x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Călătorie muzicală prin toată România

Călătorie muzicală prin toată România

de Dana Cobuz    |    11 Mai 2010   •   00:00
Călătorie muzicală prin toată România

Pachetul turistic unicat creat de managerii Fanfarei Ciocârlia de la Zece Prăjini şi Agenţia Transilvania aktiv-und kulturreisen este recomandat acelor turişti interesaţi de vacanţe atipice, dar şi iubitorilor de muzică etnică din Europa de Est.



"În timpul turneului veţi cunoaşte patru stiluri diferite ale muzicii ţigăneşti din România: sonorităţile de fanfară de la Zece Prăjini (Moldova), muzica lăutărească de la Clejani (Muntenia), muzica ţigănească urbană (Bucureşti) şi cea cu influenţe maghiare din Transilvania", promit organizatorii. Pentru 1.229 de euro (plus transportul şi alte taxe, în funcţie de cerinţele turiştilor), călătorul primeşte o experienţă de neuitat. În primul rând, pentru că excursia nu este una pe care să o poţi cere oricărei agenţii de turism, oricând vrei.

"Gypsy music live" se desfăşoară o singură dată, în perioada 19-27 septembrie 2010, şi grupul de turişti care se va bucura de circuitul muzical este destul de restrâns: 10-15 persoane. În al doilea rând, pentru că această vacanţă înseamnă multă muzică ţigănească şi lăutărească live, dar şi nopţi dormite în casele muzicanţilor care fac furori pe scenele din Europa, SUA şi Japonia. Nu în ultimul rând, lecţia inedită de cultură asimilată în cele nouă zile de excursie reprezintă ea însăşi o experienţă de viaţă.

Dacă prima zi înseamnă hotel de patru stele în Bucureşti, mâncare, băutură şi muzică live tradiţională, din zorii celei de-a doua zile programul şi decorul ies din obişnuit. Turiştii sunt duşi în Moldova, la Zece Prăjini, acolo unde "mulţi localnici sunt muzicanţi. Muzica de fanfară are o îndelungată tradiţie în această zonă a României. Vom locui în casele familiilor de lăutari timp de două zile", detaliază organizatorii.

Cei obişnuiţi cu luxul trebuie să ştie că toaletele şi duşurile se află pe hol sau chiar în curte. În compensaţie, călătorii au privilegiul de a cunoaşte îndeaproape locurile, neamurile, stilul de viaţă al celor din Fanfara Ciocârlia. În plus, primesc un concert live de două ore, chiar în bătătura casei. Ziua a patra înseamnă trecerea peste Carpaţi, în Transilvania, şi cazarea în "civilizaţie", la cel mai bun hotel din Mediaş.

Puţină istorie - vizitarea Sighişoarei - şi cunoaşterea muzicanţilor din satul Ceuaş sunt rezervate pentru a cincea zi. În drumul spre sudul României, călătorii vor vizita o biserică fortificată din cele incluse în patrimoniul UNESCO. A şaptea zi: dimineaţă dedicată plimbărilor în Centrul istoric al Bucureştiului, iar după-amiaza - vizitării satului Clejani.

"Mulţumită Taraf de Haidouks, Clejaniul a ajuns celebru în toată lumea. În timpul întâlnirii cu lăutarii de aici vom învăţa mai multe despre tradiţiile muzicale din regiune", se spune în programul de călătorie.

Penultima zi a vacanţei oferă turiştilor libertatea de a descoperi Bucureştiul, dar şi ultima ocazie de a asculta muzică ţigănească live, la ea acasă, iar ziua a noua înseamnă întoarcerea acasă, cu memoria plină de inedita experienţă. Ghidul micului grup este Sven Panthoefer, un german căsătorit cu o româncă şi mare amator de muzică ţigănească românească. Henry Ernst şi Helmut Neumann, la rândul lor căsătoriţi cu românce şi profund cunoscători ai fenomenului muzical tradiţional din Balcani, fac posibilă, prin Asphalt Tango Production, realizarea ineditei călătorii.

×
Subiecte în articol: antimonden muzica gypsy turneu