x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Fondul de pensionare al Ridziponcilor şi iconiţa furată

Fondul de pensionare al Ridziponcilor şi iconiţa furată

de Florin Chilian    |    03 Sep 2009   •   00:00
Fondul de pensionare al Ridziponcilor şi iconiţa furată

Trei scoici, o pană, un bilet RATB folosit, o cutie de lapte condensat pentru cafea - goală, o bere, un leu moldovenesc, un fir de iarbă, o poezie scrisă pe un bilet şi 134,45 de lei.



La cele mai recente concerte ale mele am pus în faţa scenei cutia chitării, iar în ea am lăsat să se vadă un bilet pe care scria mare "DE MILĂ, DE SILĂ, DONAŢI BANI, DAR NU PUBLICI! DONAŢI BANI PRIVAŢI PENTRU FONDUL DE PENSIONARE AL RIDZIPONCILOR!". Am scris mai sus ce am reuşit să adun la numai două concerte. Nimeni nu ştia ce am eu de gând să fac cu banii adunaţi astfel.  

Am mai spus cum mi-am început "cariera" muzicală şi nu mă ruşinez cu asta. Cu banii strânşi din cântatul în metrou sau prin tramvaie când eram copil, am reuşit să-mi cumpăr primul pulover. Erau tare friguroase iernile copilăriei mele. Am crescut mare şi n-am renunţat - se pare - la bunul meu obicei de a cere bani pentru ce cânt eu de la cei care vin să mă audă cântând. Eu nu cer bani de la instituţii, nu mă umilesc în faţa nici unui jeg de politician, oricât ar fi acesta de ministru sau altceva pentru a-mi putea cânta cuvintele. Trist este că artiştii consacraţi ai neamului, artişti pe care nu-i poţi suspecta de nici un chip de sărăcie, o fac şi fac din milogeală o adevărată artă-carieră în show-biznisul românesc. Talent au cu carul, la ce să le mai trebuiască demnitate?! I-ar încurca!

E o bucurie să vezi că oamenii cred în tine, că vin la concertele tale şi-şi plătesc biletul de intrare, iar mai apoi participă la mica ta nebunie, la mica ta "revoltă".

Am stat pe scenă cântând, şi-n cutia chitării oamenii au lăsat 134,45 de lei. Nu-i rău pentru câteva ore de muncă. Spun muncă pentru că eu nu stăteam cu mâna întinsă la colţ de stradă şi nu cerşeam bani pentru a cânta la evenimentele organizate de cine ştie ce cretin din banii cu care ar fi putut salva un copil de frigul străzii sau de vreo boală necruţătoare. Munceam cinstit, aşa cum mai fac doar cântăreţii prin staţiile de metrou. Nimic jenant sau ruşinos în asta!

"În ţara noastră se nasc anual peste 900 de copii cu probleme cardiace grave, iar pentru ei există prea puţine centre în care pot fi operaţi şi trataţi". Ar putea fi un subiect de meditaţie pentru aceia dintre "colegii" mei care şi-au făcut un obicei din asta pe o scenă la gâtul vreunui candidat sau al vreunei beizadele care vrea la Bruxelles. Scena nu este făcută pentru genul ăsta de curveturi.

Acei 134,45 de lei au ajuns în contul Asociaţiei "Inima Copiilor", cont deschis la Alpha Bank - RON: RO96 BUCU 0463 3385 2511 RO01.

Au pus oamenii în cutia chitării, după cum şi ce i-a lăsat inima, fără să ştie ce voi face eu cu acei bani. Ar fi ajuns mai mulţi bani în contul asociaţiei "Inima Copiilor" dacă un imbecil din public n-ar fi furat alţi 250 de lei. Banii ca banii, dar acel spectator de la Vama Veche a furat şi o iconiţă.

Am stat mult până să scriu editorialul, ăsta pentru că nu reuşeam să înţeleg... Cum să furi o iconiţă şi pentru ce?! Atât de rău, atât de răi am ajuns să fim?!!! Încă sper să avem o şansă! Scoicile, firul de iarbă, leul moldovenesc, pana de chitară, poezia au rămas.

P.S. Asociaţia "Inima copiilor", asociaţie non-guvernamentală şi nonprofit. Scopul asociaţiei este acela de a ajuta copii în suferinţă, şi anume pe cei cu malformaţii cardiace congenitale. http://www.inimacopiilor.ro/campanie/ajuta.php.

5184-100719-donatie_1copy.jpg

5184-100720-donatie_f_chilian_1copy.jpg

×
Subiecte în articol: antimonden