x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Catalin Crisan, omul-orchestra - Cantaret, profesor, consilier, patron, realizator tv, scriitor...

Catalin Crisan, omul-orchestra - Cantaret, profesor, consilier, patron, realizator tv, scriitor...

de Dana Cobuz    |    19 Iul 2006   •   00:00

Om responsabil, cu familie si copii de crescut, stie ca nu se poate lega de o singura sursa de venit. Catalin Crisan a invatat aceasta lectie de la parintii sai. Asa a ajuns sa castige bani pentru o viata decenta din mai multe joburi.

ADAPTAT. Catalin Crisan a invatat sa faca de toate, pentru a oferi o viata mai buna copiilor sai

Om responsabil, cu familie si copii de crescut, stie ca nu se poate lega de o singura sursa de venit. Catalin Crisan a invatat aceasta lectie de la parintii sai. Asa a ajuns sa castige bani pentru o viata decenta din mai multe joburi.

Unul dintre statele de plata pe care le semneaza Catalin Crisan, in calitate de director al Departamentului Cultura si Divertisment si de realizator-prezentator al emisiunii "Ruleta visului", poarta stampila Televiziunii Romania de Maine (TVRM). In biroul sau de director l-am si prins la o discutie despre ce-i mai umple viata profesionala in ultima vreme. Si sunt destule joburile cele cu care jongleaza cel care a facut celebra piesa "Vorbeste marea".

NEMULTUMIT. Daca tot am adus vorba despre muzica, solistul nu pierde ocazia de a acuza inca o data defectiunile sistemului de urmarire, colectare si plata a drepturilor de autor. "Lumea isi inchipuie ca noi castigam multi bani dupa albume. Normal asa ar trebui sa fie. Cei care vand ar trebui sa traiasca bine mersi din drepturile de autor. In Romania nu se intampla asa", se plange Crisan. Ce il deranjeaza cel mai mult este ca se ajunge la situatia de a strange bani pentru inmormantarea unui artist, cum s-a intamplat in cazul Laurei Stoica, sau pentru o operatie, cum a fost in cazul lui Cornel Constantiniu. Daca statul s-ar ingriji sa plateasca procentele din drepturi de autor si ar da niste pensii decente artistilor, nu s-ar mai ajunge la astfel de cazuri disperate.

Despre el, ca solist de muzica usoara, Catalin Crisan spune ca este un cantaret care nu vinde mult, dar vinde constant. Catalin Muraru, bossul casei de discuri Roton, la care a scos ultimul album, "Revino", i-a cerut ca in aceasta toamna sa mai editeze un disc. "Asta inseamna ca s-a vandut bine, nu? Casa de discuri a bagat multe mii de euro in editarea albumului. Daca nu si-ar fi scos cheltuielile, nu ar mai fi dorit sa continuam colaborarea", crede Crisan.

Oricat de constant s-ar vinde, i s-a intamplat la un album mai vechi, scos la o casa de discuri, al carei nume nu vrea totusi sa-l mentioneze ("ca poate vom mai colabora vreodata!"), sa pateasca ceva incredibil. "Mi-au raportat vanzari zero, cand doar eu si cei din familie cumparasem vreo 16 CD-uri pentru a le face cadou". Nu-si explica nici astazi cum a fost posibila o asemenea minciuna.

LA GRADINITA. Norocul lui e ca nu traieste neaparat din muzica. "Stiu sa fac multe altele pentru a-mi castiga existenta. Parintii mei m-au facut sa inteleg foarte repede in viata ca poti sa canti un an si apoi sa nu te mai tina vocea. Poti astazi sa placi publicului si maine sa nu mai fii iubit." De aceea, nu a facut din muzica buricul universului sau profesional, ci a cautat sa castige bani si altfel: "Predau muzica la o gradinita, dau si lectii de muzica in particular, am cateva firme care se ocupa de fel de fel de lucruri. Printre altele, sunt si consilier in Consiliul Local al Sectorului 4, directia Cultura".

Are deja doi ani de cand a intrat in painea edilitara. Suntem curiosi ce a facut pentru ea. Aflam ca s-au nascut planuri multe in consiliul cu pricina, dar, cand i-am cerut consilierului Crisan sa ne povesteasca o actiune concreta (si implinita!), i-a fost destul de greu. "Da, s-a facut la Palatul Copiilor. Am reusit sa-i prindem pe astia care faceau concursul Mini... sa le dam sala, sa le dam aia, sa nu plateasca, sa nu faca... niste facilitati pentru astia mici. Bine, mai sunt, dar eu nu ma bag: apropo de statui... Unde nu ma pricep, nu ma bag..."

TALENT. De priceput, se pare ca se pricepe la scris. Cand este nervos sau obosit isi asterne imaginatia pe hartie. Beletristica, nu memorii, nu autobiografie. "Sotia mea s-a dus la cativa critici literari cu o parte din ce am scris, fara sa spuna cine e autorul si i s-a spus ca e un inceput foarte bun. Personajul este un tanar roman, pe la 30 si ceva de ani, care incearca sa se descurce singur in Romania. Il cheama Blid Brad - un contrast intre personalitate si ceva care sta pe jos: un blid in care altii toarna fel de fel de porcarii", ne da autorul zgarcit cateva detalii.

Nu stie deocamdata nici titlul romanului, nici daca personajul va ramane cu acest nume, nici daca deznodamantul va fi dramatic sau fericit... "Se pare ca sunt tipografii interesate sa publice romanul meu. Acum nu stiu daca sunt interesate pentru ca e scris bine sau pentru numele autorului, ia sa vedem ce si cum scrie... stiti cum se spune despre cantareti si fotbalisti: ca sunt tampiti, needucati si nescoliti."

Pana sa i se dedice critici literare, Catalin Crisan este foarte prezent in paginile revistelor. Fotografiile lui "inainte" si "dupa" cura de slabire pe care a tinut-o anul trecut zambesc alb-negru sau color. Un interviu amplu despre dieta care l-a salvat indeamna cititorii sa cumpere "metoda" de slabit. Si totusi... "Nu am luat nici un ban de pe aceasta reclama. Mi-am dat acordul sa-mi fie folosita imaginea si mi s-a spus ca despre un eventual castig vom vorbi dupa un an de publicitate."
×
Subiecte în articol: antimonden catalin crisan