x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Agatate in port

Agatate in port

10 Aug 2004   •   00:00

ZI DE VARA PANA-N TOAMNA

Fum gros sa-l tai cu cutitul, miros ametitor de rom si transpiratie, zumzet de cuvinte amestecate in toate limbile. Tavanul sta sa se pravaleasca peste mesele unsuroase la care beau marinarii veniti in port.
DANA ANDRONIE, DANA CIOBANU

Am citit si am vazut atatea filme despre oamenii marii incat ne-am inchipuit ca tavernele marinaresti nu pot fi doar fictiune. Nici nu ne gandeam ca in Portul Constanta, cel mai mare din Romania, nu vom gasi macar o crasma unde am putea sta la povesti de pe mari si oceane.

TAVERNA DE LUX. La Poarta 1 din Constanta am fost oprite de Politia de Frontiera, reprezentata de agentul-sef adjunct Florin Atanasoaie. Am scos legitimatiile si cartile de identitate, intrebandu-l pe marinarul "terestru" unde putem gasi carciuma destinata documentarii noastre. Ne-a indicat singurul local din incinta portului, "Seamen’s pub" ("Taverna oamenilor marii"). Cum am intrat asa am iesit. Restaurantul era ca nou: totul lucea, mirosea a lemn proaspat, nici urma de rom si fum de tigara. Chelneritele stateau relaxate la o masa, citind o carte de bucate. De la ele am aflat ca turistii sunt clientela de baza, si nu marinarii adevarati. Nu ne-am lasat descurajate si am luat-o la picior prin port. O piedica in plus in demersul nostru era si ziua de sambata. Vasele asteptau sa fie descarcate, in timp ce echipajele iesisera in oras.

MARINAR PE BICICLETA. Dupa o tura, fara roade, ne-am intors la agentul Atanasoaie. Zambind, ne-a spus ca se astepta sa n-avem spor: "Ce vreti voi nu mai exista. Marinarii nu mai sunt ceea ce au fost. Cand vin la tarm nu cauta altceva decat femei si bautura. Nu-i intereseaza ca sunt nespalati. Daca vezi un marinar nu-ti dai seama care-i meseria lui. As putea sa va trimit la un vas arabesc, dar mi-e mila de voi ca sunteti fete. N-au scoala, nu stiu engleza si o sa sara pe voi". Cum stateam noi de vorba, se opreste la bariera un asiatic pe bicicleta. "Uite marinarul!", ne-a anuntat politistul. Bucuroase de prada, i-am pus intrebari, folosindu-ne de cunostintele noastre de engleza. Ne-a raspuns foarte amabil: "Hello" (Salut) si "South Korea" (Coreea de Sud). Dupa care a incalecat bicicleta pe care scria Global Discovery, numele vasului pe care lucreaza, si a disparut in port.

TURCUL. Nici nu ne revenisem bine dupa socul cu marinarul pe doua roti, ca un turc se prezinta cu pasaportul la agent. Fusese la cumparaturi si acum se intorcea pe vas. Spre deosebire de coreean am reusit sa ajungem la o intelegere cu turcul. A primit sa ne conduca pana la vapor ca sa discutam cu capitanul. De aici incepe aventura noastra. De aceasta data intrasem in port insotite de un marinar. Pe drum, Ali se saluta cu muncitorii care ii fac conspirativ cu ochiul. Atunci ne-am dat seama ca eram privite ca doua fetite iesite la "produs". Ne asumam riscul de a continua drumul si mergem cateva sute de metri prin praful ruginiu de la fierul vechi. Ajungem in Dana 0, la vasul "Meltem G. Batumi", sub pavilion elvetian. Aflasem ca echipajul era format din 17 turci si un marinar din Dirjikistan. Ali ne invita la bord, dar il refuzam politicos, spunandu-i ca-l asteptam sa vorbeasca mai intai cu capitanul. Si asteptam. Cu coada ochiului zaream capetele care se iteau peste bord. Privirile marinarilor ne cantareau din cap pana-n picioare. Rabdarea si ambitia ne-au ajutat sa trecem peste penibilul situatiei de a fi catalogate altceva decat ceea ce eram. Dupa vreo 20 de minute de asteptare am realizat ca turcul facea misto de noi. Daca tot batusem drumul pana la "Meltem G." i-am intrebat pe cei de pe punte unde-i capitanul. Un tip cu casca de constructor pe cap ne-a intrebat de sus: "Cine sunteti voi, de fapt? Unde vreti sa ne duceti?". Credea ca am venit sa-i luam in oras, la "distractie". Ne-am lamurit ca pentru ei nu conta ca suntem ziariste. Ei voiau doar femei.

