x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Cursul Folkului - Omul Bun suna de intrare

Cursul Folkului - Omul Bun suna de intrare

de Pompiliu Kostas Radulescu    |    21 Noi 2005   •   00:00
Cursul Folkului - Omul Bun suna de intrare

Pe Victor Socaciu il vad mai liber intr-o pauza de un sfert de ora la Festivalul National Scolar de Muzica Folk "Toamna Baladelor", de la Palatul Copiilor. Tot inainte imi zic, fara legatura cu indemnul pionieresc sau cu fosta denumire a mastodontului de beton in care am intrat. Mie oricum mi-au luat cravata printr-a sasea.

IN CAUTARE. "Tropa-trop prin oras", imi ingana la intrare pasii grupul "Prietenia" (aproape nefiresc de bun) din Podu Iloaiei, Iasi. Sala e frumusica. "Are o acustica de-nnebunesti", imi spune din senin cineva. E plin de oameni buni. Dar eu caut unul anume. Si-l gasesc.

"Ideea Festivalului «Om Bun» s-a nascut o data cu prima asociatie a artistilor romani, constituita dupa Revolutie, numita «Societatea Metronom»", imi spune Il Presidente al festivalului, acel om bun pe care-l cautam, Victor Socaciu. "Gruparea folk din interiorul acestei asociatii a decis initierea unui festival national-concurs, pe de o parte pentru promovarea tinerilor cantautori si pe de alta parte pentru revigorarea genului prin institutionalizarea lui in jurul acestui festival. I-am avut atunci alaturi, la prima editie, pe Mircea Vintila si pe regretatul Vali Sterian. Anul acesta se implinesc cinci ani de la plecarea lui dintre noi. Urmatoarele editii pana la cea de anul acesta, a cincisprezecea, le-am produs de unul singur dupa tiparul instituit la prima manifestare."

BUGET. Stiu ca sunt un tip obraznic. Mi s-a reprosat asta. Asa ca-mi permit un exercitiu de economie de piata.

"Organizarea propriu-zisa nu se deosebeste cu nimic de a oricarui alt eveniment", o luam noi pe calea cifrelor. "Bugetul este cel care, in general, face diferenta. Pentru Festivalul «Om Bun», bugetul s-a invartit in jurul sumei de 25 de mii de euro. 75% sunt din sponsorizari acordate de firme private. Restul, din incasari...

Dar esential este ca, desi nu stiu cat de mult a schimbat lumea muzicala romaneasca acest festival, cred insa fara discutie ca a imbogatit-o. Pe de o parte, un tanar cantautor care trece prin filtrul a doua jurii de specialitate, poate sa-si evalueze acum destul de exact valoarea. Pe de alta parte, Festivalul «Om Bun» este o rampa de lansare. De-a lungul anilor valori incontestabile nascute pe scena acestui festival, cum sunt Maria Gheorghiu, Ada Milea, Talisman, Florin Chilian sau David Iancu, au confirmat. Altfel spus, folkul a revenit pe «taraba» muzicii romanesti si a reusit sa-si castige un public din nou numeros. La aceasta «notorietate» a contribuit si faptul ca, in toti acesti ani, am avut ca parteneri media televiziunea si radioul public. Anul acesta am marea bucurie sa adaug acestei contributii si pe cea a Jurnalului National, al carui demers de sprijinire si promovare a folkului romanesc s-a facut simtit prin initierea proiectului «Folk you!», dar si prin editarea seriei de albume folk Cenaclul Flacara. Sunt gesturi unice si, inainte de toate, morale, in apararea unor valori ale muzicii si poeziei noastre."

Ies in strada. Ninge ca-ntr-un cantec si parc-as trece un pod. Poate al Iloaiei.
×
Subiecte în articol: antimonden