x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Cota artistilor din Romania

Cota artistilor din Romania

de Dana Ciobanu    |    15 Noi 2005   •   00:00
Cota artistilor din Romania

Artistii refuza sa-si declare veniturile reale la FISC, motivand ca plicurile ar avea grosimi prea mari.

Cum suntem in Romania, lucrurile se simplifica: multi dintre beneficiarii concertelor nu emit factura, prestatorii (artistii) nu sunt nevoiti sa declare venituri si, implicit, sa plateasca impozite. Sumele vehiculate in aceasta piata sunt totusi foarte mari, de ordinul miilor de euro pe saptamana.

IMPARTEALA. Cate guri mananca din onorariul cerut de un artist si in ce masura? In majoritatea cazurilor, cel putin inca doua: ale managerulului si impresarului. Daca ia cantaretul sub aripa inca de la inceputul carierei si ii formeaza un nume, sub adapostul unui contract de exclusivitate, managerul va incasa ulterior 60%-70% din banii castigati de cantaret. Daca artistul este deja consacrat, managerul nu poate sa-l "taxeze" cu mai mult de 30% din castig. Daca angajamentul este aranjat de un impresar, acesta va lua 20%-30% din procentul managerului. In aceste conditii, artistul va ramane, in cel mai fericit caz, cu 40% din cat cere pentru a sustine un concert. Daca mai are de platit si dansatori, echipa tehnica sau ofiter de imagine, castigul sau se diminueaza simtitor. In aceste conditii, nu este de mirare de ce cantaretii cer mai mult decat fac.

MERCURIAL. Intocmai ca intr-o economie de piata veritabila, totul este supus negocierii in Romania. Inclusiv "preturile" pe cap de artist. De aceea, cifrele urmatoare vor fi considerate reper, cu "plus-minus" 10%, in functie de negociere, pentru 45 de minute de concert. De asemenea, sumele nu includ impozitul de 13% si TVA-ul, pentru cei care vor sa treaca facturile prin contabilitate. Piata muzicii pop-dance este dominata de Morandi (2.200 euro), 3rei SudEst (1.600 euro), Paula Seling (1.800 euro), ASIA (1.600 euro), Hi-Q (1.500 euro), Amadeus (1.500 euro), Nicola (1.400 euro), Akcent si Simplu (1.100 euro). La taraba evenimentelor cu buget redus se gasesc Uni-K (350 euro), @mix (300 euro), Refflex si Atac (cate 400 euro). Pe bani putini se lasa si Miki ex-Kpital, Trident, Lili Sandu, Genius si Giulia, pe care oricine le poate avea cu 500 de euro.

SUPER-OFERTA! La capitolul etno-dance nu ai de ales intre prea multe variante: Radu Ille si Narcisa Suciu conduc detasat, cu un pret de 1.100 euro de caciula, urmati de Ro-mania (800 de euro), Etno, Etnic si Benone Sinulescu (700 de euro).

Show-urile de muzica rock implica mai multi oameni pe scena si in spatele acesteia, asa ca preturile sunt substantial mai mari. Vrei "crema", te costa! Stefan Banica Jr - 4.500 euro, Holograf - 4.200 euro, Zdob si Zdub - 4.000 euro, Vama Veche - 3.500 euro, Iris - 2.000 euro, Directia 5 si Cargo - 1.700 euro, Proconsul - 1.500 euro. La polul opus se gasesc mai noile trupe Firma, 69, Verso - 500 euro si Semnal M sau Z.O.B - 650 euro.

Hip-hop-ul este ieftin pentru piata, dar scump pentru club: R.A.C.L.A - 800 euro, Puya - 700 euro, Zale, Codu’ Penal si Morometzii - 500 euro. In muzica populara, preturile nu tin neaparat cont de zona, experienta si celebritate. In top se afla Nicolae Furdui Iancu - 2.000 euro, Aurel Tamas - 1.800 euro, Gheorghe Turda - 1.200 euro, Sofia Vicoveanca, Laura Lavric si Daniela Condurache - 900 euro.

Ofertele "speciale" , adica artisti care nu se incadreaza intr-un gen anume sau sunt exotici in aparitia scenica, au preturi pe masura. Loredana & Taraf costa 4.700 euro, Mandinga - 2.000 euro, Analia Selis si Pepe "sar" de 1.000 de euro, Pavel Stratan nu se lasa sub 2.000 de euro, in comparatie cu Dina Vass, care vine in Romania pe doar 4.000 de euro.

Din cateva operatiuni de aritmetica simpla, puteti afla cam cat castiga cantaretii romani. Cat platesc impozit la stat? Ei si angajatii de la Fisc stiu. "Eu am mai dat bani la stat la sfarsitul anului trecut. Norocul nostru ca ramanem cu destul de mult, dupa plata impozitului. Suntem propriii nostri manageri si se pare ca facem bine asta, de aproape zece ani incoace", ne-a spus Florin de la Hi-Q. Cu cat raman in buzunar cei trei Hi-Q la sfarsitul lui 2005? Pana acum au avut vreo 200 de concerte si vor mai avea cel putin 50 pana la 31 decembrie. De inmultit cu "cel-mai-ieftin" 1.200 euro/concert, minus impozite (13% si TVA), egal... o cariera de succes! Adica peste 200.000 de euro doar in acest an. No comment!

LEGAL
"Totul este pe facturi, care sunt emise pe firmele noastre personale, totodata coproducatori ai evenimentelor la care participam"
Florin, membru trupa Hi-Q

DISCOUNT
Dinamica preturilor pentru prestatii artistice variaza in functie de tipul acestora (evenimentul se poate desfasura in aer liber, in sala - gratuit sau cu bilete platite - , petreceri private, baluri de boboci), de sezonul in care acesta se desfasoara (in preajma sarbatorilor tarifului ii este aplicat un spor de minim 25%, dar care poate merge pana la 200%), de tipul prestatiei (live sau cu negativ). Pe de alta parte, atunci cand beneficiarul doreste ca artistul sa presteze la mai mult de un eveniment dintr-o serie (cum sunt turneele sponsorizate, spectacolele din teatrele de vara de pe Litoral etc.), acesta din urma ii poate oferi o reducere de pana la 30%. Daca spectacolele au loc in tara, artistii cer decontarea benzinei (de la 0,6 la 0,9 lei noi), cazare (de obicei, la hotel de minimum trei stele) si masa (cina si mic dejun), in valoare de minimum 7 euro.
×
Subiecte în articol: antimonden