COMPATIMIRE. Ne-am declarat invinse si am plecat bombanind. Un muncitor, pe care Ali il tratase cu o tigara mai devreme, intra in vorba cu noi: "Ce, nu v-ati inteles la pret? Le-ati cerut mai mult de 100 de dolari? Da-i in... de nenorociti". I-am zis imediat ca ne aflam in port cu alta treaba si ca suntem ziariste. Cand a vazut legitimatia a inceput sa-si faca cruci largi, minunandu-se: "Doamne Dumnezeule, n-am vazut picior de ziarista pe-aici!".

Politistul de frontiera Atanasoaie a ras cu pofta cand i-am povestit patania, dojenindu-ne usor: "Si daca nu v-as fi spus...".

FEMEI

"Ce vreti voi nu mai exista. Marinarii nu mai sunt ceea ce au fost. Cand vin la tarm nu cauta altceva decat femei si bautura" - Agentul Atanasoaie

"DAMELE TRAG LA MARINARI"

Despre marinari se spune ca au cate o nevasta in fiecare port. Nu e o exagerare. De cum pun piciorul pe pamant cauta o femeie. De cele mai multe ori, ele trag la marinari, pentru a oferi placeri pe bani. "Alergam prin port noaptea dupa femei. Intr-o seara am prins sase. Degeaba le-am dat amenda, ca tot mai sar gardul. Aici isi castiga painea", ne-a declarat agentul Florin Atanasoaie. Tot din port isi castiga traiul si rromii, care isi invata copiii sa fure fier vechi.

DIVERTISMENT

Lucian Viziru a plecat cu prietenii in Turcia

De cand s-a descotorosit de frumoasa Catrinel Sandu, printr-un comunicat, cel care se autoconsidera o mandrete de baiat, Lucian Viziru, se bucura din plin de avantajele jalnicei despartiri. Lucica a plecat in Turcia, pentru 10 zile, impreuna cu o gasca de la Radio 21. (H.T.)

CINE CU CINE

OANA ZAVORANU SI PEPE au gasit nitel ragaz ca sa mearga impreuna intr-o minivacanta. Un week-end pe Litoral. Nu era greu de imaginat ca vor alege o statiune "de vedete" si "cu vedete". E vorba despre Olimp si de vestitul Hotel California, unde filmeaza Teo si cu gasca ei. Nu de alta, dar cei doi indragostiti au combinat utilul cu placutul. Oana avea nitica treaba pe la emisiune, iar Pepe a sustinut cateva concerte. Cu alte cuvinte, cei doi au avut parte de-o vacanta "de lucru" in toata regula. (M.M.)

COCKTAIL

  • NICOLA isi cumpara sapun de la mare. De cate ori ajunge pe malul Marii Negre, Nicola stie ce are de facut. Printre altele. De ceva vreme, a descoperit in Constanta un magazin de unde-si cumpara un sapun miraculos, spune ea, atat pentru maini, cat si pentru intreg corpul. Produsul respectiv contine namol din Oceanul Pacific si se gaseste numai si numai la Constanta. De aceea, cateodata a facut drumuri special pentru acest sapun. (R.I.A.)

  • GIANINA CORONDAN vrea un autobuz. Simpatica prezentatoare a emisiunii "Ora G", Gianina Corondan, a reusit sa-si rupa cateva week-end-uri la mare. Din pacate pentru ea, acolo a ajuns doar cu treaba, asa ca nu a avut timp si de distractie. Dupa ce va petrece cateva zile in Ardeal, impreuna cu gasca ei de prieteni, Gianina va vizita cat mai multe tari din Europa. Inca nu stie ce mijloc de locomotie ii va plimba prin lume, dar se gandeste ca trenul ar fi cea mai buna solutie. In alta ordine de idei, vedeta tv strange bani ca sa-si cumpere masina. "Mi-ar placea un Smart sau un Jeep, sau chiar un autobuz. Ar fi fain sa fac intreceri pe sosea si sa mai filmez cand plec la drum lung." (R.I.A.)
  • ×
    Subiecte în articol: antimonden port