x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Beligan pentru Guinness Book

Beligan pentru Guinness Book

de Narcisa Urechiusa    |    13 Mar 2010   •   00:00
Beligan pentru Guinness Book
Sursa foto: Dargoş Savu/Jurnalul Naţional

Cel mai longeviv actor porneşte în turneu! Radu Beligan este cel mai elocvent exemplu că devotamentul pentru artă nu ţine cont de vârstă.



La fix 91 de ani şi 3 luni, abnegaţia maestrului de a sădi "aceeaşi melancolie, aceeaşi cumpătare pentru fiecare gest şi pentru fiecare replică" se va reflecta prin debutul unui nou turneu, pentru piesa "Egoistul", în cele mai importante oraşe din ţară.

După mai bine de 70 de ani în care a scris istoria teatrului românesc cu peniţa sa înmuiată în dragoste şi pasiune, performanţa unui turneu naţional la o vârstă atât de înaintată ar putea atrage atenţia chiar şi reprezentanţilor Guiness Book.

Turneul va începe la Constanţa (15 martie, Sala Sindicatelor), urmând a evolua la Cluj-Napoca (12 aprilie, Teatrul Naţional), Iaşi (26 aprilie, Casa de Cultură a Studenţilor) şi Timişoara (10 mai, Opera Naţională).
În cadrul acestui spectacol fabulos, românii vor putea să îl urmărească pe maestru nu numai în calitatea ce i-a adus notorietatea, cea de actor, ci şi în calitatea de regizor.

Sub bagheta sa prinde viaţă casa de sfârşit de secol XX a unui celebru dramaturg, prin care se perindă toţi apropiaţii acestuia pentru a obţine mult râvnitele... autografe, pe cecuri de 20 de mii de franci. Cu replici de un firesc uluitor se construieşte o poveste comică, presărată cu mici panseuri care, până la final, conturează fidel destinul şi filosofia de viaţă a unui om care a trăit, dăruindu-se generos unei lumi prea puţin dispusă să-l înţeleagă.

Radu Beligan a fost dispus să înţeleagă lumea în care s-a născut, a fost atent la cel mai mic detaliu al vieţii, putând astfel să descopere secretul longevităţii: iubirea. Iubiţi-vă prietenii şi duşmanii, iubiţi tot ce e viu sau neviu, dar vă acompaniază trecerea prin lume, şi o să ajungeţi seducători nonagenari. Iar dacă iubiţi, atunci vă iubeşte şi Dumnezeu, ajungeţi să simţiţi cum Creatorul a tot şi a toate vă pune degetul pe frunte.

"Suntem suma întâlnirilor noastre, dar şi rezultatul unui proces de învăţare continuu", spune Radu Beligan. Ce e mai reconfortant pentru spirit decât să vezi un om de 90 de ani care şi-a păstrat cu bucurie starea de elev, nu le ştie pe toate şi încă mai aşteaptă să înveţe ceva de la unduirea cortinei, bătaia unei pleoape sau adierea unui gând?

"Societatea românească, în ansamblu, se complace în situaţia de a bălti în vorbă şi miştocăreală, în loc să fie preocupată de seriozitate, onestitate, competenţă, performanţă reală", declara maestrul. Prin turneul pe care îl începe, domnia sa dă o lecţie de seriozitate, onestitate, competenţă şi reală performanţă. Fapte, nu vorbe!

×
Subiecte în articol: antimonden