x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden A.G. Weinberger - "Sunt tampit de sincer"

A.G. Weinberger - "Sunt tampit de sincer"

de Dana Andronie    |    03 Oct 2006   •   00:00
A.G. Weinberger  -  "Sunt tampit de sincer"

"Nicaieri pe glob nu ma simt strain si nicaieri nu este mai «acasa» pentru mine", declara A.G. Weinberger. Poate doar copilul, care urmeaza in scurt timp sa i se nasca, s-ar putea sa-l mai domoleasca.

Jurnalul National: Cat a costat albumul tau, "Nashville Calling", facut in Statele Unite?
A.G. Weinberger: Cateva zeci de mii de dolari. Cred ca e albumul cu cel mai mare buget pe care l-a facut vreodata vreun roman. Evident, nu l-am platit eu, ci un american iubitor de blues. Pai, numai inchirierea studioului din Nashville a costat 3.000 dolari pe zi, iar noi l-am ocupat vreme de 12 zile. Apoi ne-am mutat la Seattle. Investitia intr-un studio performant, unde trag toate celebritatile, se ridica la peste 4 milioane de dolari. Numai masa de mixaj costa 1 milion de dolari!

Instrumentistii cu care ai imprimat albumul sunt vedete in SUA?
Sunt instrumentisti foarte bine platiti si recunoscuti ca valoare. Pianistul Tony Harrel canta cu Van Morrison, basistul Tommy McDonald canta cu Faith Hill, chitaristul Pat Buchannan canta cu Paul McCartney. Iar producatorul albumului a fost nominalizat la Grammy de doua ori. In fine, singurul element romanesc al acestui album a fost pasaportul meu. Si daca publisherul nu-mi dadea licenta pentru Romania a albumlui "Nashville Calling", nici ca mai puteam sa ma laud azi cu ce-am facut pe meleaguri straine!

Inchis pentru o noapte

De ce nu te vede lumea mai des la televizor?
Pentru ca televiziunile nu au conditii de cantat live. Iar eu playback nu fac! Decat sa ma prefac patruns de mimatul cantatului si sa-mi bat joc de muzica, de public si de mine, mai bine refuz ofertele. Asa ca mi-au scos vorbe ca sunt arogant si infumurat.

Si nu esti?
Nu, sunt doar tampit de sincer.

E adevarat ca inainte de ’89 ai fost arestat de cateva ori?
Da, mai exact de trei ori. Prima data m-au luat de acasa, din Oradea. M-au dus la sectie direct din pat. Avusese loc o spargere la redactia unui ziar local si se furasera niste masini de scris. Un martor a declarat ca vazuse un individ inalt, pletos, cu barba. Corespundeam portretului... dar nu eram eu acela. M-au tinut inchis o noapte. Apoi mi-au dat drumul si si-au cerut scuze. A doua oara m-au ridicat de pe scena, pentru ca intr-un concert am cantat piesa "Cocaine". Iar a treia oara m-au arestat dupa un concert la Costinesti, pentru ca am cantat piesa "I’m so Sorry For My Country". Cu toate astea nu am suferit niciodata pe vremea lui Ceausescu din cauza numelui meu cu rezonanta straina. Acum, dupa 1989, s-a dezvoltat xenofobia!

Mitocanii

Despre ce e vorba in videoclipul "Break the man"?
Pe scurt, despre mitocania barbatilor. Vorbeam zilele trecute cu managerii mei de la Agentia Music Management ca noi, barbatii, rareori apreciem ce avem la timp.

Pe cand un premiu international?
In curand. Sunt membru votant NARAS - National Academy of Recording Arts and Science - , adica organismul care ofera Grammy-urile. Un Fel de Academia de Film, care ofera Premiul Oscar.

Crezi ca ii poti influenta pe membri sa te voteze?
Bineinteles!

Cati membri votanti are NARAS?
20.000! Dar am adresele lor de e-mail...
×
Subiecte în articol: antimonden