x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Din meniul "Cerbului de Aur"

Din meniul "Cerbului de Aur"

de Dana Andronie    |    01 Sep 2009   •   00:00
Din meniul "Cerbului de Aur"

Mâine începe a şaptesprezecea ediţie a Festivalului Internaţional "Cerbul de Aur". Vedetele internaţionale - Steve Vai, Hot Chocolate şi Tiziano Ferro - doresc să fie tratate la Braşov cu whiskey, slănină, nuci sau jeleuri.

Steve Vai n-a avut alte pretenţii decât un regim alimentar vegetarian. Hot Chocolate, în schimb, a pus condiţii ceva mai nuanţate: 10 prosoape, o oglin­dă mare, cât toată înălţimea peretelui, 7 sticle mari de Coca Cola, 20 de cutii de Red Bull, o sticlă de vodcă, o sticlă de şam­pa­nie, alta de whiskey, bere, multă ghea­ţă, nuci, biscuiţi, jeleuri şi, evident, ciocolată.

Cel mai gurmand şi mai complicat în pretenţii este, se pare, Tiziano Ferro, care vrea pe tot parcursul zilei ceai, cafea, apă, gustări şi fructe proaspete, dar cu nu­an­ţări punctuale la toate mesele. Astfel, la micul-dejun vrea cafea, ceai, ouă, slănină, şuncă, pâine prăjită, fructe, prăjituri, gem şi suc de portocale, la prânz paste, orez alb, carne, peşte, legume proaspte şi la cuptor şi fructe. Acelaşi meniu şi la cină. Doreşte, de asemenea, ca toate dressingurile să fie italiene (ulei de măsline, sare şi vinegar) şi să fie servite separat.


"CERBUL" - URMĂRIT ÎN 10 ŢĂRI
Câteva cuvinte despre concurenţii străini. Roberto Meloni, de pildă, este un leton născut în Italia unde, la numai patru ani, şi-a început cariera muzicală. Pentru "Cerbul de Aur" a ales, din reper­to­­riul opţional trimis de TVR, piesa lui Laurenţiu Cazan "Say something".
Pe Mas­simo Bertacci (Italia) îl recomandă o întindere vocală de patru octave şi o carieră muzicală începută la vârsta de 5 ani. A ales, din repertoriul românesc, piesa Pro­vincialilor, "Timpul". Claudia Faniello (Malta) este considerată în mai multe ţări un fel de "Noua Bonnie Taylor". Crescută sub protecţia şi oarecum în umbra fratelui ei, cunoscutul Fabrizio Faniello (care a participat şi el la "Cerbul de Aur"), Claudia este hotărâtă să-i calce pe urme. A ales, din lista TVR, o piesă a Andreei Bălan.

Anul acesta, "Cerbul" va fi un festival internaţional în sensul cel mai propriu cu putinţă: Televiziunea Română a semnat un contract cu Balkanika Music Television şi a făcut posibil ca, alături de români, concurenţii care vor urca pe scena din Piaţa Sfatului să poată fi ur­mă­riţi în Albania, Bulgaria, Macedonia, Slo­venia, Serbia, Croaţia, Muntenegru, Kosovo şi Bosnia.


NOUL BARRY WHITE
În mod cert, unul dintre favoriţii ediţiei din acest an a festivalului-concurs de la Braşov este reprezentantul Italiei, Antonino, pe care presa din peninsulă nu s-a sfiit să-l catalogheze "noul Barry White". El va prezenta, în ultima seară de concurs (4 septembrie), compoziţia proprie "Un ultimo brivido" - care i-a asigurat deja 30.000 de discuri vândute - şi, din repertoriul românesc, piesa de care s-a îndrăgostit la prima ascultare: "Septembrie, luni...", de Horia Brenciu. Născut la Foggia, la 9 martie 1983,

An­to­nino a lucrat de mic copil în prăvălia pă­rinţilor, preluând de la tatăl său Raffa­e­le şi pasiunea pentru muzică, pe care a studiat-o ca autodidact. În vara lui 2005 l-a întâlnit pe managerul Mario Lavezzi graţie căruia, în luna noiembrie a ace­lu­iaşi an, şi-a lansat primul single ("Ce la faro") - cu care a câştigat "Discul de aur" (15.000 de exemplare vândute într-o singură lună), iar în 2006 şi-a lansat primul album ("Antonino"). Materialul discografic conţine 10 piese scrise şi orchestrate chiar de el - ceea ce i-a adus şi aprecierile elogioase ale criticilor. Până acum s-au vândut peste 30.000 de exemplare. În vara lui 2006 a întreprins un turneu de succes prin mai multe oraşe italiene, iar în septembrie 2006 a câştigat Premiul "Battisti" (premiul de debut al anului). Anul trecut, în ia­nuarie, şi-a lansat al doilea album.



"Scena are 30 de metri deschidere şi 24 de metri adân­cime. Avem lasere, efecte speciale, gheaţă carbonică, iar lu­mi­nile sunt specta­culoase. Vor fi aproximativ 110 mp de ecrane led de tip cortină se­mi­transparentă şi 26 de mp de ecran de înaltă rezoluţie. Folo­sim 20 de tunuri de lumină (show-guns), numai unul costă  25.000 de euro"
Petre Năstase - regizor

×
Subiecte în articol: antimonden cerbul de aur