x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Alexandru Ciucu îi face cadou Regelui Mihai o medalie jubiliară şi un frac nou-nouţ

Alexandru Ciucu îi face cadou Regelui Mihai o medalie jubiliară şi un frac nou-nouţ

de CS    |    25 Oct 2012   •   11:08
Alexandru Ciucu îi face cadou Regelui Mihai o medalie jubiliară şi un frac nou-nouţ
Sursa foto: ADPM

Designerul de costume masculine Premium, Alexandru Ciucu, furnizorul oficial al Casei Regale a României, i-a pregătit Regelui Mihai un cadou cu totul special. Cu ocazia aniversării a 91 de ani de viaţă, designerul îi va oferi Majestăţii Sale o medalie jubiliară şi un frac realizat de el însuşi.

Alexandru Ciucu a ajuns în posesia medaliei în urma unei licitaţii. Medalia este una jubilară, de 25 de ani de domnie a regelui Carol I, sculptată de Paul Telge în 1891.

“O piesă de excepție, bătută cu ocazia jubileului de 25 de ani de domnie a Regelui Carol I, a cărui machetă a fost gravată de cunoscutul maestru german al orfevrăriei, Paul Telge, ajutat de P. Heisler, ambii din Berlin. P. Telge, constant colaborator al Casei Regale este cel care a restaurat și piesele tezaurului de la Pietroasele.

Pe avers, planul este dominat de figura regelui, în profil spre stânga, iar în exergă se distinge legenda: CAROL I DOMN ȘI REGE AL ROMÂNIEI/1866/10 MAI/1891.

Reversul este bogat decorat și compus dintr-o figură feminină care simbolizează România, înconjurată de cinci scene, fiecare marcând un moment semnificativ al domniei regelui: 1881 (proclamarea regatului), 1877-1878 (Războiul de Independență), 1890 (debutul lucrărilor pentru ridicarea podului de la Cernavodă), 1866 (sosirea în țară și promulgarea Constituției), 1886 (restaurarea bisericii Mânăstirii de la Curtea de Argeș, destinată a fi necropola dinastiei).

Alte cinci figuri mitologice care delimitează întregul, simbolizează justiția, rațiunea, înțelepciunea, bunătatea și vitejia, adică acele atribute care au caracterizat personalitatea regelui și domnia sa”, declară designerul medalia.

Alexandru Ciucu îi va dărui Regelui Mihai şi un frac nou-nouţ, realizat în atelierul său, pe care Majestatea Sa îl va putea purta la recepţiile oficiale.

×