri de iarnă cu bucate tradiţionale

Târguri de iarnă cu bucate tradiţionale

de Maria Belu    |    09 Dec 2010   •   18:41
Târguri de iarnă cu bucate tradiţionale
Sursa foto: Karina Knapeck/Jurnalul Naţional
141803-kkk-5740.jpgCârnaţi de porc de Mangaliţa fără colesterol, din Lăpuşel (Maramureş), cozonac de la Mama Floarea din Scărişoara (Olt), brânzeturi rafinate, cârnaţi cu boia şi alte preparate stropite din belşug cu vin de Dealu Mare şi Valea Călugărească. Toate aceste bunătăţi pot fi degustate şi cumpărate de la târgurile organizate în Capitală.

Festivalul cozonacului. Cea de-a 28-a ediţie a "Târgului naţional de produse ecologice, tradiţionale şi naturale" din Parcul Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, din Capitală, este dedicată cozonacului. Organizatorii, ASAS şi Media Link Business, şi-au propus să le aducă bucureştenilor magia aromelor de Crăciun. Şi cum de pe masa de sărbătoare cozonacul este nelipsit, Mama Floarea din Scărişoara (Olt), va prepara tradiţionalul cozonac cu multă pricepere, îl va coace într-un cuptor încins cu lemne, apoi îl va oferi, spre degustare, celor aflaţi la târg. Vizitatorii vor mai fi ademeniţi şi cu produsele tradiţionale aduse la târg de gospodarii din Lăpuşel (Maramureş) precum cârnaţi fără colesterol, preparaţi din carne de porc de Mangaliţa, jambon etc. Produsele apicole, precum mierea, polenul, lăptişorul de matcă amestecat în miere de flori de salcâm etc. sunt recomandate de producători pentru întărirea organismului în această perioadă rece. Atmosfera de sărbătoare va fi întreţinută de solişti vocali din zona Argeşului şi a Olteniei, care-i vor încânta pe vizitatori cu colinde şi muzică populară.

Cadouri la Sala Dalles. Cărţi, jucării inteligente, dulciuri, ceaiuri, brăduţi şi globuleţe din marţipan, dulciuri siciliene, globuri de sticlă pictate manual de artişti din România şi Olanda, ceramică pictată manual, tablouri realizate din reclame şi postere vintage etc., sunt doar câteva dintre atracţiile Târgului Cadourilor de Crăciun organizat la Sala Dalles, din Capitală. Timp de trei săptămâni, între 2 decembrie-24 decembrie, cei care doresc să le facă daruri deosebite persoanelor dragi din viaţa lor le pot găsi aici. Fie că sunt dulciuri deosebite, cărţi, muzică sau filme, ceaiuri sau cafele cu arome deosebite şi în ediţii limitate, fie că sunt nar­ghi­lele, bijuterii din aur sau argint, toate pot fi pro­curate de la Târgul Cadourilor de Crăciun. Ca noutate, doritorii vor găsi de cumpărat la târg şi cosmetice bio produse în Germania, în Siberia sau în Orientul Îndepărtat.

"Bradul lui Moş Magiun", la MŢR. De azi până duminică, la Muzeul Naţional al Ţăra­nului Român, din Capitală, se desfăşoară Târgul "Bradul lui Moş Magiun". Pastrama, brânzeturile rafinate, cârnaţii şi alte preparate din carne de porc, produsele italieneşti, dulceţurile, magiunul, mierea, produsele apicole etc. sunt vedetele evenimentului cu care vor fi ademeniţi cumpărătorii. De asemenea, bucureştenii vor mai găsi la târg şi cadouri pentru persoanele importante din viaţa lor precum icoane, cosmetice, globuri pentru bradul de Crăciun, produse din ceramică, obiecte vestimentare, jucării etc. Bradul Moşului va mai fi împodobit cu "sculpturi" delicioase, meşterite din bucate tra­di-ţi­o­nale româneşti, iar, la final, bradul astfel îm­po­dobit va fi donat unei case de copii. Atmosfera de sărbătoare va fi întreţinută de copii care vor susţine un recital de colinde.

