x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Andries: "Nu mai am nimic in garantie"

Andries: "Nu mai am nimic in garantie"

03 Dec 2004   •   00:00

MONDEN
PERFORMANTA - La 50 de ani, artistul este inocent de sincer, ca un copil Alexandru Andries a deschis joi "Seratele Brasovului". Costumatia de scena: pantaloni de trening&adidasi. Artistul s-a echipat corespunzator pentru "maratonul" de la Teatrul Dramatic.
DANA ANDRONIE

PEDANTA. Andries nu si-a desprins privirea de pe partituri
15 minute trecute de ora 20:00. Instrumentistii intra in scena. Andries face proba la microfon: "Buna seara". Publicul ii raspunde cu aplauze. Andries, din nou la microfon: "Intotdeauna am avut succes cand am spus «Buna seara»". Acestea fiind zise, chitaristul solo, tobosarul, saxofonistul, pianistul si-au luat locurile in primire si s-a dat startul. Alexandru Andries n-a uitat nici de "Interioare", nici de "Tamara", nici de "Cravata de pionier", nici de "Daca as fi aviator". Le-a "recitat" frumos din partiturile pe care le urmarea cu atentie, ca nu cumva sa sara peste o nota.

SINCERITATE. "Dupa 50 de ani, doctorii mi-au spus ca nu mai am nimic in garantie", a motivat artistul existenta teancului de foi pe care il avea in fata. Emotionat, probabil, de ce avea in dotare Andries (partiturile, desigur), Mircea Tiberian a ramas in pana de note. Partiturile ii zburasera de pe pian si a fost nevoit sa urmareasca notele de la distanta, caci fituicile erau una cu podeaua. Cum s-a terminat piesa, Tiberian a inceput sa-si adune, de pe jos, notele. Dar totul a fost trecut cu vederea. Se intampla si la case mai mari! Publicul a rasplatit cu aplauze si fluieraturi (de bine) prestatia instrumentistilor, fara de care Andries n-ar mai fi sunat a Andries. "E bine ca aplaudati, pentru ca dureaza mai mult spectacolul! Ce noroc am eu cu Mircea Tiberian si cu ceilalti colegi. Am o echipa de specialisti. Doar eu ii mai incurc pe-aici", a recunoscut sefu’. Daca pianistul a avut o contributie considerabila pentru reusita spectacolului, atunci merita spus cate a avut de "suportat" obiectul muncii. Organizatorul "Seratelor Brasovului" a adus tocmai de la Bucuresti un pian, pentru ca Teatrul Dramatic "Sica Alexandrescu" nu era dotat cu un asemenea instrument. Iata ca pianul a "calatorit" sute de kilometri pentru ca Andries& Co. sa sustina prima serata pentru ardeleni. Pentru ca instrumentistii sa ia o pauza, Andries a facut urmatorul anunt: "Am sa va cant o piesa pe care am compus-o chiar aici, la Brasov, cand eram licean la «Saguna». Ca sa vedeti ca eu am diploma, nu ca Gigi Becali".

Sonorizarea a fost impecabila, instrumentistii au fost la inaltimea conditiilor tehnice, iar Alexandru Andries & Ioana Maria Mantulescu si-au intins corzile vocale la maximum pentru un public care nu mai voia sa plece acasa. Andries i-a convins, in cele din urma, sa paraseasca Teatrul Dramatic. Dar numai dupa ce le-a oferit o piesa in prima auditie, "Sefu’": "Ce om, ce caracter!... Fara un fir de par pe piept!"... Din textele lui Andries se poate "citi" ca Sefu-i sef, iar Banica-i Banica: "Am o problema si nu-i e mica/ Am o problema ca sunt Stefan Banica/ Stiu ca nevasta-mea imi zice Stefanica Junior". Cu o asemenea "problema", artistul apeleaza si la psiholog, pentru a primi un diagnostic. "Daca vrei sa stii, si Elvis se credea Stefan Banica", fuse raspunsul specialistului. La sfarsitul cantarii, Andries a tinut sa precizeze (daca mai era nevoie) numele "muzei sale inspiratoare": "Stefan Banica, alaturi de Cosmina Pasarin".

Dupa concert, artistii s-au retras la hotel pentru a servi cina. S-au intins mesele ca la nunta si s-a chefuit pana-n zori. Doar Alexandru Andries mai avea dispozitia necesara pentru a acorda interviu unui ziarist, care uitase ca era trecut bine de miezul noptii. Dar cum a reusit artistul sa stea treaz? A servit apa plata. Fara lamaie.

SPECIALISTI

"E bine ca aplaudati, pentru ca dureaza mai mult spectacolul! Ce noroc am eu cu Mircea Tiberian si cu ceilalti colegi. Am o echipa de specialisti. Doar eu ii mai incurc pe-aici"

AJUTOR

"Am o problema si nu-i e mica. Am o problema ca sunt Stefan Banica. Stiu ca nevasta-mea imi zice Stefanica Junior (…) Daca vrei sa stii, si Elvis se credea Stefan Banica" - Alexandru Andries, cantautor

O REGINA LA BRASOV
Brasovul a fost impanzit cu afise care anuntau sosirea in oras a reginei muzicii fado, MISIA. Organizatorul, Fundatia Aurel Mitran, a promovat evenimentul pentru ca, in aceasta seara, Teatrul Dramatic "Sica Alexandrescu" sa fie plin ochi. Ramane de vazut daca ardelenii se vor inghesui la cantareata portugheza asa cum au facut-o, cu doua seri in urma, la Alexandru Andries. Dar pentru ca nu mai au ocazia de a se intalni cu o "regina", poate ca brasovenii vor scoate din buzunar 1.250.000 de lei, pentru serata MISIEI. Cantareata a vrut neaparat sa sustina un concert la poalele Tampei, desi turneul european de promovare a ultimului sau album abia s-a incheiat. MISIA va canta in concert atat piese de pe albumele sale anterioare, cat si de pe cel mai nou material discografic.
×
Subiecte în articol: antimonden andries