x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Coincidente - Eurovision cu cantec… inspirat de la altii

Coincidente - Eurovision cu cantec… inspirat de la altii

de Catalina Iancu    |    Dana Cobuz    |    01 Feb 2007   •   00:00
Coincidente - Eurovision cu cantec… inspirat de la altii

Specialistii spun ca nu-i vorba despre plagiat, ci doar despre "Imprumut melodic". Organizatorii selectiei nationale Eurovision Song Contest 2007 au decis ca piesele suspectate de plagiat raman in concurs, dupa ce au fost analizate de trei specialisti.

Controversele nu mai contenesc in cazul, neelucidat deocamdata, al suspiciunii de plagiat privind piesa "Dracula, my love" - compusa de Marius Moga, Smiley si CRBL si interpretata de Simplu si Andra. Inflamat de acuzele auzite in ultimele zile, cum ca ar fi copiat o buna bucata din piesa "When Religion Comes to Town", scrisa de E-Type in 1994, Marius Moga s-a dus cu cele doua compozitii la Londra, la un expert independent. Dupa ce l-a taxat pe "micul Mozart" cu mai multe mii de euro pentru avizata-i parere, expertul, afiliat Academiei Britanice de Muzica, a emis concluziile, intinse pe mai multe pagini.

Asemanari. Parerea sa a fost ca "Dracula, my love" nu plagiaza "When Religion Comes to Town" si ca cele doua compozitii s-au dezvoltat independent una de cealalta. Dupa cum au afirmat Horia Moculescu si Dan Manoliu in emisiunea "Nasul", de la B1 TV, expertiza de la Londra nu are nici o valoare in Romania, de aceea piesa in discutie, alaturi de o alta melodie inscrisa in concurs, a fost judecata la Bucuresti, ieri-dimineata, de o comisie independenta. Concluzia acesteia?

"Organizatorii selectiei nationale Eurovision Song Contest 2007 au decis miercuri ca cele doua piese - «Dracula, my love» (compozitor Marius Moga, Andrei Maria, Eduard Andreianu) si «Lovestruck» (compozitor Thomas Gisson) raman in semifinala care va avea loc sambata, 3 februarie 2007, dupa ce au fost analizate de trei specialisti." Comisia a fost formata din Dan Dediu (compozitor, doctor in muzicologie, cadru universitar la Academia de Muzica din Bucuresti, catedra compozitie, membru al UCMR) si compozitorii Mihai Alexandru si Adrian Ordean.

Concluzie. Asadar, Marius Moga poate sta linistit. Pana acum, piesa scrisa de el si cei doi prieteni din trupa Simplu nu a fost oficial declarata ca furt de compozitie. Astazi, o alta comisie independenta - formata din membri ai Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania - se va intruni pentru a dezbate aceeasi chestiune arzatoare: a fost sau n-a fost plagiat in cazul "Dracula, my love".

×
Subiecte în articol: antimonden