x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Dana Dorian - Averea ei nu cere poliţă de asigurare

Dana Dorian - Averea ei nu cere poliţă de asigurare

de Dana Cobuz    |    17 Iun 2007   •   00:00
Dana Dorian  - Averea ei nu cere poliţă de asigurare

Polivalenta ziaristă Dana Dorian a născut un copil la maturitate: romanul "Strict interzis".

La zid - Acuzată de şovinism, de rasism, de antisemitism

Polivalenta ziaristă Dana Dorian a născut un copil la maturitate: romanul "Strict interzis".

Dacă vrei să o ingropi, dă-i să facă acelaşi lucru in fiecare zi. Susţine că viaţa i-a fost, cel puţin pănă acum, un soi de bungee-jumping fără coardă de susţinere.

  • Jurnalul Naţional: Mai intăi a fost piesa de teatru. Apoi romanul. Urmează volumul de poezii?

Dana Dorian: (Răde). Versuri da, poezie ba. Ei bine, poezia nu s-a lipit de mine, in ciuda aşteptărilor mentorului meu. Au fost incercări timide, insă am lăsat-o in grija altora cu mai mult talent. Piesa de teatru "Nebuni de familie" nu a fost "programată", ci a ieşit pur şi simplu. Şi dacă se joacă in multe teatre din ţară, cred că e ceva de capul ei! Romanul "Strict interzis" este insă copilul născut la maturitate, după doi ani şi jumătate de trudă.

Curaj, in timp

  • Â "Cartea e indeajuns de bună căt să stărnească măreţe bărfe şi falnice injurături." S-a implinit profeţia lui Miron Manega, inaintecuvăntătorul romanului tău?

Da. Am fost acuzată de şovinism, de rasism, de semitism, de antisemitism... Răscoala de la 1907 nu mi-a fost pusă in cărcă, aşa că am scăpat ieftin.

  • De ce ţi-au trebuit aproape 10 ani să scoţi manuscrisul din sertar?

In primii doi ani de la scrierea ultimului rănd am evitat pănă şi găndul publicării lui. Nu erau nişte pagini scrise pentru a fi publicate, ci pentru a mă elibera. Apoi, mi-am zis că, dacă la o recitire, peste alţi ani, romanul işi va păstra savoarea, atunci ii voi netezi drumul spre tipar.

  • Să nu cumva să indrăzneşti să spui că nu te-au sunat foşti colegi, iubiţi, cunoscuţi să se plăngă că nu i-ai făcut personaje in "Strict interzis"...!

Am primit "cereri" de genul ăsta de la cei care au descoperit in personaje laturi noi de caracter. Sau in urma vreunui schimb reuşit de replici: "Hai, că asta a fost bună. O scrii?".

  • Cei pomeniţi de tine s-au plăns de ceva?

Doar "personajul" Şerban mi-a reproşat, cu ceva timp in urmă, că puteam să găsesc un nume mai puţin milog. Omul e moldovean get-beget şi, despărţind numele in silabe, i-a ieşit Şer-ban.

  • Căndva, spuneai că deviza ta in viaţă este "Şi asta va trece!". Ţi-a trecut şi pofta de scris, odată cu această carte?

Din contră, pofta de scris e una dintre puţinele care mi-au rămas. Mi-a dispărut, in schimb, pofta de presă. Este foarte posibil să revină, atunci cănd vor dispărea de pe prima pagină pozele cu ţoţonici goale.

Viaţa e o călătorie minunată

  • Oare Delia ce-şi doreşte? (n.r. - Delia Mircescu, personajul central)

Delia işi doreşte să fie ea insăşi, cu revoltele ei, indoielile ei, cu adevărurile ei, pe un drum pe care l-ar vrea ştiut dinainte. Iar, dacă intrebarea mi se adresa, atunci iţi spun că Dana Dorian - care nu e Delia Mircescu - vrea ori vacanţe luuungi, fără telefonie mobilă, ori bătălii cu armele la vedere.

  • Dacă ţi-ai putea asemăna cartea cu un căntec, care ar fi acela?

Nebunia furtunii", piesa trupei Taxi, zic eu, plină de subiectivism. "Preludiu in do diez minor de Rahmaninov", zice Andrei Tudor, in cunoştinţă de cauză.

  • Ai incercat tot felul de lucruri in viaţă: muzică, scriitură de presă, scriitură serioasă, pedagogie muzicală, ai compus texte pentru căntece, ai făcut P.R., organizare de evenimente etc. Te plictiseşti sau vrei să le faci chiar pe toate?

Ai uitat de actorie, optică, psihologie, statistică sanitară şi Conservator. (Răde) Mă ghidez după teoria că viaţa e o călătorie minunată, la capătul căreia ar trebui să te bucuri de toate căte ai văzut. Am ajuns la concluzia că cele mai importante lucruri din viaţa mea nu au preţ. Au doar incărcătură spirituală. Avantajul? Pentru o asemenea avere nu-ţi trebuie poliţă de asigurare sau sistem de alarmă, ci doar o minte disponibilă şi un suflet nealterat, care să le incapă pe toate.

×
Subiecte în articol: antimonden dan