x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Media 22 decembrie, zi specială pentru Televiziunea Română

22 decembrie, zi specială pentru Televiziunea Română

de Magdalena Popa Buluc    |    21 Dec 2019   •   11:03
22 decembrie, zi specială pentru Televiziunea Română

TVR, unul dintre principalii actori în Revoluţia Română din decembrie 1989, difuzează, pe 22 decembrie, emisiuni şi ediţii speciale. Cele mai importante momente ale evenimentelor de acum 30 de ani vor putea fi văzute la TVR 1, pe tot parcursul zilei.

22 decembrie 1989 – 22 decembrie 2019. Sunt 30 de ani de când românii au strigat „Libertate!”. Televiziunea Română a avut un rol extrem de important în mediatizarea evenimentelor, fiind şi liantul dintre românii din toată ţara. La 30 de ani de la Revoluţie, TVR 1 a programat, pentru ziua de 22 decembrie, o serie de ediţii şi emisiuni speciale, de aducere-aminte, dar şi de celebrare a unei generaţii de oameni liberi. De asemenea, momente ale Revoluţiei vor putea fi văzute la TVR 1 pe tot parcursul zilei.

Unul dintre cei care au rămas în conştiinţa poporului român drept „oamenii Revoluţiei”, poetul Mircea Dinescu, îl invită, de la ora 14.30, la Politică şi delicateţuri pe regizorul şi jurnalistul Paul Cozighian, de care  îl leagă acest eveniment extraordinar care a schimbat destinul ţării. Student la regie film la vremea respectivă, Paul Cozighian avea o cameră de luat vederi, cu care, în momentul în care a filmat la Revoluţie, în sediul CC. În imagini apare, desigur, şi Dinescu, moment de nostalgie şi aducere aminte pentru poet.

La 30 de ani de la Revoluţie, zeci de artişti şi oamenii care nu au uitat comemorează eroii şi celebrează libertatea. Telespectatorii TVR 1 sunt invitaţi la un concert-maraton, în Piaţa Revoluţiei din Bucureşti transmis în direct, de la ora 16.00.

La ora 21.00, după Telejurnal, urmărim o Ediţie specială -  30 de ani de la Revoluţia din 1989. Rememorăm evenimentele din decembrie 1989 alături de câteva dintre figurile emblematice ale acelor zile de foc. Cum s-a trăit Revoluţia în Televiziunea Română şi ce impact au avut acele momente asupra întregii vieţi a celor care au anunţat atunci libertatea în faţa camerelor de luat vederi ale TVR aflăm chiar de la protagonişti.

Şi tot duminică, de la 22.00, TVR 1, încheie seria filmelor documentare 1989 - Decembrie roşu, care a avut ca temă Revoluţia română de acum 30 de ani. Revoluţia de la Bucureşti, în zilele de 21 şi 22 decembrie, va fi prezentată prin intermediul unor personaje care au participat acum 30 de ani la momentul istoric al răsturnării lui Ceauşescu şi al regimului său comunist, dar care nu şi-au dorit şi nu au căutat să obţină certificate de revoluţionar.

„Revoluţie fără certificat de revoluţionar, în 22 decembrie 2019, la TVR 1, adică fix la 30 de ani de când Revoluţia română era confiscată de către un grup de forţă, în frunte cu Ion Iliescu, şi care i-a adus la putere pe cei din linia a doua a sistemului comunist. Cu toate acestea, comunismul în România a fost îngropat, chiar dacă multe dintre tarele acestui sistem criminal s-au regăsit în istoria ultimilor 30 de ani”, dezvăluie producătorul Răzvan Butaru despre ultimul episod al seriei.

Seara de 22 decembrie se încheie, la TVR 1, cu documentarul Videograme dintr-o revoluţie (Videogrammer einer revolution, Germania-România, 1992), difuzat de la ora 23.10. Realizat de Andrei Ujică şi Harun Farocki în 1992, filmul este o copleşitoare evocare documentară ce reconstituie cronologia zilelor 19-25 decembrie 1989, din România, din fragmente filmate de operatori profesionişti şi amatori şi din mărturiile celor care au participat la evenimente. Producţia a devenit un reper în analiza relaţiei dintre puterea politică şi mass-media din Europa, la sfârşitul Războiului Rece. Din distribuţie fac parte Ion Caramitru, Mircea Dinescu, Nicolae Ceauşescu.

 

 

×