x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Artistii isi fura si muzica, si numele

Artistii isi fura si muzica, si numele

01 Apr 2005   •   00:00

In urma cu o luna, semnalam, in articolul "Iris nu e inregistrata la OSIM", faptul ca numeroase trupe din Romania activeaza sub titulaturi care nu sunt inregistrate la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci.



  • de DANA CIOBANU, CATALINA IANCU

  • TARDIV. Andreea Balan si Andreea Antonescu regreta ca au fost "fraiere" si nu si-au inregistrat numele la OSIM
    Scriam atunci ca oricine s-ar putea duce sa inregistreze un brand daca titularul de drept n-a facut "hartiile" necesare. Astfel, cine nu s-a inregistrat la OSIM inclusiv Iris, risca sa-si piarda titulatura.

    ANDRE A INVIAT! Andreea Apetroaie si Andreea Duta din Constanta, care au format pana de curand obscura trupa Cherry, sunt mari admiratoare ale fostelor Andr.... Nu au pierdut nici un concert sustinut de Balan si Antonescu in perioada lor de glorie si le stiu cantecele pe dinafara. Admiratia lor a mers atat de departe, incat au vrut sa inregistreze marca "Andr..." pentru posteritate, alaturi de numele lor. Astfel ca, desi Andreea Balan si Andreea Antonescu nu mai formeaza de mult timp un duet, Andr" se pregateste de lansarea unui nou album! Care-i smecheria? "Acum vreo sase luni ne-a venit ideea sa inregistram numele la OSIM. Am cautat in arhive, nimeni nu revendicase acest nume, asa ca am depus cerere de inregistrare. Diferenta este doar accentul de pe «e», pe care l-am pus invers", spun fetele. Apetroaie si Duta nu seamana cu Balan si Antonescu nici daca le faci operatie estetica, asta ca sa nu mai zicem ca sunt mult mai coapte, ca varsta, si mai necoapte, ca voce. Si totusi noile Andr" vor sa-si lanseze un album cat de curand. Cu ce piese, va veti intreba... Ei bine, chiar cu cantecele defunctei Andr.... Adevarat, modificate pe ici, pe colo, la linie melodica si text, astfel incat sa nu poata fi date in judecata. Chiar si asa, Andreea Balan le-a amenintat cu tribunalul, in emisiunea Tonomatul DP2. "E doar greseala noastra ca nu am inregistrat numele. Am fost fraiere, asta e! Ma bucur ca sunteti fanele noastre, dar piesele n-o sa le puteti canta. In primul rand fiindca sunt compuse de tata (n.r. - Sandel Balan), apoi pentru ca sunt proprietatea casei Cat Music, si domnul Dan Popi nu o sa va lase sa le cantati!", le-a avertizat Balan pe noile "Andrele".

    RASPUNSURI OCOLITE. Se pare ca, in urma materialului aparut in Jurnalul National, Radu Baron, patronul casei de discuri RBA, a inregistrat la OSIM mai multe branduri dintre cele pomenite de noi, printre care si Impact. La intrebarea noastra, daca a depus sau nu vreo cerere la OSIM in ultima perioada, am primit, prin e-mail, urmatorul raspuns: "Absolut toate trupele care au contract cu RBA Management, Impresariat sau Casa de Discuri au numele protejat". Am revenit cu un telefon pentru a obtine un raspuns simplu la o intrebare simpla. "Nu e in interesul nostru sa raspundem clar la asta. Nu stiu daca s-a depus vreo astfel de cerere, pentru ca nu ma ocup eu direct de relatia cu OSIM, ci firma de avocatura pe care am angajat-o. Oricum, noi luptam pentru dreptul trupelor de a-si pastra numele. Avem o relatie buna cu formatia Impact, cu care am si lucrat in diverse ocazii pe management. Niciodata, nici o trupa cu care avem o colaborare buna nu-si va pierde numele din cauza noastra." Pe de alta parte, Rares de la Impact ne-a spus ca nu a colaborat niciodata cu Baron sau cu RBA. Tot Rares ne-a confirmat, neoficial, existenta unor cereri de inregistrari depuse de Baron la OSIM, pentru toate trupele "fara nume" amintite in articolul mentionat. "Mai multe detalii voi putea da dupa ce avem un raspuns de la avocatii nostri. Dar cred ca se va rezolva. Avem sase albume deja, cine si-ar putea insusi numele nostru?"

    POZITIE. Chestiunea nu e atat de simpla precum li se pare lui Rares si multor alti artisti. Legea e clara: proprietar este cine a inregistrat marca, nu cine a lansat-o fara acte pe piata. Indirect, purtatorul de cuvant al OSIM, Valeriu Geambazu, ne-a confirmat faptul ca au fost depuse cereri pentru brand-urile unor formatii, printre care si Impact. "Timp de trei luni nu avem voie sa divulgam numele care au solicitat alocarea unor marci. Trebuie sa le asiguram confidentialitatea in aceasta perioada." Cele trei luni ar putea fi chiar cheia raspunsului evaziv al lui Radu Baron: aceasta este perioada de asteptare pentru oricine vrea sa inregistreze un brand.

    EVAZIV

    IN PERICOL. Succesul trupei Impact poate fi umbrit de pierderea brand-ului
    "Nu e in interesul nostru sa raspundem clar la asta. Nu stiu daca s-a depus vreo astfel de cerere, pentru ca nu ma ocup eu direct de relatia cu OSIM, ci firma de avocatura pe care am angajat-o" - Radu Baron, patron RBA

    INCREZATOR

    "Mai multe detalii voi putea da dupa ce avem un raspuns de la avocatii nostri. Dar cred ca se va rezolva. Avem sase albume deja, cine si-ar putea insusi numele nostru?" - Rares Timis, Impact

    ×
    Subiecte în articol: antimonden andreea numele balan osim