x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Cu Jeana prin Indonezia

Cu Jeana prin Indonezia

11 Mar 2004   •   00:00

Este un om ocupat. Cu greu poti purta o conversatie "legata", pentru ca in biroul directorului TVR2 este un permanent du-te-vino. Cu tot programul incarcat, Jeana ne-a povestit despre recenta ei calatorie in Indonezia.

Pare picata din cer. Intr-un fel, chiar este. Daca nu ar fi cele 600 de fotografii pe care le-a facut acolo, ai putea crede ca iti povesteste un vis. S-a intors de cateva zile din Indonezia, tara cu peste 1.500 de insule si miliarde de flori. "Abia ajuns acolo iti dai seama cum trebuie sa arate cu adevarat Paradisul. Acolo exista toate florile, fructele, animalele de pe lume", isi incepe Jeana Gheorghiu povestirea.

Matriarhat in Sumatra

Jeana si Octavian Cepraga au plecat impreuna cu colegi din Balcani intr-o excursie, la invitatia Ambasadei Indoneziei la Bucuresti. "Abia ajunsa in Bali mi-am dat seama ca Europa este egocentrista si orgolioasa. Cand eram eleva, nu intelegeam cum pot oamenii de pe insula Java sa traiasca printre atatia vulcani activi. Java este o insula enorma, ca sa o strabati de la un capat la altul cu trenul iti ia o jumatate de zi."

Ii pare rau ca nu a avut ocazia sa vada insulele Borneo si Sumatra. "Am auzit ca in Sumatra inca functioneaza regulile matriarhatului. Acolo casa centrala apartine femeii. Barbatul nu are voie sa intre in acea casa decat cand vrea femeia si niciodata dupa ora 12 noaptea. E o experienta culturala aparte".

"Nu sunt un Hercule"

Indonezienii s-au dat peste cap sa faca pe plac musafirilor. "Am vrut s-o intalnim pe castigatoarea Cerbului de Aur din ‘92, Trie Utami. Intre timp, ea a devenit una dintre cele mai mari vedete din Indonezia. Castigarea Cerbului de Aur a insemnat pentru ea inceputul unei cariere internationale. Considera Romania a doua ei patrie. E ca o papusica ... eu nu sunt un Hercule, dar, vrand sa facem niste poze impreuna, am luat-o pur si simplu in brate! Desi se afla in turneu, a facut astfel incat intr-o seara a cinat cu noi", spune Jeana.

O experienta a fost sa descopere ca in cealalta parte a globului pamantesc oamenii au auzit de Romania. "Eram catarata pe o piatra sa fotografiez vulcanii. Localnicii ma intrebau de unde sunt si le spuneam ca din Romania. "Oooh, asa de departe?!" A fost extrem de socant, pentru ca sunt atatia europeni care confunda Bucurestiul cu Budapesta. Iar ei, in partea cealalta a lumii, stiau unde e Romania."

"Trimakasi!"

Cine stie ce cred vecinii Jeanei Gheorghiu vazandu-i balconul plin de camasi si rochii de vara, proaspat spalate. Probabil ca nu inteleg de ce ar purta vecina lor haine subtiri in plina iarna. Ea zambeste insa la gandul ca a fost in Paradis, pentru ca Paradisul, daca exista, ar trebui sa arate neaparat ca Indonezia. Si inca ii mai sta pe buze cuvantul "Trimakasi!", adica "multumesc" pe limba indonezienilor.

A facut foamea

In timp ce restul grupului se delecta cu delicatese locale, Jeana Gheorghiu nu prea avea ce sa manance. Mai toate mancarurile sunt dulci si aromate cu tot felul de mirodenii orientale. "Am obiceiul sa nu mananc decat ce cunosc. Si asa se face ca nu ma atingeam decat de orezul fiert in aburi si de fructe. Indonezia e o tara majoritar musulmana, deci carne de porc nu prea se gaseste, fiind interzisa de Coran. Intr-o singura seara, la un hotel de cinci stele, s-au servit frigarui si fripturi de porc. Eram fericita ca mestec o mancare ca acasa, in Romania", isi aminteste Jeana.
( DANA CIOBANU )

×
Subiecte în articol: antimonden jeana