x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Eroul unei generatii, criminal in Rusia

Eroul unei generatii, criminal in Rusia

de Corina Andriuta    |    09 Dec 2006   •   00:00
Eroul unei generatii, criminal in Rusia

Avand rolul principal in filmele sovietice "Pumnalul" si "Pasarea de bronz", Serghei Sevkunenko s-a transformat in idolul multor generatii de adolescenti. De curand, Agentia Federala de Investigatii din Rusia, prin revista Freelance Bureau (www.flb.ru), a spulberat un mit: Sevkunenko a devenit, in timp, unul dintre cei mai mari criminali ai imperiului sovietic, el fiind cunoscut printre interlopi sub numele "Artistul". Dezvaluirile revistei pleaca de la declaratia facuta de Andrei Novikov, ministru adjunct al al afacerilor interne. Acesta spune ca Sevkunenko "era implicat in vanzari de mine cu o raza mare de actiune".

Nascut la 20 noiembrie 1959, Serghei a avut parte de o educatie aleasa. Tatal sau era director la studioul "Mosfilm", iar mama lucra inginer de studio in aceeasi institutie.

Ramas orfan de tata la varsta de 4 ani, Serghei si sora sa Olga au suferit din cauza problemelor financiare pe care le-a avut mama lor. "Lui Sevkunenko nu-i placea filmul. Intr-o zi a venit la maica-sa, la lucru, regizorul principal de la «Belorusfilm». Vazandu-l a inteles ca el este omul de care are nevoie pentru un filmulet" - isi amintesc fostii colegi de platou ai "Artistului". Devine cel mai cautat copil-actor din URSS. Timp de trei ani el apare in patru filme care aveau in spate cartile celebrului scriitor Anatolie Ribacov.

Filmul "Pumnalul": Serghei (dreapta) in rol de pioner da copiilor exemplu

TENTATIA CRIMEI. Prima condamnare Sevkunenko a avut-o la 16 ani si a venit intamplator. Ea s-a produs dupa ce vedeta a batut un barbat care se plimba cu cainele prin curte. Un rol important in condamnarea de atunci l-a avut si faptul ca Olga, sora sa, fugise din Rusia si era considerata tradatoare! In evidentele politiei, Serghei intrase de la varsta de 13 ani, in timp ce se turna "Pumnalul". Inca de atunci, sectia de minori si moravuri i-a intocmit un dosar in care se specifica problema grava pe care o are cu... alcoolul! La doar 30 de ani devenise o autoritate criminala recunoscuta in randul interlopilor, dar si al militienilor moscoviti. Pasul de la crima la terorism a fost destul de mic. Colonelului in rezerva de politie Oleg Volkov, care investiga furturile de apartamente organizate de "Artist", isi aminteste ca "acesta era doar un criminal si nicidecum un terorist. Niciodata nu mi-am inchipuit ca va face pasul spre trafic cu mine. Ca nu il vor mai satisface crimele pe care le comitea el si banda sa".

IDOLUL CRIMINALILOR. Crimele comise de "Artist" impresionau prin indrazneala si acuratete. Criminalistii rusi facusera chiar o fixatie in a-l studia. "In viata era un luptator, fizic era puternic, insa ultimii ani petrecuti in inchisoare si-au lasat amprenta pe sanatatea lui - s-a imbolnavit de tuberculoza. Sevkunenko percepea cu sange rece toate invinuirile care i se aduceau, dar putea fi si emotional, ceea ce este caracteristic oamenilor de arta. Avea succes la femei, erau gata sa-i ierte totul." Temperamentul care l-a facut celebru a avut darul de a impresiona multi criminali care incercau sa-l copieze. La 35 de ani, avea sa-si gaseasca sfarsitul. Un alt criminal, Nicolai Bezikasvili "Taca", a inceput sa-l vaneze pe Sevkunenko. Pe 10 februarie 1995 seara, un killer l-a ranit pe Sevkunenko in scara blocului unde locuia. A reusit sa sara in lift si sa ajunga in apartament, insa asasinul l-a urmarit. Pe Polina, mama sa de 76 de ani, a impuscat-o prima. Vecinii au auzit doar cum Sevkunenko a strigat "Ce faceti!?". Acestea au fost ultimele lui cuvinte. "Artistul" abia implinise 35 de ani.
×
Subiecte în articol: antimonden sevkunenko