x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Chilian s-a integrat şi la Jilava

Chilian s-a integrat şi la Jilava

de Dana Andronie    |    15 Oct 2009   •   00:00
Chilian s-a integrat şi la Jilava
Sursa foto: Bogdan Iuraşcu/JURNALUL NAŢIONAL

Într-o zi de 13 din luna octombrie - care a intrat în istoria recentă a României prin căderea Guvernului -, Florin Chilian şi alţi colegi de-ai săi au cântat de bunăvoie la Penitenciarul Jilava.



Apus. Cer însângerat. Vântul sufla cu putere drăcoasă, speriat că ar putea fi şi el privat de libertate. "E frig tare! Doar sunteţi la răcoare" - ne-a spus zâmbind escorta noastră. Am intrat la Club, unde cei 120 de deţinuţi îşi ocupaseră deja locul în sală. Aşteptau cuminţi să înceapă spectacolul. "Să fie cald, eu sunt rău de frig! - şi-a început Chilian discursul dinaintea cântării. Din cauza gurii mele mari, s-ar putea să devenim colegi. Mulţi vor să mă pitească pe aici! Dacă e să ne mai întâlnim vreodată, să fiţi blânzi! Un alt motiv pentru care aş putea să vă devin coleg ar fi «Cântecul avocatului»" - a spus artistul mai în glumă, mai în serios.   

Pe lângă "autist", au primit invitaţia Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor Maria Gheorghiu, Dinu Olăraşu, Sorin Minghiat, Mircea Bodolan, Doru Stănculescu, Eugen Avram. "Prezenţa acestor personalităţi din lumea muzicii va contribui la declanşarea unor introspecţii legate de puterea de a decide şi de a face alegeri responsabile în viaţă. Manifestarea se înscrie în suita de eforturi pe care administraţia penitenciară le face constant pentru a conştientiza societatea civilă cu privire la necesitatea asigurării unui suport real acestei categorii de persoane vulnerabile, pe linia prevenirii riscului de recidivă" - susţine Cătălin Claudiu Bejan, director Direcţia Reintegrare Socială.

În urmă cu trei ani, Chilian a fost la puşcăria din chirpici Tichileşti şi le-a cântat celor peste 300 de deţinuţi celebra piesă cu trei mânuţe şi cu "Termopane, termopane" ("Cântecul avocatului" sau "Să nu minţi!" - porunca a 9-a).

Minorii au fost impresionaţi de mesajul cântecului - cât au reuşit ei să-l perceapă - şi au cerut oficialităţilor să construiască un atelier de termopane. "Poate că o parte dintre cei care s-au eliberat s-au angajat să practice o asemenea meserie", a declarat Florin Chilian. Câtă putere poate să aibă un cântec, dacă are cine să-l cânte!

"Adevăraţii infractori sunt liberi"
"Oameni care au comis crime grave rămân somităţi, se plimbă pe stradă, ocupă funcţiuni înalte, în loc de a-şi petrece viaţa la puşcărie - spunea Mihai Eminescu.  

Greşalele în politică sunt crime; căci în urma lor suferă milioane de oameni nevinovaţi, se-mpiedică dezvoltarea unei ţări întregi şi se-mpiedică, pentru zeci de ani înainte, viitorul ei." Iar astăzi, Florin Chilian îndrăzneşte să afirme cam acelaşi lucru, dar sub o altă formă. A cântat la Jilava, pentru că adevăraţii infractori sunt liberi şi pentu a-i ajuta pe cei care sunt închişi să se reintegreze în societate. Cu atât mai mult este de admirat iniţiativa Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor care încearcă (şi reuşeşte, din câte se vede) să demonstreze că integrarea nu este lăsată afară, la poarta închisorii!

×
Subiecte în articol: antimonden