x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden A iubit toata viata o fotografie

A iubit toata viata o fotografie

27 Apr 2004   •   00:00

TELEVIZIUNE
Stamate a iubit toata viata o femeie pe care a cunoscut-o doar prin intermediul scrisorilor. Nu s-a casatorit, gandindu-se tot timpul la ea. La 63 de ani, barbatul a intalnit-o pentru prima data. Si a avut parte de o mare surpriza. Surpriza lui Stamate, in aceasta seara, la „Din dragoste".
CRISTIAN PETRU

Ne putem indragosti in orice moment. Atunci cand ne asteptam cel mai putin. Iar modul in care intalnim persoana iubita, persoana pentru care vom respira si la care ne vom gandi tot timpul este uneori ciudat. Majoritatea povestilor de dragoste incep in urma unei intalniri. Sunt cazuri insa in care te poti indragosti fara sa te intalnesti cu o persoana. Daca acum poti sa corespondezi cu cineva, sa iti aranjezi o intalnire folosind adresa de e-mail, in urma cu peste 30 de ani existau scrisorile. Stamate este un barbat in varsta de 63 ani cu o poveste de dragoste ciudata. S-a indragostit de o femeie pe care a cunoscut-o doar prin scrisori. Fara nici o intalnire. „Acelei femei nu am reusit sa-i spun intre patru ochi ca o iubesc, nu am reusit sa-i mangai parul, sa o imbratisez, sa o sarut sau sa o invit la cofetarie. Nici macar nu i-am auzit vocea la telefon, sa-i simt timbrul vocal, sa simt ca-mi vibreaza receptorul in mana de emotie", povesteste Stamate. Toate sentimentele, gandurile le asternea pe o coala de hartie si le trimitea la sute de kilometri, de la Pitesti la Timisoara.

Primele scrisori

In 1967, lui Stamate i-a aparut adresa in revista Flacara, la rubrica „Cititori catre cititori". Era o rubrica in care tinerii din acea vreme faceau schimb de impresii si discutau despre felurite subiecte. Dupa ce i-a aparut adresa in revista, barbatul a inceput sa corespondeze cu diferite fete din tara si din Republica Moldova. Dupa aproape un an de la aparitia adresei lui in revista, in 1968 a primit o scrisoare cu un continut vag si succint: „Te-am gasit in Flacara din 27 ianuarie 1967, Gruescu Eufemia" si o adresa din Timisoara. Stamate a crezut in acel moment ca scrisoarea Eufemiei a venit atat de tarziu pentru ca era mai speciala. Ca destinul voia sa ii arate ca „cei din urma vor fi cei dintai". Barbatul i-a acordat mai multa atentie noii venite. In timp, aceasta corespondenta a devenit prioritara. In septembrie 1968, Stamate si-a luat concediu. Voia sa faca un tur prin tara. Sa cunoasca o parte dintre persoanele cu care a corespondat, inclusiv pe Eufemia. Stamate a facut trei opriri. Ultima si cea mai importanta pentru el a fost cea din Timisoara, unde trebuia sa se intalneasca cu Eufemia. Ajuns in gara din Timisoara, la ora stabilita, barbatul a constatat ca, din nefericire, Fema, care insistase sa se cunoasca, nu l-a asteptat. In schimb a remarcat o doamna care statea pe peron cu o fotografie in mana. Stamate s-a uitat lung la ea pentru ca si aceasta il fixase cu privirea si a abordat-o. Era matusa Femei. Femeia pentru care strabatuse sute de kilometri plecase din localitate. Iar in locul ei venise matusa ei. Stamate a plecat dezamagit, spera s-o vada pe cea care-i atrasese atentia. Dar n-a fost sa fie. I-a scris Eufemiei o scrisoare in care ii cerea o explicatie pentru ceea ce facuse. Si de la acea scrisoare, in loc sa fie mai rau, le-a fost mai bine. Au devenit si mai apropiati.

Racirea relatiilor

In iunie 1969, Stamate a fost detasat la Pitesti. Corespondenta lor s-a racit. „Eram in permanenta obosit si nu mai aveam timp sa-i scriu ca si inainte. Iar ea, nu se stie de ce, si-a pierdut interesul", spune barbatul. Dar acesta nu a uitat-o, chiar daca nu si-au mai scris atat de des. Asa ca, in ianuarie 1970, cand i s-a spus ca trebuie sa se reintoarca acasa, la Ploiesti, s-a hotarat sa-i faca o vizita Femei la adresa la care ii scria. Ajuns la acea adresa, Stamate a gasit-o pe doamna Tendiluta, matusa Femei, care i-a dat o veste extrem de proasta: Fema se casatorise in Galati cu un inginer cu care corespondase tot in perioada in care ii scrisese si lui. „Atunci am realizat ca eu nu am fost decat un loc de refugiu, un pion sacrificat pe altarul unor prejudecati invechite...", sustine Stamate. Dar ceea ce l-a ranit mai tare pe barbat a fost faptul ca, dupa o perioada, a ramas fara singurele lucruri care il apropiau de Fema, singurele obiecte comune. Femeia i-a cerut sa ii restituie corespondenta. Toate scrisorile pe care ea i le-a trimis, obiecte sfinte pentru Stamate, au fost inapoiate. A returnat toata corespondenta cu greu. Era singura lui mangaiere care-i ramasese dintr-o dragoste nefericita.

