x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Din Zece Prajini la Premiile BBC

Din Zece Prajini la Premiile BBC

de Dana Ciobanu    |    Dorian Cobuz    |    01 Noi 2005   •   00:00
Din Zece Prajini la Premiile BBC

Fanfara Ciocarlia de la Zece Prajini a fost nominalizata la Categoria Europa, in cadrul Premiilor World Music Radio BBC3. Gala va avea loc anul viitor, la Londra.

Alegerea artistilor pentru toate cele opt categorii ale premiilor (Africa, Americas, Asia, Pacific, Europa, Newcomer, Boundary Crossing, Club Global) a fost facuta de cei peste 2.500 de delegati ai Targului de muzica Womex, care s-a tinut in acest an la Newcastle, Marea Britanie. Premiile World Music Radio BBC3 sunt dedicate celor mai buni cantareti de muzica etnica si regionala din intreaga lume.

CELEBRITATE. In fiecare categorie, in urma preselectiei, intra patru artisti nominalizati. Numele lor vor fi anuntate oficial, pe site-ul BBC, zilele acestea. Castigatorii vor fi cunoscuti la 4 februarie 2006, iar gala premiilor va avea loc la 7 aprilie 2005, la Londra, in cadrul unui eveniment transmis in lumea intreaga de canalul BBC World. Juriul este format din 12 jurnalisti, realizatori de programe de radio, producatori si critici muzicali. Premiile World Music Radio BBC3 s-au constituit in rampa de lansare pentru castigatorii lor, precum Buena Vista Social Club, Khaled, Lhasa de Sela, Manu Chao, Taraf De Haidouks.

In categoria Europa, cei 12 membri ai Fanfarei Ciocarlia au un "adversar" redutabil in Mariza, noua reprezentanta a muzicii fado, dar spera ca acordurile "diavolesti" pe care le interpreteaza vor cuceri juriul.

Mai cunoscuta in strainatate decat in tara, Fanfara Ciocarlia duce numele Romaniei pe scenele internationale de mai bine de 10 ani. Costica "Cimai" Trifan, Pancirel "Panjo" Costandache, Lazar Radulescu, Oprica Ivancea, Ioan Ivancea, Daniel Ivancea, Constantin "Pinca" Cantea, Monel "Gutel" Trifan, Constantin "Sulo" Calin, Laurentiu Mihai Ivancea, Costel "Gisniaca" Ursu - toti din satul iesean Zece Prajini - si Nicolae Ionita din Clejani sunt cei 12 tigani care pun strainii pe foc. 2005 a fost un an plin de recitaluri, din tarile nordice pana in Brazilia. Recent, ei s-au intors dintr-un turneu de zece concerte in Japonia, pentru o vacanta care va lua sfarsit in februarie 2006, cand incep un nou turneu.

MANAGEMENT. Fanfara Ciocarlia a fost scoasa din anonimat de producatorii germani Henry Ernst si Helmuth Neumann, aflandu-se sub managementul casei de discuri Asphalt Tango din Germania. Pana acum, Ciocarlia a inregistrat patru albume ("Radio Pascani", "Baro Biao", "Iag Bari" si "Gili Garabdi") si un DVD - "Gipsy Brass Legends - The Story of the Band". Povestea fanfarei este spusa in imagini in filmul "Iag Bari - Brass on Fire", premiat pentru cel mai bun documentar la Roma Festival for TV and Radio de la Skopje.

SUBVERSIV
"Aceasta fanfara de alamuri, cu remarcabilele ei piese cantate in viteza, este subversiva, are calitati de muzica jazz si este de o exuberanta stralucitoare"
Los Angeles Times
DIAVOLI
"Fanfara Ciocarlia are multe instrumente de suflat (...). O trupa de diavoli ai vitezei, care rad croindu-si drum pe terenul accidentat al muzicii"
New York Times

"LUME, LUME", DE LA VIENA LA TOKYO
IUBITE. Alamurile sunt cele mai bune prietene ale lautarilor din Fanfara Ciocarlia
Fanfara Ciocarlia a fost adunata de doi tineri intreprinzatori nemti, Henry Ernst si Helmuth Neumann, din satucul iesean Zece Prajini. De negasit pe harti, satul are peste hotare o faima ce a crescut peste ani prin sunetul alamurilor. Muzicoloaga Speranta Radulescu este cea care a descoperit fenomenul de la Zece Prajini - un sat de numai 100 de case, in care doar barbatii nedemni nu stiu sa cante. Muzicantii, reuniti sub numele Ciocarlia, au inceput sa cutreiere lumea in 1997. Au participat atunci la World Music Festival, o manifestare organizata de postul de televiziune WDR, acesta fiind doar inceputul. Intre timp, fanfara a devenit o prezenta constanta la manifestarile cu specific "world music", dar este cap de afis si in multe spectacole independente. Nume celebre ale show-biz-ului international au venit sa-i aplaude pe "diavolii" cu alamuri din Romania, recunoscuti pentru ritmurile impresionante pe care stiu sa le impuna muzicii cu specific romanesc si balcanic pe care o interpreteaza. Sarbe, hore sau rusesti in interpretarea Fanfarei Ciocarlia au devenit acorduri obisnuite pe scenele din intreaga lume, fie ele improvizate in piete pu- blice din Tokyo sau de renume, cum este cea a Operei din Viena. Din spectacole nu lipsesc versurile romanesti ale celebrului cantec lautaresc "Lume, lume".

×