x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Hobby Redescoperă țara la galop

Redescoperă țara la galop

de Adrian Stoica    |    25 Aug 2015   •   17:20
Redescoperă țara la galop

Pentru cei mai mulţi dintre noi descoperirea plăcerii de a călării a fost legată de vacanţele petrecute la ţară, la bunici. Era una din micile bucurii ale copilăriei.

Timpul s-a scurs şi această bucurie a copilăriei a fost reinventă de oameni pentru care creşterea cailor este o adevărată pasiunea sub denumirea de turism ecvestru şi transformată într-o afacere.

Dacă la început erau doar câteva cabane care ofereau turiştilor posibilitatea de a călării sau de a se plimba cu căruţa prin împrejurimi, pe trasee care erau stabilite ad-hoc, acum există centre ecvestre care oferă, pe lângă plimbări cu ghizi specializaţi, şi cursuri de călărie.

În urmă cu ceva ani, turismul ecvestru era practic necunoscut la noi. Dezvoltarea acestui gen de turism a prins foarte mult odată cu extinderea turismului rural.

Un amănunt deloc de neglijat este faptul că turismul ecvestru se poate practica pe tot parcursul anului, indiferent de anotimp, şi în toate zonele ţării.

La pas pe poteci de munte, ascunse de cetina brazilor, sau în galop peste păşunile de pe culmile munţilor, pasionaţi de călărie au variante multiple pentru a-şi petrece câteva ore sau zile în mijlocul naturii.

Percepute la început mai mult ca o excentricitate a unora, plimbările călare sau cu atelaje trase de cai, pentru cei care nu sunt amatori de senzaţii tari, fac parte din pachetele turistice oferite de agenţii.

La faţa locului traseele şi caii sunt alese cu grijă, în funcţie de antrenamentul călăreţului, şi aventura poate să înceapă. De cele mai multe ori însoţiţi de ghizi specializaţi, călăreţii de ocazie, înarmaţi de această dată cu aparate foto şi multă voie bună, au ocazia să redescopere un mod de viaţă demult dispărut.

Pentru cei care sunt decişi să renunţe cu totul la confortul oferit de viaţa cotidiană, ziua se poate încheia în jurul unui foc de tabără aprins lângă corturile insalate într-un luminiş.

Team-buildinguri

Turismul ecvestru este din ce în ce mai apreciat şi de către angajaţii mariilor companii, dovadă că multe pachete pentru team-building includ şi câteva ore de relaxare în compania cailor. „Între şedinţele de specialitate pe care le au, pachetele pe care ni le solicită reprezentanţii companiilor mari includ de foarte multe ori şi ore de echitaţie sau plimbări călare în împrejurimi.

În funcţie de solicitările companiilor, agenţiile de turism închiriază pentru acestea cabane care au proprii cai pentru agrement şi, evenual, chiar şi manejuri, iar în cazul în care nu exisă în zona dorită de client o astfel de ofertă, se apelează la socieetăţi specilizate în închirierea caior şi atelajelor.

Tarife pentru toate buzunarele

Preţurile pentru satisfacerea acestei plăceri sunt variabile, în funcţie de clasificarea pensiunii, a cailor folosiţi, a personalului folosit etc. În general, închirierea unui cal pentru plimbări pe trasee uşoare costă între 30 şi 60 de lei ( în funcţie şi de durată). În cazul în care doriţi să deprindeţi tainele echiţiei cu instructori specilizaţi, atunci pentru iniţiere veţi plăti 40 - 60 lei pentru 15 minute de echitaţie în manej acoperit.

În schimb, pentru o plimbare cu căruţa sau iarna cu sania trasă de cai, trebuie să scoateţi din buzunar chiar 150 lei. În cayul în care aveţi propriul cal şi harnaşamentul necesar, există pensiune care acceptă să plătiţi doar pentru orele petrecute călare în manej.

Dacă pasiunea pentru călăriei este foarte mare puteţi să închiriaţi un cal pentru perioade mai lungi. În acest cay trebuie să ştiţi că va trebui să suportaţi costurile legate de întreţinerea calului. Puteţi diminua aceste costuri dacă îmărâiţi costurile cu un alt călăreţ pasionat, amândoi închiriind acelaşi cal. Şi cum trăim în era vitezei maxime, puteţi să faceţi şi rezervări şi online.

Cetatea Carolina şi numai

Pasionaţii de echitaţie vor descoperi că pot practica acest minunat sport în interiorul Cetăţii Alba Carolina, unde s-a deschis un centru de echitatie. Turiştii pot alege dintre caii frizieni, aduşi din Olanda, şi lipiţani.

Caii sunt folosiţi zilnic la ceremonialul de schimbare a gărzii de la Poarta a III-a a cetăţii. Cei mai mici, care vor să descopere frumuseţea acestui sport, au la dispoziţie ponei.

