x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Hobby „Tratatul excitantelor moderne”. Nu te așteptai la asta de la Balzac!

„Tratatul excitantelor moderne”. Nu te așteptai la asta de la Balzac!

de Tudor Cires    |    31 Iul 2014   •   11:09
„Tratatul excitantelor moderne”. Nu te așteptai la asta de la Balzac!

Sau poate că da...! Nostradamus ne-a lăsat primul rețetar de dulcețuri, Alexandre Dumas-tatăl - un dicționar culinar. De ce nu s-ar fi ocupat Balzac, inepuizabilul Balzac, de teoria excitantelor... moderne? Moderne la timpul lui!

Subiect inepuizabil, asupra caruia putem reveni dupa plac, gastronomia - sau arta de a gati - face parte, asa cum cred multi esteticieni, din seria generala a artelor. Paradoxal, poate, in aceasta familie culta, gastronomia se intalneste cu literatura. Spiritul de creativitate, autenticitatea, le caracterizeaza si le dau ambelor o amprenta speciala. Incontestabil, insa, bucataria e legata de societate, fiind un indicator al clasei sociale (cea burgheza difera de cea populara); ea reprezinta un factor de apropiere sau de indepartare a oamenilor care nu au aceleasi referinte culinare. Astfel, o simpla discutie legata de mancare poate determina trasaturile unui om.

Citește și Cum și-a pierdut virginitatea Angelina Jolie?
Cum și-a pierdut virginitatea Harry Potter?
Secretele jenante ale celebrităților, trădate de foștii lor angajați

Creatorul "Comediei Umane", Honore de Balzac, celebru pentru descrierile meselor pe care le serveau personajele sale, dar si pentru propria bulimie, ne-a lasat un surprinzator eseu, "Tratatul excitantelor moderne", scris in 1838 si in care defineste cinci substante "mortale" pentru om:................................

Citește continuarea AICI ca să afli care sunt cele 5 substanțe incriminate de Balzac și cum te influențează ele!

×
Subiecte în articol: felicia excitante balzac