x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Au cerşit pentru un cer senin

Au cerşit pentru un cer senin

de Dana Andronie    |    01 Iun 2010   •   00:00
Au cerşit pentru un cer senin
Sursa foto: Mugur Vărzariu/

Chitarişti din toată România s-au adunat sub pălăria "Hand2Hand Music& Art Marathon" - un eveniment cu scop caritabil, care şi-a propus să împlinească dorinţele a 40 de copii frumoşi, rămaşi orfani sau provenind din familii sărace ori dezmembrate.



Trei dintre ei îşi doresc cu ardoare câte o chitară şi un profesor care să-i înveţe să o folosească. O zi întreagă, grupuri de chitarişti, însotiţi de prieteni sau artişti consacraţi, au cântat în spaţii neconvenţionale (metrou, parcuri, pieţe publice) pentru a împlini această dorinţă.

"Hai să ajutăm! Cerem noi, pentru ca ei să nu ajungă să cerşească" este o campanie susţinută de Agenţia de Împlinit Dorinţe (condusă de Alina Zara). "Copiii au nevoie de oameni care să-i înveţe să se înfigă bine în picioare, să mergă drept, cu capul sus... Prin campania asta aş vrea să inspirăm lumea să se implice mai mult decât cu o simplă donaţie, o vizită de o jumătate de oră, un cadou (fie el şi scump). Aş vrea să înveţe să se întoarcă... să îi pese de-adevăratelea", declară Alina Zara.

Florin Chilian a cerşit pentru a îndeplini dorinţa lui Marius de la Periş. A ieşit în stradă, împreună cu actriţa Natalie Ester şi Rareş Antemir, Giuşcă Andrada, Bujor Jessica (elevi la Şcoala 79 din Bucureşti). "Am reuşit să strângem 310 lei. Am plecat imediat şi-am cumpărat o chitară pentru Marius. Încerc să ajut un copil să fie fericit, dar aş vrea să ne recuperăm conştiinţa socială - spune Chilian. Să oprim tipul ăsta de cerşetorie care se practică! Nu face altceva nimic decât să ne mângâie propriul orgoliu...

Dacă eu aş fi primit câţi bani am cerşit prin tramvaie, nu s-ar mai fi scris «Zece»... Cerşitul nu e soluţia! Or, dându-le bani, le transmitem mesajul: «Staţi şi cerşiţi, vă este bine în stradă!»".

"Copiii noştri merg la şcoală/ Îşi inventează jocuri noi/ Dar dimineaţa când se scoală/ Privesc neliniştiţi spre noi// Nici nu-i nevoie să se-audă/ Ce au de spus copiii-n cor/ Pluteşte-n aer vestea crudă/ Şi teama întrebărilor// O clipă doar dacă ne doare / Că-i frig prin somnul de copil/ Găsim şi loc destul sub soare/ Şi pâine-n grâul din câmpii// Cu spaimă ne izbeşte-n tâmplă/ Lumina ochilor cuminţi/ Şi nu-nţelegem cum se-ntâmplă/ De-i oarbă ura din părinţi// Cât de frumos ar fi să doarmă/ Dacă părinţii s-ar vorbi/ Să nu mai nască nici o armă/ Şi cerul păcii ne-ar orbi...".

Mai ascultă oare cineva "Axioma Copiilor", lăsată de Vali Sterian? Atât Chilian, cât şi restul oamenilor mari care au cerşit pentru a împlini dorinţele reprezentanţilor inocenţei au contribuit la o bucăţică de cer senin pentru 40 de copii. O asemenea faptă este de milioane! Jos pălăria!

În urma campaniei "Hai să ajutăm! Cerem noi, pentru ca ei să nu ajungă să cerşească" s-au strâns (până la ora publicării articolului) 15.000 de lei, 250 de euro şi 7 dolari.


"Mulţumim tuturor celor care şi-au scos sufletul în stradă"
Maratonul "Hand2Hand" a început la 18 mai, când 3.000 de plicuri au fost pregătite cu sloganul campaniei. Agenţii de împlinit dorinţe au primit bani din toate colţurile lumii. Iar plicurile continuă să vină...

După zece ore de cântare prin oraş, în puşculiţă se adunaseră: 12 monede de 1 ban, 42 monede de 5 bani, 157 monede de 10 bani, 36 monede de 50 de bani, 2 monede de 50 de cenţi, 1 monedă grecească, 515 bancnote de 1 leu, 122 bancnote de 5 lei, 78 bancnote de 10 lei, 17 bancnote de 50 de lei, 24 bancnote de 100 de lei, 1 bancnotă de 200 de lei, 1 bancnotă de 500 de lei, 1 bancnotă de 50 de euro, 7 bancnote de 1 dolar şi o chitară nou-nouţă.

"Mulţumim tuturor celor care şi-au scos chitara, vioara, saxofonul, vocea sau sufletul în stradă, pentru a împlini cele 40 de dorinţe. Şi mulţumim tuturor celor care s-au oprit o clipă lângă ei" - de la organizatorii campaniei citire.

×
Subiecte în articol: antimonden