"Există o cerere din ce în ce mai mare pentru cursurile de călărie sau pur şi simplu pentru plimbări cu căruţa. Sunt turişti care se interesează în mod special de posibilitatea de a călării şi îşi fac rezervările în funcţie dacă pensiunea oferă sau nu acest serviciu. Deja putem vorbi de pensiuni care au manejuri porprii, instructori specializaţi şi cai de rasă, dovadă că există o cerere din ce în ce mai mare pe piaţă" - Mircea Coman, agenţia de turism Ecovacanţă

Excursii călare

maxim 30 km preţ 300 lei/5 ore/pers (include şi mesele)

weekend calare pret: 500 lei/9 ore/pers (include şi mesele)

tur de călărie (cinci zile prin teren variat) preţ 3240 lei/7 nopţi/persoană.

lectii de călărie:60 lei/pers/30 min (adult)

copii - 10 lecţii: 400 lei

Mens sana in corpore sano

O singură oră de echitaţie este echivalentul a jumătate de oră jogging din punct de vedere al caloriilor arse, fiind un antrenament cardio extrem de eficient. Puteţi să pierdeţi până la 600 de calorii în cadrul unei şedinţe de echitaţie, în funcţie de intensitatea antrenamentelor. Şi durerile de spate ar trebui sa dispară la finalul unei şedinţe.

Din punct de vedere al look-ului personal, echitaţia practicată regulat vă ajută să aveţi o formă fizică excelentă. Dar mai important, vă modelează partea inferioară a trupului: abdomenul şi membrele inferioare. În plus, energia pozitivă pe care calul v-o transmită vă reda echilibrul psihic.

Mânăstile din nordul Capitalei

Partea de nord a capitalei ese cea mai frecvenată de către turişti pentru că aici se află şi cele mai multe biserici monumente istorice.

Mânăstirea Bălteni-la ea se poate ajunge părăsind şoseaua internaţională E 15 ( adică DN 1) în dreptul satului Tâncăbeşti, spre Periş. Mânăsirea este amplasată într-un loc liniştit, lângă un mic lac. Ea a fost construită înainea domniei lui Mihai Viteazu, şi refăcută de Matei Basarab în 1662, fiind unul dintre celee mai vechi lăcaşuri de cult din Câmpia Română. Tot legat de istorie, ar trebui să mai spunem că în satul Bălteni a fost ucis Vlad Dracul, în 1446, de către boierii răsculaţi.

Mânăstirea Ţigăneşti se află în dreptul localităţii Ciolpani. Hrisoavele isorice ne spun că pe la 1752 pe acest loc exista o biserică de lemn. Pe la 1800, aceasta dvine mânăstire de călugăriţe. Actualul lăcaş a fost construit de către Radu Golescu în anul 1812. În anul 1928, lăcaşul trece printr-un proces de restauraţie, ocazie cu care picturile bisericii sunt refăcute de cătree D. Belizarie.

Mănăsirea Căldăruşani - ea se află lângă Moara Vlăsiei şi a fost construită în timpul domniei lui Matei Basarb, pe la 1636. Picturile bisericii au restaurate de pictorii Nicolae Grigorescu şi Ion Musceeleanu.

Destinaţia săptămânii

Oraşul Lucerna este considerat leagănul Elveţiei medievale. Situat în inima Ţării Cantoanelor la 100 de kilometri de Basel, oraşul Lucerna se află în zona Munţilor Alpi, lângă lacul cu acelaşi nume. Un tur al oraşului ar trebui să înceapă cu viziarea celor două poduri de lemn peste râul Reuss, ambele făcând parte cândva din fortificaţiile vechiului oraş.

Kapellbruke sau Podul Mânăstirii este cel mai vechi pod din Europa, fiind, neoficial, simbolul oraşului. Spreuerbrucke sau Podul Morţii, este o construcţie din anul 1407 pe care sunt pictate, în secolul XVII, imagini macabre, intitulate Dansul Morţii. Un alt monument reprezentativ al oraşului este sculptura Leii murind, realizată în 1821.

Săpată în stâncă, sculptura este o alegorie închinată elveţienilor care au murit la Paris, în anul 1792, în timpul Revoluţiei Franceze, apărându-l pe regale Ludovic al XVI-lea şi pe soţia sa Maria Antoaneta.

Nu trebuie să rataţi, dacă vă aflaţi la Lucerna, nici Mumeul erei glaciale (Glechtergarteen) sau o vizită la biserica iezuită Sf. Peru, situată în Oraşul Vechi. Lucerna se află la doar 60 de minute depărtare de aeroportul Yurich, aşa că accesul spre oraş este destul de facil.  

×
Subiecte în articol: turism calatorii