x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Hobby Terapia prin plutire: te închizi în capsulă și scapi de stres

Terapia prin plutire: te închizi în capsulă și scapi de stres

de Oana Portase    |    24 Aug 2017   •   21:30
Terapia prin plutire: te închizi în capsulă și scapi de stres
Sursa foto: Vladimir Ioan Purge

Într-o lume agitată și modernă, metodele de relaxare și tratament țin pasul cu tehnologia. „The Float Room” este un concept unic în România și a fost adus tocmai din Statele Unite ale Americii și Asia. Terapia prin plutire este simplă: te închizi într-o capsulă plină cu apă și plutești timp de o oră. Capsulele par desprinse din filmele SF, iar beneficiile acestei terapii sunt multiple.

În ziua de azi suntem tot mai conectați la telefoane și televizoare încât ne luăm foarte rar o pauză de câteva minute să ne relaxăm mintea și corpul. Tot mai multe persoane sunt dependente de telefoane și Facebook și le este foarte greu să renunțe la gadget-uri pentru 15 – 20 de minute. Stresul se acumulează, iar somnul nu mai este suficient pentru a ne relaxa. „Conceptul de izolare senzorială a apărut acum 60 de ani datorită unui medic neurochirurg care a vrut sa testeze beneficiile deprivării senzoriale asupra creierului și a sistemului nervos. Inițial nu au existat Float Pod-urile moderne cu lumini, muzică și săruri Epsom, acestea au fost adăugate pe parcurs pentru a face experiența mai placută și pentru oamenii care suferă de claustrofobie sau celor cărora le este frică de întuneric”, spune Vladimir Buliga, administratorul „The Float Room”, pentru Jurnalul Național.

Sarea Epsom este sulfatul de magneziu. Această substanță se folosește pentru tratarea unor afecțiuni, calmarea durerilor și catifelarea pielii. Pe vremuri, sulfatul de magneziu se utiliza pe post de laxativ. Sarea Epsom mai este folosită de grădinari pentru tufele de trandafiri și de către meșterii olari pentru a îmbunătăți elasticitatea lutului.

Capsulele în care se desfășoară terapia prin plutire se numesc Float Pod-uri. Acestea conțin 700 de kilograme de apă și 500 de kilograme de sare Epsom. Vom intra în Float Pod în costum de baie și ne vom lăsa în voia apei. În interior există un sistem de lumini care își vor schimba culorile încet și un sistem audio pentru a asculta muzică relaxantă.

Beneficiile izolării în capsulă

Plutirea în apă cu sare Epsom are beneficii multiple atât fizice cât și mentale. „Beneficiile mentale sunt prezente prin facilitarea meditației profunde și a puterii de concentrare. Plutirea îmbunătățește gândirea creativă, crește capacitatea de rezolvare a problemelor și ajută la depășirea dependențelor prin eliberarea endorfinelor care în situații de anxietate, depresie și stres sunt la un nivel foarte scăzut. Din punct de vedere al beneficiilor fizice, Floating-ul îmbunătățește circulația sângelui și reduce semnificativ timpul de recuperare, calmează durerile de mușchi, articulații, cap, artrite etc. Reduce tensiunea arterială, îmbunătățește performanța fizică și recuperarea după efort susținut și crește nivelul de magneziu din corp”, explică Vladimir Buliga.

CÂT COSTĂ SĂ PLUTEȘTI

1 ședință 60 de minute

130 de lei în timpul săptămânii

150 de lei în weekend

3 ședințe pentru clienții noi – 220 de lei

Sarea din apă ajută la detoxifierea organismului și împrospătează pielea. După câteva ședințe de plutire, cu siguranță o să dormiți mai bine iar sesiunile de relaxare în apă ajută la depășirea problemelor legate de depresie, anxietate și frică prin producerea endorfinelor, numite și moleculele fericirii.

Nu există contraindicații pentru ședințele de plutire, însă persoanele cu boli de piele ar trebui să consulte medicul înainte.

SFATURI ÎNAINTE DE PLUTIRE

Evitați epilatul sau bărbieritul cu cel puțin 10 ore înainte

Dacă v-ați vopsit, mergeți la terapie doar după 72 de ore

Evitați cofeina și țigările înainte de ședință

Mâncați o masă ușoară cu 2 ore înainte de ședință

O ședință durează 60 sau 90 de minute iar primele sunt mereu de acomodare și nu este nevoie neapărat să închideți capsula dacă nu vă simțiți în siguranță. Se recomandă o ședință pe săptămână sau una la două săptămâni, în funcție de motivele pentru care apelați la această terapie. „Fiecare cameră de plutire este privata și aveți înăuntru prosoape, papuci, feon, gel de duș, șampon, balsam de păr. După ședința de plutire puteți sta în continuare în zona de relaxare pe canapea la un ceai cald cu muzică relaxantă pe fundal”, mai spune Vladimir Buliga.

 Float Pod-urile au un sistem complex de filtrare și menținere a apei curate. Pe lângă sarea Epsom care se găsește din abundență în apă și are proprietăți antiseptice, Pod-ul folosește sistemele de filtrare după fiecare ședință timp de 30 minute.

×