x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Deşteaptă-te, române, că te pricepi să cînţi!

Deşteaptă-te, române, că te pricepi să cînţi!

de Dana Andronie    |    17 Iul 2008   •   00:00
Deşteaptă-te, române, că te pricepi să cînţi!

Turneul "Balade din Carpaţi" a ajuns la final cu 8.000 de kilometri la bord. Felicia Filip, Cornelia Tihon, K1 şi Ro-Mania au străbătut Europa avînd în desagă piese mioritice, altoite cu rock, şi muzică clasică

Turneul "Balade din Carpaţi" a ajuns la final cu 8.000 de kilometri la bord. Felicia Filip, Cornelia Tihon, K1 şi Ro-Mania au străbătut Europa avînd în desagă piese mioritice, altoite cu rock, şi muzică clasică. Timp de trei săptămîni, artiştii au jucat rolul de ambasadori, arătînd europenilor că românii au straie scumpe de ieşit în lume.

 
România este ca o vioară necîntată. "Oriunde s-ar afla închise – chiar şi în vitrine poleite, căptuşite cu mătase brocată, avînd geamuri de cristal –, deţinerea viorilor celebre necîntate constituie o totală lipsă de preţuire a artei", spunea I. Remer-Anselme. Să ai o ţară frumoasă, cu tradiţii valoroase şi să le ţii încuiate în debara este o totală lipsă de preţuire a originilor.


MAI ROMĂNI DECÎT ROMĂNII. Prin proiectul Callatis Euro Tour – "Balade din Carpaţi" (produs de ProFamilia), Felicia Filip, Radu Fornea & haiducii K 1 Daniel Alexandrescu şi Mircea Presel (voci), Sebastian Badiu (clape), Florin Vasile (tobe), Andrei Manea (chitară electrică), Cătălin Popa (vioară), Andrei Iorga (chitară bas) şi Cornelia Tihon (nai) au arătat europenilor ce comoară se ascunde în melosul românesc şi cît de fermecător este spiritul strămoşesc. La De Panne, belgienii s-au primenit adecvat pentru un asemenea dar. Şi-au deschis sufletul şi au simţit pentru cîteva minute cum  bate inima de român. Au cîntat şi au intrat în horă de parcă s-ar fi născut în Carpaţi. O familie din Maramureş, stabilită de ceva vreme în Belgia, şi-a îmbrăcat fetiţa de un an şi patru luni în costum tradiţional (inclusiv cu opinci). Răzvan de la Ro-Mania a luat-o în braţe pe scenă, i-a cîntat şi-a dansat-o cu foc! Pînă şi un chinez s-a stîrnit să fredoneze o dată cu Ro-Mania: "Dulce-i vinul, dulce-i vinul,/ dar mai dulce-i mîndra mea". Toţi cei prezenţi, inclusiv ambasadorul României în Regatul Belgiei, Ovidiu Dranga, ambasadorul COPS pe lîngă UE, Viorel Ardeleanu, consulul Lidia Şova şi ministrul consilier la reprezentanţa României pe lîngă UE, Dragoş Andrei, s-au simţit mîndri că reprezintă România.


UN PORTAR. Dacă în Belgia oficialităţile şi-au ocupat locul cuvenit în sală, la Milano a fost chiul în masă. Nu s-a arătat nici un oficial. Singurul care a vrut să audă "Balade din Carpaţi" şi să arate diasporei, dar şi italienilor că se ocupă de imaginea României a fost portarul consulatului. Acesta a venit îmbrăcat la patru ace cu soţia la braţ. Dacă un consul nu onorează cu prezenţa un asemenea eveniment din varii motive, un medic neamţ din Zweibrucken, pe nume Cullmann, a parcurs peste 1.000 de kilometri (dus-întors) pentru a fi alături de Felicia Filip şi de ceilalţi actori ai proiectului cultural. Doctorul Cullmann i-a însoţit pe români la Heidelberg, De Panne şi Stuttgart. Ce gest de preţuire a artei! Este înălţător (dar în acelaşi timp usturător pentru lipsa noastră de autorespect) ca un neamţ să aprecieze mai mult baladele neaoşe îmbrăcate în haine trendy decît un consul român!

