x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Avocat - Motu Pittis apara pletele elevilor

Avocat - Motu Pittis apara pletele elevilor

de Dana Ciobanu    |    19 Sep 2005   •   00:00
Avocat - Motu Pittis apara pletele elevilor

Liceenii sunt obligati de profesori sa-si taie pletele, conform unui regulament scolar ambiguu. Florian Pittis sare in apararea pletelor.

Indignati de felul in care profesorii lor inteleg sa aplice regulamentul scolar, mai multi liceeni i-au scris lui Florian Pittis, cerandu-i sfaturi si ajutorul.

Celebrele versuri "Nu conteaza cat de lung am parul / Important e cat si cum gandesc" sunt de mult timp asociate cu Florian Pittis, interpretul cantecului "Vinovatii fara vina", un simbol al libertatii de expresie. Acesta este si motivul pentru care mai multi elevi de liceu din Bucuresti i-au trimis scrisori lui Pittis, rugandu-l sa-i ajute cumva sa reziste "directivelor" date de profesorii lor, bazate pe interpretarea libera a regulamentului scolar.

ABSURD. Tinerii se plang ca, in ciuda faptului ca "Regulamentul de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar" 2005, emis de Ministerul Educatiei si Cercetarii, nu impune ca elevii sa aiba parul tuns "regulamentar", directorii si cadrele didactice le cer acest lucru, amenintandu-i ca altfel nu ii vor mai primi la ore.

"Dumneavoastra ati supravietuit cu plete pe vremea comunistilor (...) si acum, cand zic ei ca traim in democratie, vor sa ne tunda, desi regulamentul scolar vechi si cel nou (care nici nu este aprobat) nu impun asa ceva ... cel mult sa ne legam pletele. Suntem doar vreo 10 rockeri si folkisti in liceu si nu vrem sa ne tundem. (...) Au zis ca maine nu ne primesc la ore daca nu ne tundem (nici asta nu au voie sa faca)", i-a scris un elev din Liceul "Henri Coanda" lui Motu.

POZITIE. "Nu puteam sa raman insensibil la acest subiect. Nu ma leg de regulament, de intentia unor elevi de a transforma scoala in carnaval, ci doar de taierea parului care creste in mod natural. Sa obligi omul sa-si taie parul este un atac impotriva drepturilor lui si a libertatii sale de exprimare", crede Pittis, care este dispus sa mearga pana la Strasbourg pentru a sprijini cauza elevilor.

Prin interpretarea extrema a continutului Art. 111, (1) din regulamentul scolar ("Elevii trebuie sa aiba o comportare civilizata si o tinuta decenta, atat in unitatea de invatamant, cat si in afara ei") este incalcata prevederea Art.97. (2): "Nici o activitate organizata in unitatea de invatamant nu poate leza demnitatea sau personalitatea elevilor".

APARARE


"Elevilor li se cere o tinuta decenta, dar nu se precizeaza nicaieri ce inseamna «decent». Mai rau, aceste impuneri sunt initiative personale ale unor indivizi care provin din alta epoca. Nu incurajez indisciplina, dar parul lung nu este o dovada de indisciplina"
Florian Pittis, interpret de muzica folk
×
Subiecte în articol: antimonden pittiş