x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Cum s-au ales VIP-urile cu numele de botez

Cum s-au ales VIP-urile cu numele de botez

17 Dec 2004   •   00:00

MONDEN
Unele vedete si-au promovat o imagine sustinuta de un nume de scena in spatele caruia se afla un prenume normal, care are, la randul sau, o poveste. Aceasta poveste a depins de inspiratia sau dorinta parintilor.
ROXANA I. ANCUTA

ADUNAREA DESTINULUI. Mira impreuna cu Bela au dat-o pe Mirabela muzicii romanesti
Paul Surugiu (Fuego) isi sarbatoreste de doua ori ziua numelui: "O data de Sf. Petru si Pavel, cand ma suna toti cunoscutii, si o data de Sf. Paul, cand primesc telefoane doar din partea preotilor si a maicutelor, care tin cont si de aceasta sarbatoare. Parintii m-au botezat Paul tocmai pentru ca este nume de sfant". Fuego mai are un al doilea prenume - Ciprian - ales dupa cel al fiului Irinei Loghin. In tinerete, solista era idolul parintilor lui Fuego. "Va dati seama cat de onorat sunt acum, cand am ajuns sa-l cunosc pe Ciprian si sa cant alaturi de doamna cantecului popular - Irina Loghin", spune Fuego.

FRUMUSETEA INTRUCHIPATA. Adevaratul nume al Mirabelei Dauer este Bela, asa cum e trecuta in acte. Nu stie de ce parintii i-au ales acest nume, insa explicatia a venit, recent, de la fiul unei prietene de-a cantaretei, din Germania: "Mama, stii de ce o cheama pe Mira asa? Cand s-a nascut i s-a spus Mira, apoi, cand nasa si parintii ei au vazut cat e de frumoasa, i-au spus si Bela".

Parintii Ginei Pop au tinut cont de traditia care prevede ca nou-nascutul sa poarte numele nasei sau al nasului. "Asa a ajuns sa ma cheme Gina, nume care imi place si cred ca ma reprezinta. Imi serbez onomastica in Ajunul Craciunului, de Sf. Eugenia."

Atat solistul trupei El Negro, cat si fratele lui au fost botezati dupa numele pe care le poarta fii nasilor: Bogdan si Razvan. "In plus, parintii mei au fost bucurosi sa ma numesc astfel, pentru ca «Bogdan» se traduce, din slava, «darul lui Dumnezeu». Acest lucru ma monteaza sa fiu un om mai bun cu cei de langa mine si sa-i ajut… sa fiu exact asa cum imi este numele", a declarat Bogdan Negroiu.

ALINA LUI SAVOY. In cazul Alinei Sorescu, alegerea numelui a fost foarte usoara. Mama ei a stiut, inca inaintea nasterii copilului, cum o va chema pe fetita. O influenta majora a avut-o taticul Sorescu, care era fan Savoy si a primit cu bucurie dorinta sotiei ca viitorul copil sa poarte numele Alina. "Inca de cand era insarcinata, mama si-a dorit sa ma cheme Alina, pentru ca ii placea foarte mult acest nume. Tatal meu a fost de acord cu acest lucru pentru ca era fan Savoy, iar la vremea respectiva aparuse o piesa «Alina» a acestei trupe, care ii placea foarte mult", ne-a marturisit Alina Sorescu.

Matilda Pascal Cojocarita s-a ales cu prenumele pe care il poarta datorita tatalui ei. "Mi-a dat numele surorii lui, pe care a iubit-o foarte mult. Stia ca acest nume imi va purta, astfel, noroc". Si a avut dreptate. Cojocarita este singura interpreta de muzica populara care poarta acest prenume si, pe deasupra, are si mare succes.

Printesa Brianna Caradja este incantata de prenumele ei. De fapt, de toate, ca sunt mai multe! Ea are nu mai putin de patru prenume: Brianna, Helen, Sopia si Laura. "M-au botezat Brianna pentru ca este un nume aparte si destul de rar intalnit. Pana de curand nu am mai auzit la nimeni acest nume, insa, de la o vreme incoace, am observat ca mamicile din Romania si-au botezat astfel fetitele. Numai eu cunosc vreo cinci persoane pe care le cheama Brianna. Dar mie imi place foarte mult numele asta. Ma reprezinta. Din cate stiu inseamna «raza de soare», este un nume medieval italienesc" - Helen - "asa o chema pe o matusa a mea, Elena Vacarescu" - Sophia si Laura. "Nici nu-mi intra tot numele in pasaport. M-am semnat doar cu Brianna si Helen."

DIN GRESEALA IL CHEAMA BENONE
Prenumele indragitului Benone Sinulescu are o intreaga istorie. "Numele meu este, de fapt, Benoni, dar, cum se intampla pe vremuri, mai greseau numele la Primarie, cand le inregistrau. Asa am ajuns Benone, in loc de Benoni". Dar asta nu este totul. De ce Benoni? "Pe cand era gravida cu mine, mama avea o sora de cruce, o surata, cum i se zicea, gravida si ea. Amandoua citeau cartea «Genoveva de Brabant», in care aparea si personajul numit Benoni, care in italiana inseamna «fiul durerii». Iar mama a zis: «Daca nasc baiat, asa o sa-i pun numele. Daca va fi fata, o s-o cheme Genoveva. Mama m-a nascut pe mine, Benone, iar sora ei de cruce a nascut o fata, careia i-a pus numele Genoveva»".
×
Subiecte în articol: antimonden nume numele