Acest turneu n-a trecut nevăzut de presa locală. S-a scris laudativ la adresa proiectului finanţat de Ministerul Culturii şi Cultelor. Iată doar cîteva fragmente din două cotidiene nemţeşti: "Cu vocea ei puternică şi strălucitoare, solista de operă Felicia Filip a impresionat publicul, împreună cu K1. Artiştii români au povestit legenda unui ciobănaş care i-a purtat pe spectatori într-o călătorie plină de aventuri. Pentru ca auditoriul să se identifice mai bine cu lumea miturilor şi legendelor româneşti, pe două ecrane au fost proiectate imagini din România (n.r. – surprinse de fotograful Dinu Lazăr). Alternarea momentelor muzicale cu naraţiunea a dat o notă deosebit de percutantă spectacolului" (Die Rheinpfalz). "Soprana de renume internaţional, Felicia Filip, alături de K1, a prezentat numerosului public din Zweibrucken un spectacol menit să le arate România prin intermediul muzicii. Muzica a fost fascinantă! Baladele medievale reorchestrate modern au fost interpretate cu un adevărat dramatism şi lirism" (Pfalzischer Merkur).


FINISH. La Carrara sînt 2.000 de români, din care 1.500 au drept de vot. În piaţa din centrul oraşului s-a făcut unirea românilor cu italienii. Cornelia Tihon – cu naiul, tilinca, buciumul şi alte instrumente de suflat – şi Cătălin Popa, cu vioara, au semnat prefaţa "Baladelor din Carpaţi". Cei doi tineri s-au bucurat atît de mult de logodna naiului cu vioara încît s-a auzit pînă în ceriuri! Au cîntat şi cu sufletul şi cu mintea. Au fost răsplătiţi cu valuri de aplauze. Felicia Filip, Radu Fornea şi K1 au făcut ca toată piaţa să cînte într-un glas: "Hai să trăim cum se trăieşte/ Româneşte!/ Hai să iubim cum se iubeşte/ Româneşte!". Povestea "Baladelor din Carpaţi" s-a încheiat apoteotic, cu 2.000 de oameni intonînd din toţi rărunchii: "Deşteaptă-te, române, din somnul cel de moarte/ în care te-adînciră barbarii de tirani". Un sfîrşit de basm muzical românesc, care s-a făcut auzit în 11 oraşe din Europa.

 
P.S. Două momente de neuitat din turneu: păsărelele din Milano i-au ciugulit din farfurie haiducului Daniel Alexandrescu. Nu-i o glumă. Chiar aşa s-a întîmplat. În timp ce acesta mînca paste la o terasă din Piaţa Domului, două vrăbiuţe fără frică s-au servit din farfuria sa. Iar Mircea Presel a învăţat o păsărică (sic!) din Germania să ia primele acorduri din "M-a făcut mama oltean". În cîteva minute s-a realizat un duet cel puţin neobişnuit. Se pare că baladele din Carpaţi au mai mulţi spectatori decît ne-am fi aşteptat.

 

Marmură de Carrara

La Carrara, Felicia Filip a fost "lucrată" de cel mai cunoscut sculptor în marmură, Mario del Sarto. Acesta, de cum a văzut-o, i-a spus că este artistă. Imediat a început să-i cioplească chipul în vestita marmură de Carrara. Într-o oră, Felicia a putut să-şi admire profilul sculptat de maestrul în vîrstă de 83 de ani. Mario del Sarto are în galeria sa peste 500 de statui şi o fîntînă. Dacă n-ar fi fost "Baladele din Carpaţi", Felicia nu s-ar fi întîlnit cu renumitul sculptor. Şi, dacă Ministerul Culturii şi Cultelor, Western Union şi Primăria Mangalia nu ar fi ajutat la realizarea acestui turneu, atunci n-am fi avut ce povesti.

 

Stăpîni

"Îi mulţumim Feliciei Filip că a acceptat să cînte alături de noi, de K1, care sîntem mai nebuni. Toţi K 1 vrem să arătăm Europei că nu sîntem doar «violatori», că sîntem stăpînii unui tezaur muzical demn de exploatat de oricare european"
Radu Fornea

×