x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Artişti de onoare, Cetăţeni de onoare

Artişti de onoare, Cetăţeni de onoare

de Dana Cobuz    |    05 Iul 2009   •   00:00
 Artişti de onoare, Cetăţeni de onoare
Sursa foto: Dragos Robatzchi/Jurnalul Naţional

Ca recompensă pentru promovarea numelui unei localităţi, edilii români obişnuiesc să acorde titlul de "cetăţean de onoare" artiştilor, sportivilor, profesorilor, feţelor bisericeşti ori politicienilor.



În ultimii ani, Cărţile de onoare din urbele româneşti s-au îmbogăţit cu mii de nume. Printre acestea se regăsesc numeroase personalităţi ale scenei muzicale. Din fericire, ca să ajungi Cetăţean de onoare nu e suficient să-ţi pui silicoane ori să faci circ la televizor. Cei care ajung să fie propuşi la acest titlu chiar trebuie să fi marcat într-un fel serios şi valoros domeniul în care activează.

BOBOCI. Cei mai proaspăt propuşi artişti pentru titlul de Cetăţean de onoare sunt Ioan Gyuri Pascu şi Cristi Minculescu. În şedinţa ordinară a Consiliului Local al oraşului Agnita din 27 mai 2009 a fost aprobat un proiect de hotărâre prin care urmează ca personalităţii culturale Ioan Gyuri Pascu să-i fie acordat titlul de Cetăţean de onoare al localităţii în care a văzut lumina zilei, la 31 august 1961. Solistul trupei Iris, Cristi Minculescu, este aşteptat la Craiova în luna septembrie pentru a primi cheia oraşului din mâna primarului Antonie Solomon. După cum se arată în expunerea de motive, Minculescu va fi recompensat cu titlul de Cetăţean de onoare "pentru cuvintele frumoase pe care le-a avut mereu despre Cetatea Băniei, dar mai ales pentru faptul că a promovat oraşul în întreaga lume, cunoscută fiind dragostea lui pentru echipa de fotbal Universitatea Craiova". Şi dacă tot vorbirăm de Bănie, trebuie să ştiţi că unul din cei mai de onoare Cetăţeni de onoare ai urbei este Tudor Gheorghe, care a primit acest titlu în anul 2000. În acelaşi an, naistul Gheorghe Zamfir a devenit Cetăţean de onoare al municipiului Constanţa. Zamfir este probabil artistul român cu cele mai multe astfel de titluri, numele fiindu-i înscris în Cărţile de onoare ale oraşelor Bucureşti (în 2001), Târgovişte (în 2008), Găeşti, Cluj-Napoca şi Arad.

Apreciat de edilii români este şi interpretul de muzică populară Gheorghe Turda, care a primit titlul de Cetăţean de onoare al municipiilor Cluj-Napoca şi Bucureşti, dar şi al comunei natale, Săpânţa. Dumitru Fărcaş este şi el onorat cu acelaşi titlu conferit de autorităţile din Cluj-Napoca, Baia Mare, Bucureşti, Reşiţa şi Phenian (Coreea). Suceava o are pe Sofia Vicoveanca, Timişoara - întreaga formaţie Phoenix (inclusiv pe Nicu Covaci, care este Cetăţean de onoare şi al Ploieştiului), Satu Mare pe Mircea Florian, iar Piatra Neamţ pe Mihai Trăistariu (care recent a devenit Cetăţean de onoare şi la Mangalia).

CE CÂŞTIGĂ? Deşi fiecare urbe îşi are propriile regulamente de acordare a titlului de Cetăţean de onoare, drepturile de care beneficiază cetăţenii care se bucură de acest statut sunt cam aceleaşi pretutindeni pe teritoriul României. Astfel, cetăţenii de onoare au dreptul de a circula gratuit cu toate mijloacele de transport în comun şi au acces liber la toate spectacolele şi manifestările ştiinţifice, cultural-artistice şi sportive de pe raza respectivei localităţi. Consiliile locale mai generoase le oferă şi reducere de 50% la facturile de apă, canal şi termoficare, le atribuie suprafeţe de teren în intravilan, cu scopul construirii unei locuinţe, le acordă diverse facilităţi fiscale ori gratuitate la atribuirea unui loc de înhumare în cimitirul din localitate.

×
Subiecte în articol: antimonden cetăţean onoare