x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Folkul din cetate - Stefan Hrusca a cantat de i-au sarit corzile

Folkul din cetate - Stefan Hrusca a cantat de i-au sarit corzile

de Dana Andronie    |    11 Dec 2006   •   00:00
Folkul din cetate  - Stefan Hrusca a cantat de i-au sarit corzile

"Care este diferenta dintre Bregovic si Tandarica?" "Zece prajini!" "Care este diferenta dintre lemn si un director?" "Lemnul mai si lucreaza." Aceste raspunsuri le-am primit la Festivalul de muzica folk de la Reghin, "Prima iubire".

"PRIMA IUBIRE", SI NU ULTIMA, DE LA REGHIN
"Care este diferenta dintre Bregovic si Tandarica?" "Zece prajini!" "Care este diferenta dintre lemn si un director?" "Lemnul mai si lucreaza." Aceste raspunsuri le-am primit la Festivalul de muzica folk de la Reghin, "Prima iubire".

Care este legatura dintre aceste "anecdote" si un festival de folk? Simplu! Folkistii care se mentin in forma, facand glume pe seama lor!

Sorina Bloj (vocea din Ecou), sprijinita de forurile judetene (financiar, cum altfel?!), a dat nastere la "Prima iubire" dupa sapte ani fara "chitara de argint" (festival cu traditie in Reghin). "Meritam un spectacol de referinta noi, reghinenii, suntem perceputi nu numai in tara ca producatori de instrumente muzicale. Cum sa lasam aceste bijuterii, in fapt, goale de suflet?! Artistii sunt cei care le pun in valoare. Prin ei, si chitara devine prelungirea sufletului, asemenea cuvantului si muzicii care bantuie. Genul folk, sincer si incarcat de emotie, poate fi un taram feeric, unde sa ne regasim toti cei care credem ca muzica e parte a primei iubiri." La argumentul Sorinei Bloj adaug doar atat: "muzica e parte a primei iubiri". Dar nu ultima.

IN ILIC, LA AUTOGRAFE. Directorul SC Hora, Nicolae Bazgan, a fost un om de nadejde in culisele festivalului. Desi de la el am aflat ca lemnul lucreaza, directorul l-a "reparat" pe Stefan Hrusca. Folkistul cu plete dalbe a colindat si a tot colindat la Casa de Cultura a Tineretului "George Enescu" pana i s-au rupt corzile (doua la numar), bineinteles, cele de la chitara! Pana cand Bazgan i-a inlocuit corzile, marele Stefan a cantat la chitara lui Victor Solomon (muzician bun, pe care il cunoasteti datorita fostei trupe de "bosquetari", Bosquito). Artistul a sarbatorit prin cantec varsta (deja venerabila ) de 49 de ani. S-a scaldat in sampanie si in autografe, lumea stand la coada pentru a primi o dedicatie de la el.
CEI DOI HRUSCA. Marele Stefan, alaturi de tatal sau
Tatal lui Stefan a dat si el cu subsemnatul intru amintirea "Primei iubiri". Daca n-ar fi stat langa fiul sau, ar fi fost un simplu taran imbracat cu ilic care dadea autografe.

CONSTANT. Mircea Baniciu, Vlady Cnejevici, Florin Sasarman, Florin Camen, surorile Sus (intr-o oarecare masura au fost si ele responsabile de "Prima iubire"), Victor Socaciu, Majay Gyözö, Angela Kiss, Mircea Vintila, Adrian Ivanitchi, Ecou, Emeric Imre s-au prezentat la festival, bineinteles, fara sa fie jurizati. Ei sunt deja consacrati. Dar cum "Prima iubire" a fost un festival-concurs (7-9 decembrie), iata care sunt castigatorii alesi de juratii Adrian Ivanitchi (presedinte), Florin Ursulescu, Florin Sasarman, Nicolae Baciut, Mihai Cosmin Popescu, Teodora Ionescu: marele premiu: Leonard Constant (baiatul actorului Sergiu Cioiu), premiul 1 - Silvan Stancel (Alba Iulia), premiul 2 - Nicolae Zota (Buzau), premiul 3 - Bogdan Grosu (Craiova), premiul special al juriului - Florin Stefan (Baia Mare). Clasamentul la "individual compus" (adica la grupuri) arata astfel: premiul 1 - Add Literam (Ploiesti), premiul 2 - Unde (Cluj) si premiul 3 - Ramuri (Bistrita). Sa le fie de bine! Aceste premii sa-i conduca pe culmile (nu disperarii!) folkului mioritic. Iar "Prima iubire" sa aiba ecou ca Ecoul.

TARAM FEERIC
"Genul folk, sincer si incarcat de emotie, poate fi un taram feeric, unde sa ne regasim toti cei care credem ca muzica e parte a primei iubiri"
Sorina Bloj
folkista

DOUA PASARI
Mircea Baniciu si Vlady Cnejevici, jumatatea lui muzicala "cu clape", au sustinut un superconcert in "casa" lui George Enescu din Reghin. "Eu si cu Vlady suntem Pasarea de Vest, iar Vintila si Pittis sunt Pasarea de Est", a glumit printre note Mircea Baniciu. Stefan Hrusca a pornit la colindat, programul sau "artistic" avand urmatorul desfasurator: Medias (astazi), Petrosani (maine), Bacau (joi), Targu-Mures (sambata) si Bucuresti (duminica).
×
Subiecte în articol: antimonden premiul ştefan