Brazi de Crăciun, în Obor. Cum vă doriţi să fie pomul de Crăciun? Mai mic sau mai mare? Pentru a vă putea decide, faceţi o vizită în Piaţa Obor, din Capitală, unde veţi găsi brazi pentru toate buzunarele şi gusturile, expuşi într-un spaţiu generos de peste 3.000 de metri pătraţi. Cumpărătorii interesaţi de achi­zi­ţionarea unui pom de Crăciun pot opta între brazii de numai un metru şi până la cei de peste trei metri. Preţul poate ajunge până la 150 de lei, în funcţie de înălţime, dar şi de bogăţia coroanei. De asemenea, aici sunt amenajate standuri speciale de unde se pot cumpăra  diferite decoraţiuni pentru pomii de Crăciun, precum şi jucării diverse pentru cei mici. Târgul cu brazi de Crăciun va fi deschis până în jurul datei de 29 decembrie.

Haine şi accesorii unicat. După ce aţi de­gustat mâncărurile şi vinurile tradiţionale, trebuie să mergeţi să vă achiziţionaţi haine vintage unicat. Unul dintre târgurile la modă se va desfăşura duminică, 12 decembrie, între orele 11:00 şi 17:30, la Vintage Pub, local si­tuat în Centrul Istoric al Capitalei. Evenimentul, organizat de Iheart Concept Store, se adresează iubitoarelor de haine, pantofi şi accesorii unicat vintage care doresc să-şi îmbogăţească garderoba cu obiecte vestimentare unicat reali­zate de tineri designeri români. Atmosfera de sărbătoare a expoziţiei va fi întreţinută cu vin fiert şi brioşe aromate cu scorţişoară.

Cadouri pentru cei dragi. Cel mai mare târg dedicat sărbătorilor de iarnă este deschis în perioada 3-12 decembrie la Centrul Ex­po­zi­ţional Expo Transilvania din Cluj-Napoca. Părinţi, pitici şi bunici trec zilnic pragul ex­po­zi­ţiei pentru a cumpăra cele mai frumoase da­ruri pentru cei dragi, precum îmbrăcăminte, în­călţăminte, accesorii, articole şi echipamente sportive, produse cosmetice, decoraţiuni interioare, aranjamente florale etc. Pe toată durata târgului are loc de acum binecunoscutul concurs cu premii intitulat "Premiile vizitatorilor".
Concusul, ajuns la cea de-a 16-a ediţie, va aduce de două ori mai multe premii care de care mai atractive. Pe tot par­cursul expoziţiei va avea loc un program de concerte de colinde susţinute de copii, elevi şi studenţi. Tot în această perioadă se desfăşoară campania de binefacere "Fii bun şi de Crăciun", care a ajuns la a 3-a ediţie. Toate donaţiile care se vor strânge vor fi dăruite persoanelor defavorizate.


Festivalul "Florile dalbe" are loc la Muzeul Satului
Muzeul Na­ţi­o­nal al Satului "Dimitrie Gusti" organizează Festivalul de Datini şi Obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou – Florile dalbe, în pe­ri­oa­da 10-12 decembrie. Colinde, teatru de umbre, cântece populare româneşti, dar şi din partea altor naţionalităţi, lansări de carte, poezie, obiecte realizate de meşteri populari, produse gustoase şi aromate din gastronomia tradiţională, produse bio.  Vor fi şi ateliere de creaţie  în cadrul cărora copiii vor învăţa să con­fecţioneze  sorcove şi, poa­te, să şi înveţe frumosul colind. Duminică, vizitatorii vor avea o zi plină: parada obiceiurilor de iarnă, Jocuri cu măşti, Jocul ca­prei, Cerbul şi ursul, Teatru  hai­du­cesc, Vasilca ... Colindele, jocurile cu măşti tra­di­ţi­o­na­le, parada obiceiurilor de iarnă, muzica po­pu­lară, teatrul de umbre, toate acestea vă vor oferi trei zile de poveste ro­mâ­neas­că tradiţională la Muzeul naţional al satului Dimitrie Gusti. Poftiţi la Festivalul Florile dalbe! Acesta îşi deschide porţile astăzi, la ora 12:00 şi aşa le va ţine până duminică la ora 17:00. (Carmen Anghel-Dobre)

×