Din dragoste

Chiar daca au trecut 35 de ani de cand nu a mai auzit nimic de Fema, Stamate nu a putut sa o uite. „Umbra Femei parca ma urmareste pretutindeni. Si ma intreb daca aceasta femeie nu a fost o himera. Ma intreb daca am alergat dupa o «Fata morgana». Am ajuns sa cred ca aceasta poveste de dragoste nu a fost decat o fictiune", spune Stamate. In tot acest timp, barbatul nu s-a putut apropia sufleteste de nici o femeie. A ramas necasatorit, cu gandul la iubirea lui prin corespondenta. Barbatul a scris la „Din dragoste", dorind sa o intalneasca pe femeia care l-a obsedat. Sa o vada, macar o data in viata. Fema a fost gasita de echipa „Din dragoste". Cei doi s-au intalnit pentru prima oara. Dar Stamate a avut parte de o mare surpriza. Povestea unui barbat care a iubit toata viata o femeie pe care nu a intalnit-o niciodata, adevarul despre Fema, in seara aceasta la ora 20:00, la „Din dragoste", la Antena 1.

„Chiar daca au trecut 35 de ani de cand nu a mai auzit nimic de Fema, nu a putut sa o uit. Umbra ei parca ma urmareste pretutindeni. Si ma intreb daca aceasta femeie nu a fost o himera. Ma intreb daca am alergat dupa o «Fata morgana». Am ajuns sa cred ca aceasta poveste de dragoste nu a fost decat o fictiune"
Stamate Oprea

Proba

Saptamana trecuta, la emisiunea „Din dragoste", Paul Petruca i-a facut sotiei lui o declaratie de dragoste. Cei doi se cunosc de 56 de ani si sunt casatoriti de 44 ani. Primele amintiri ale lui Paul legate de Marcela sunt din scoala generala, cand cei doi au fost colegi. Dupa ce nu au mai fost in aceeasi clasa, cei doi se intalneau la baluri si la intruniri tovarasesti. Paul era indragostit de Marcela si voia sa se casatoreasca cu ea. Dar parintii fetei nu l-au vrut ca ginere. La vremea aceea, parintii isi doreau pentru fetele lor, soti ofiteri. Iar Paul era un biet electrician. In 1960, cei doi s-au casatorit, iar primul lor copil s-a nascut un an mai tarziu. In 1971 s-a nascut cel de-al copil al lor. Acum au si trei nepoti. Paul a scris la „Din dragoste" pentru a-i spune Marcelei cat de mult o iubeste. Impreuna cu echipa emisiunii, barbatul a lipit poze de-ale femeii pe geamurile unui magazin. Si a aruncat de pe o cladire inalta din Piatra-Neamt, orasul in care cei doi locuiesc, mii de biletele pe care erau scrise cuvinte de amor. „Toata lumea care ma cunoaste a fost impresionata de povestea noastra", spune Paul. Barbatul a fost sunat de multe cunostinte din Piatra-Neamt, dar si din alte orase din tara. „M-au sunat sa ma felicite pentru ca am scris la «Din dragoste», ca am participat la emisiune", adauga Paul. El este fericit ca a avut posibilitatea sa ii mai spuna inca o data femeii cu care si-a petrecut toata viata, femeii pe care o iubeste de atat vreme, „Te iubesc". Niciodata nu suntem prea in varsta pentru iubire. Declaratiile de dragoste nu au nici ele nici o legatura cu varsta biologica. Povestea de dragoste dintre Paul si Marcela si faptul ca barbatul vrea sa ii faca sotiei lui surprize dupa 44 de ani de casnicie demonstreaza acest lucru.


Orbul cu ochi caprui


Mircea Radu
Oprea Stamate a iubit o doamna 35 (treizeci si cinci) de ani fara sa o vada niciodata. Povestea lui de dragoste a inceput, a continuat si s-a terminat prin scrisori. Orbii din nastere sunt in avantaj fata de Oprea Stamate.

Ei pot recunoaste persoanele dragi de la metri distanta, doar adulmecandu-le mirosul de trup (am evitat, cu intentie, sa folosesc cuvantul „parfum").

Orbul stie, dupa mireasma, daca iubita lui este fericita sau nu. Sau asa-si-asa…

Pasii iubitei unui orb compun melodii pe care oamenii normali nu le pot asculta niciodata. De aceea, el este ingrijorat atunci cand picioarele iubitei lui canta un blues.

Intrebati un orb ce culoare de par are cea pe care o iubeste! Va va raspunde exact, pentru ca el si-a vazut femeia cu degetele si o stie pe de rost si pe nerasuflate.

In vocabularul unui orb nu exista expresia „pe bajbaite"…

Pentru un orb, iubita lui nu are nume. La ce i-ar trebui?

Asta este o inventie a noastra, a celorlalti, pentru a nu incurca ceea ce vedem. Pentru a ne striga precis, pe nume, iubita (exceptie face cuvantul „mama").

Orbul vede ceea ce noi nu vedem: dara lasata de iubita lui.

Domnului Oprea Stamate i-a fost dat sa fie un orb cu ochi caprui.

Care a vazut o dara… Si a iubit-o!

×
Subiecte în articol: dragoste antimonden paul bărbatul stamate fema