x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden A vrut copii si s-a pocait

A vrut copii si s-a pocait

27 Mai 2004   •   00:00

Gabi Lunca este o legenda. A renuntat la muzica lautareasca pentru a deveni misionar. Cu toate acestea, a fost nominalizata, anul trecut, la premiile BBC, inaintea lui Goran Bregovici si a lui Peter Gabriel.

HORATIU TUDOR

In varsta de 66 de ani, Gabi Lunca accepta cu greu sa-si povesteasca viata. Ne-a primit in camera de rugaciune din impresionanta ei vila, din Cartierul Damaroaia. S-a nascut intr-o familie cu sase copii, in comuna Varbilau, judetul Prahova. Cand avea doar trei ani si jumatate, mama ei a murit.

Canta la nunti si trei zile in sir

A fost crescuta de o mama vitrega care se purta foarte urat cu ea. Talentul muzical il mosteneste de la tatal ei, Dumitru Lunca, violonist in cadrul Orchestrei Armatei din Ploiesti. Devine cunoscuta inca de la 17 ani, cand era angajata la Orchestra Flacara Prahovei din Ploiesti. Inca de atunci, artista si-a definit foarte clar genul muzical: muzica oraseneasca lautareasca. Doi ani mai tarziu primeste o telegrama din partea Casei de discuri Electrecord, in care este invitata sa inregistreze primul ei album, cu doar patru piese. Melodia de rezistenta a fost "Da-mi drumul nevasta-n casa". Si acum versurile "Da-mi drumul nevasta-n casa/ C-afara ploua si varsa/ Si ma uda la camasa" mai sunt fredonate. Dupa acest moment incepe fascinanta poveste a interpretei Gabi Lunga.

Castiga saci de bani

Radioul ii difuza melodiile de cateva ori pe saptamana, ceea ce a atras, intr-un timp foarte scurt, solicitarile de a canta la nunti. Gabi Lunga marturiseste, cu onestitate: "De multe ori mi s-a intamplat sa fiu retinuta si cate trei zile la o petrecere. Mai ales cand ma chemau tiganii bogati din Bolintin sau Floresti". Una dintre melodiile ei de succes, "Pe deasupra casei mele", i-a fost furata de celebrul Dona Siminica. Insa, pentru ca era la inceput de drum, nu a avut curajul sa provoace un scandal.

La 26 de ani se casatoreste cu acordeonistul Ion Onoriu, originar din Comuna Fantanele, de unde se trag cei mai buni lautari. Gabi Lunca recunoaste ca viata langa regretatul Onoriu a fost una foarte frumoasa. Au castigat saci de bani. La o nunta, au primit chiar si 70.000 de lei. Dar la ce bun, daca nu reusea sa ramana insarcinata. Avea 32 de ani si inca de atunci frecventa cultul penticostal.

S-a rugat si a facut patru copii

Extrem de credincioasa, intr-o zi Gabi Lunca a incuiat usa camerei si s-a rugat la Dumnezeu: "Daca existi, daruieste-mi un copil. Si, ca sa cred in semnul tau, pruncul sa fie de parte barbateasca". La doua luni dupa aceasta rugaciune, Gabi Lunca marturiseste ca a venit la ea un proroc din Suceava, Petrica Dabaca, si i-a spus: "Pentru ca te-ai rugat in odaita ta, iata ca Domnul ti-a ascultat ruga si-ti va darui un prunc de parte barbateasca. Dar trebuie sa faci ce ai promis". Adica sa se pocaiasca definitiv si sa treaca la penticostali. Dumnezeu a fost mai mult decat generos si astazi Gabi Lunca are patru copii: Emanuel (33 de ani, casatorit, cu 4 copii), Estela (28 de ani, casatorita, 3 copii), Sara (27 de ani, casatorita, 2 copii) si Rebecca ( 23 de ani, necasatorita, viseaza sa devina fotomodel). Atat de mult o iubeste Gabi pe ultima ei fata, incat i-a cumparat un Peugeot 206.

Cunoscuta si in Marea Britanie

Dupa 1990, interpreta avea, in curte, nu mai putin de noua masini. Din 1992, la indemnul sotului ei, nu mai canta muzica lautareasca, ci doar religioasa, in ciuda faptului ca si acum Casa de discuri Electrecord o solicita pentru noi inregistrari. In prezent, este misionar si canta chiar pentru detinuti, la orfelinate, caminele de batrani, pentru ajutorarea acestora fiind mereu in cautare de sponsori. Desi a renuntat la muzica lautareasca, albumele cu Gabi Lunca se vand foarte bine pana si in Marea Britanie. Ba chiar anul trecut ea a fost nominalizata la premiile BBC, inaintea lui Goran Bregovici si a lui Peter Gabriel.

A facut-o pe Elena Ceausescu sa planga

Gabi Lunca a cantat o viata-ntreaga impreuna cu sotul ei, Ion Onoriu. Dupa ce Onoriu a incetat din viata, interpreta nu a vrut sa se recasatoreasca. Gabi Lunca a fost invitata special de Ceausescu sa-i binedispuna pe guvernantii ce se aflau in vacanta la Comorova. Versurile "Un parinte poate creste/7-8 copii sau 10/ Dar 10 cu minte nu pot tine un parinte" au facut-o pe Elena Ceausescu sa planga in hohote. "Dupa mine, a intrat Gica Petrescu. Dar dictatorul a dat plictisit din mana si, dupa cinci minute, s-a ridicat si a plecat", isi aduce aminte interpreta. De asemenea, Gabi Lunca este indignata de faptul ca Loredana Groza i-a preluat melodia "Cirip, cirip" fara sa-i ceara acordul. "Sunt dezamagita profund de doamna Boncea si am asteptat sa-mi ceara scuze, asa cum a facut Dolanescu dupa ce mi-a luat cantecul "Un parinte poate creste"".
×
Subiecte în articol: antimonden copii gabriel lunca