x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Este un actor complet

Este un actor complet

de Roxana Ioana Ancuta    |    24 Iul 2006   •   00:00
Este un actor complet
INTALNIREA
Intre Sergiu Nicolaescu si Colea Rautu este o diferenta de aproape 20 de ani. E doar un mic amanunt din viata lor.

 

Cu timpul, pe cei doi mari artisti, un oltean (Sergiu Nicolaescu este din Targu-Jiu) si un basarabean, i-a legat o prietenie adevarata. Au lucrat impreuna. Au avut pasiuni pentru aceleasi femei, intr-un moment al vietii lor.

 

Colea a jucat in 12 din filmele regizate de Sergiu Nicolaescu. Si a fost, pe rand, dregator otoman, sef al arnautilor care asediau comandoul de viteji ai voievodului Mihai Viteazul, in Nemuritorii (1974; coloana sonora asigurata de Phoenix), sef al plutonului de jandarmi, a comandat slobozirea gloantelor in trupul lui Amza Pellea, din Osanda (1976). Sergiu Nicolaescu i-a incredintat si rolul de groaznic interlop din serialul cu comisarii Miclovan - Moldovan. Dupa o cariera prestigioasa de peste 50 de ani de teatru si film si peste 65 de pelicule in care a fost distribuit, Colea Rautu a reusit sa joace rolul vietii: acela de om minunat, iubit de multi dintre colegii sai, iubit de oameni simpli.

 

Marii artisti obosesc uneori sa (re)povesteasca intamplari si scene din viata lor. Totusi, este o dulce aducere aminte a filmelor care au incantat generatii si generatii de romani. Sergiu Nicolaescu a vorbit cu admiratie despre Colea.

 

MEHMET III. ""Prima data cand l-am cunoscut pe Colea Rautu era prin anii ’40. A «venit» un spectacol de la Tanase la Timisoara, in care, desigur, canta si Colea Rautu, povesteste regizorul. ""L-am intalnit, apoi in cinematografie. Cam facea roluri de comunist... El si Ilarion Ciobanu. Atunci l-am luat in alte roluri, iar primul pe care i l-am dat intr-un film regizat de mine a fost in «Mihai Viteazul». Imi trebuia cineva care sa ia rolul Sultanului Mehmet III si de la bun inceput m-am gandit la el. I-a placut. Am plecat la Istanbul, unde am avut o filmare foarte interesanta.""

 

ROLURI VARIATE IN FILME

 

""Este un om care se adapteaza, iar eu stiam cum trebuie sa-l distribui ca sa fie de-acolo. Incepand de la o categorie de hot, de escroc, pana la comandant, legionar sau tatar, toate rolurile i s-au potrivit si in toate l-am placut la fel de mult. Ca actor, Colea Rautu si-a pastrat mereu personalitatea, iar regizorii nu a trebuit decat sa-l adapteze mediului in care l-au plasat. Este o figura expresiva... Este un actor complet. Poate juca in comedie, in drama... Poate juca orice. Este unul dintre putinii actori completi din Romania. El, Amza Pellea, George Constantin.""

 

UN OM EXCEPTIONAL CU O VIATA AVENTUROASA

 

""L-au marcat anii, dar se tine foarte, foarte bine pentru varsta pe care o are. A calarit pana la 70 de ani. Statea excelent in sa. Teapan. Era un om foarte de viata, de societate, dar care s-a adaptat imediat noului regim, celui comunist. Ramanea insa o piatra grea pentru comunisti faptul ca el inca rezista. Intotdeauna a avut o gena foarte buna. Era si barbat viril... i-a placut sa bea, sa se simta bine, dar mereu in disciplina, in ordine, si niciodata n-a incurcat pe nimeni. El nu este inalt, dar are tinuta. Intotdeauna a avut prestanta. A avut o viata foarte aventuroasa, plina de evenimente, dar de probleme politice a fost scutit. Colea Rautu este la a treia casatorie, cu o diferenta foarte mare de varsta intre el si ea, dar care lui i-a fost foarte benefica. Magda, sotia lui, a tinut si tine foarte mult la Colea. Dupa parerea mea, aceasta femeie de cel putin zece ani se sacrifica. Este un om exceptional.""

 

PARE DUR, DAR E UN SUFLETIST

 

""Chiar de la inceput am fost apropiati si nu am jucat teatru unul cu celalalt. A fost un lucru deosebit. Si ramane la fel... Pentru mine, Colea este ca un frate. Pare dur, dar e un mare sufletist... In decursul vietii s-a intamplat sa avem aceleasi femei. La un moment dat, vreo doua iubite ale mele fusesera si iubitele lui. Stiam de la ele ceva despre Colea. Fara discutie, ne-a unit si treaba asta. Femeile ii pastrau o amintire foarte frumoasa lui Colea. E genul de barbat adevarat. Da, i-au placut foarte mult femeile. A fost un mare amator de femei, la fel cum am fost si eu. Trebuie sa recunosc.""
×