x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Alexandru Andrieş: "Visez colorat şi vesel"

Alexandru Andrieş: "Visez colorat şi vesel"

de Dana Andronie    |    23 Noi 2009   •   00:00
Alexandru Andrieş: "Visez colorat şi vesel"
Sursa foto: Imagini preluate din albumul "Petala", apărut la Editura Vellant/

"Şarmanta Balanţă" Alexandru Andrieş va veni după Moş Nicolae, la 7 decembrie, la Cinema Scala, de la ora 19:30. Fiind conservator, era aproape imposibil ca Alexe să nu respecte tradiţia şi să nu susţină un concert în preajma Moşului.

Preţul unui bilet este de 65 de lei. Alexe se prezintă cu "Petala" - recentul album lansat o dată cu albumul fotografic "asezonat" cu desenele artistului - dom' profesor-arhitect. Pe această cale, vă invită la Scala la 7 decembrie să-l vedeţi/auziţi cum s-a pregătit (pentru a cinsprezecea oară) să cânte de Moş Nicolae. "Evident, merită banii", vorba artistului aflat în cauză.

Jurnalul Naţional: Ne-aţi obişnuit să vă lansaţi atât în varianta normală, cât şi în varianta de lux. Este rentabil? Vă mai permiteţi, mai ales în epoca siliconatelor cântăcioase?

Alexandru Andrieş: Atunci când faci astfel de obiecte - eu aşa le zic ediţiilor speciale, obiecte -, nu le poţi aplica legile contabile ale eficienţei economice. Ele sunt destinate unui public special şi duc materialul respectiv de pe taraba comercialului către zona culturală, unde se aplică altfel de legi. Evident, sunt mai scumpe. Evident, merită banii. Şi am fost încântat că A&A Records şi Editura Vellant au marşat pe ideea mea şi am devenit parteneri în acest demers.

 

"Când la femei le vin idei/ Apar probleme şi la zei,/ Sar scântei,/ Când la femei/ Le vin idei" - aşa ne cântaţi.
Dar ce se întâmplă când lui Alexandru Andrieş îi vin idei?

Păi, uite: albume, desene, obiecte... tot felul (râde).

 

Nu vă întreb ce carte aţi citit în ultimul timp. Vă întreb, în schimb, ce (carte) aţi desenat în ultimul timp?

Dacă vorbim despre DESEN ŞI ARHITECTURĂ, trebuie să spun că desenele sunt din perioada în care eram student. Acum doar le-am "aranjat" sub formă de carte. Asta-i tot! Sper să aibă o viaţă lungă şi să placă celor care o vor răsfoi.

 

"Viaţa este o plimbare spre somn", spunea Lucian Blaga. Vă consideraţi un somnambul?

Ce e sigur e că dorm fără nici un fel de probleme, visez colorat şi vesel şi, când mă trezesc şi ţin minte ce-am visat, râd în hohote!

 

La Scala, la 7 decembrie, îl veţi lua pe Alexe şi-l veţi "smulge" de... petale până când va ieşi că publicul îl iubeşte?

Dacă sala va fi plină, n-o să mai fie nevoie să smulg nici măcar o petală. Răspunsul va fi acolo, fără echivoc.

 

După Alexis Zorba, noi, oamenii instruiţi, nu suntem decât nişte păsări smintite ale văzduhului. Ce este Alexandru Andrieş?

Nu-mi plac definiţiile, aşa că nu încerc să îmi dau cu părerea. Dar sunt convins că educaţia este calea sigură către o lume mai bună, aici nu încape nici un fel de discuţie.

 

Cu ce vă hrăniţi bunul-simţ? Îl aveţi destul de dezvoltat şi nu este greu de întreţinut în societatea mitocanilor?

Am avut noroc să cresc într-o familie care mi-a "pus" în gene bunul-simţ. Şi educaţia a făcut restul. Până acum n-a fost nevoie de nici un fel de atenţie specială ca să supravieţuiască agresivităţii din jur. Dar recunosc că e din ce în ce mai greu. Promit să anunţ când încep să am probleme (râde).

 

Aveţi un sistem imunitar puternic: aţi evitat televizorul, nu sunteţi sclavul timpului, nu aţi avut vreodată un telefon mobil, nu v-aţi implicat politic sau în campanii sociale. Aţi reuşit să nu vă infectaţi cu aceşti "viruşi" şi să trăiţi bine. Ce ne puteţi recomanda, ca să trăim şi noi bine?

... Aveţi grijă ce votaţi! În rest, nu îmi place să impun nimănui nimic. Eu am dreptate pentru mine, nu e deloc obligatoriu să facă şi alţii la fel. Asta e minunat în orice democraţie reală, e loc pentru absolut toată lumea, nu-i aşa?

 

L-aţi privit de atâtea ori în ochi şi puteţi să ne spuneţi dacă publicul este după chipul şi asemănarea dumneavoastră?

Regula e aceeaşi: aşa cum se spune că fiecare ţară are conducătorii pe care îi merită, şi artistul are publicul pe care îl merită. Cel mai frumos lucru pe care l-am auzit de curând a fost după concertul din primăvară, de la Cinematograful Patria. Mi-a spus cineva "ce frumos e la concertele tale, te uiţi în jurul tău şi vezi doar oameni drăguţi şi civilizaţi". Am fost foarte bucuros, recunosc.

 

Aţi declarat că nu fumaţi, nu beţi (cafea), nu urâţi etc. Totuşi, suma viciilor este constantă. Alexandru Andrieş nu are nici o sumă?

E adevărat: nu fumez, dar am încercat de mai multe ori. Nu s-a prins de mine. Nu beau, nici cafea. Însă, când vorbim despre sume, tot ce pot să fac e să vă trimit la prietenul şi impresarul meu AUREL MITRAN - el se ocupă de sume. Întrebarea asta îi vine mănuşă (râde).

×
Subiecte în articol: antimonden