x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Album - Ascultati-o pe Anda, sa nu moara!

Album - Ascultati-o pe Anda, sa nu moara!

de Dana Andronie    |    21 Noi 2005   •   00:00
Album - Ascultati-o pe Anda, sa nu moara!

Au trecut 13 ani de cand Anca Miranda Calugareanu a plecat dintre noi, lasandu-ne mostenire cantecele sale. Din fonoteca Electrecordului, ele au fost adunate pe un dublu CD.

Au trecut 13 ani de cand Anca Miranda Calugareanu a plecat dintre noi, lasandu-ne mostenire cantecele sale, risipite prin fonoteca Electrecordului. Pana acum cateva luni, cand ele au fost adunate buchet, pe un dublu CD.

Cine a scos-o pe Anda din casa in care a stat mai bine un deceniu, fara ca tinerii sa stie cine il canta odinioara pe Micul Print? Doi oameni care stiu foarte bine cine a fost si cine este Anda Calugareanu: Cornelia Andreescu, director Electrecord (fost membru fondator al Corului Madrigal), si Niki Constantinescu, producator Electrecord. "Vom lua din fonoteca colectiile care sunt necesare generatiei de astazi si de maine. Anda este din ce in ce mai putin cunoscuta si n-am vrea sa se piarda. De aceea, am editat pe un dublu CD cam tot ceea ce avea ea inregistrat. Bineinteles ca nu lipsesc cantecele folk", ne-a spus Cornelia Andreescu. Dovada ca Anda Calugareanu mai traieste este tocmai acest album, care contine 52 de piese si costa peste 290.000 de lei.

DORINTA-TESTAMENT. Ce pret trebuie sa plateasca un artist dupa ce pleaca dintre pamanteni?! Uitarea! Anda stia foarte bine ca poate si ea va fi data uitarii. Inainte de a muri, i-a spus sotului sau ultima dorinta: "Tati, te rog frumos, fa in asa fel ca dupa moartea mea lumea sa nu ma uite!". "Pentru o astfel de dorinta-testament, ii suntem inca indatorati", recunosc cei doi directori fondatori ai Proiectului Cultural "In memoriam Anda Calugareanu", Mihail si Dan Tapaliga-Danet.

COMOARA DIN SUFLET. Ne-a dat "N-am noroc", "Prin nopti tacute", "Cantec", "Noi, nu!", "Micul print", "Cum ninge", astfel ca si noi ii suntem indatorati sa n-o uitam! "Tipeuza" Anda (asa cum ii placea lui Toma Caragiu sa le numeasca pe cantarete) a debutat in muzica in 1965. Actorul Mircea Crisan a invitat-o pe scena Salii Palatului sa cante cu formatia "Sincron". A facut trio cu Dan Tufaru si Florian Pittis. Descopera folkul prin Motu si Sorin Chifiriuc. Incepe sa compuna la chitara, iar roadele le culege in Cenaclul Flacara. "Am fost coleg de liceu cu Anda Calugareanu si Dan Tufaru. Mircea Crisan este cel care a sfatuit-o sa-si schimbe prenumele Anca in Anda, ca sa evite cacofonia. Anca Calugareanu nu suna prea bine. Cand era deja o vedeta a muzicii usoare, Ancuta a descoperit ce zacea in sufletul ei: folkul! Incet-incet a inceput sa invete sa cante cu doua degetele. A reusit sa-si arate personalitatea si a cucerit prin sinceritate, castigand si respectul oamenilor de cultura. Leopoldina Balanuta a invitat-o sa recite alaturi de ea la Teatrul Mic", ne-a povestit Pittis.

Anda iubea foarte mult teatrul, dar era prea scunda pentru Institut. "A dat de nenumarate ori la Institut si, de fiecare data, era respinsa din cauza inaltimii. Dar nu s-a lasat pana n-a intrat, in 1984. Orice i se intampla in viata, nu voia sa se stie ca sufera. N-am vazut-o niciodata plangand. Extraordinar om, prieten, coleg, artist, sotie, mama... Blestemul vietii ei: intotdeauna a luat lucrurile de la capat", a consemnat pentru nemurire Florian Pittis.

JUDECATA
"Ani in sir m-a urmarit sentimentul de vinovatie ca am judecat-o gresit. Acum nu pot spune decat ca Anda a fost o mare artista si mai cred ca toti suntem convinsi ca s-a grabit plecand dintre noi, pentru ca cine stie cate minuni ar mai fi putut infaptui in teatru, in film si in muzica" - Nicu Alifantis

AMBITIOASA
"Am cunoscut-o la Teatrul Ion Creanga, in primavara lui ’74, cand am debutat la Cenaclul Flacara. Recunosc ca nu mi-a fost foarte simpatica. Mi s-a parut plina de ea si m-a cam deranjat ca s-a postat in gasca acelora care mi-au dat un vot negativ in a intra in Cenaclu. Ne-am intalnit in diverse cercuri si am inceput sa o descopar. Era extrem de ambitioasa si foc de talentata. Ce stea avea deasupra capului ei! Apoi s-a intamplat. Mitica Popescu, acel muzical in care a facut un rol de senzatie. Un rol inventat special pentru ea de Dinu Sararu. Dupa un timp, m-a rugat s-o ajut la un disc. I-am compus sase cantece si m-am ocupat de intreaga productie muzicala, angajand un orchestrator de exceptie, Doru Caplescu. Doamne ce s-a mai bucurat Anda cand i-a aparut discul! Era ca un copil care primise jucaria visurilor sale", ne-a povestit Nicu Alifantis. "Cantec", CD-ul scos acum de Electrecord, poate fi ascultat, integral, pe www.radio3net.ro.

×
Subiecte în articol: antimonden anda