x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Frumosul drag dragei noastre pe nume Draga

Frumosul drag dragei noastre pe nume Draga

de Dana Andronie    |    13 Apr 2010   •   00:00
Frumosul drag dragei noastre pe nume Draga
Sursa foto: Dragoş Savu/Intact Images

Draga - Jean sau Jean - Draga vor avea de împărţit scena Sălii Palatului în seara de joi, 22 aprilie. Draga Olteanu Matei - 77 de ani, Jean Constantin - 82 de ani de viaţă, din care peste 55 trăiţi în slujba artei.



Acesta este şi motivul pentru care cei doi mari artişti se prezintă în faţa onoratului public. Cine doreşte să fie martor îl costă de la 50 până la de 120 lei. Şampania e din partea casei.

Jean Constantin şi Draga Olteanu vor ciocni câte un pahar de şampanie cu spectatorii. Peste 55 de ani pe scenă este o reuşită care trebuie sărbătorită! "Nu este meritul nostru, declară Draga. Este meritul lui Dumnezeu, că ne-a dat zile şi putere de muncă. Dacă nu ne-ar fi dat... Mă gândesc la iubiţii mei colegi, la dragul meu Amza - care a plecat primul dintre noi - la Silvia Popovici, la George Constantin, la Cozorici, Rauţchi... Îmi pare rău că n-au trăit mai mult... Să-i fi văzut şi astăzi, cât ar fi lucrat şi ce spectacole de valoare ar fi dat!... Dacă stau să mă gândesc, am mai mulţi ani de activitate, cred că şi Jean la fel. Eu am intrat în teatru în 1956. Dar lucrez de mult mai mult timp.

De pe la 17 ani conduceam o echipă de teatru la Casa Armatei din Braşov. Era, de fapt, echipa unei unităţi militare care se lipise de Casa Armatei de acolo. Eu eram instructoare, regizoare, interpretă, dansatoare. Eram de toate. În 1951 am intrat la Institutul de Cinematografie, iar ca student făceam figuraţie... Dacă socotim, sunt mai mulţi ani..."

FERICIREA DE A JUCA
Draga Olteanu nu a numărat niciodată premiile şi anii. Şi-a lăsat anii să trăiască liniştiţi.
"Întotdeauna mă rog: «Dă-mi, Doamne, zile să mă bucur de darurile pe care mi le-ai dat»", mărturiseşte artista.

Alecu Russo spunea: "Are dreptate aducerea-aminte: nimică nu poate fi pentru om mai frumos decât trecutul, căci trecutul e tinereţea şi tinereţea este fericire!...
Fericirea de a crede în toată pasărea ce zboară, fericirea de a crede în frumosul şi în bunul, fericirea de a nu se îndoi de cinste, fericirea de a nu gândi la nimica, de a nu şti ce este viaţa şi ce neagră prăpastie este sufletul omului...".

Cu martori, Draga şi Jean îşi vor aduce aminte de rolurile pe care le-au jucat de-a lungul vieţii, vor retrăi momentele de fericire şi se vor bucura de talentul cu care Dumnezeu i-a înzestrat şi le-a îngăduit să se folosească pentru a-i bucura pe ceilalţi.

"Jean este un om foarte frumos pe dinăuntru, iar fumuseţea lăuntrică răzbate şi afară. Jean nu e deloc un băiat urât dacă ne uităm bine... Prin ochii lui răzbat atâta bunătate, cumsecădenie şi o inteligenţă sclipitoare încât pot spune că Jean e Frumosu' de la Marea Neagră...", declară Draga.

Se ştie la ce oră începe spectacolul, respectiv la 19:30, dar nu se poate spune când va lua sfârşit. De dragul celor doi sărbătoriţi, pe lista distribuţiei s-au înscris mai mulţi colegi. E de ajuns să vă spunem că lista e lungă... cât cei 55 de ani de artă pe care ni i-au dăruit Draga şi Jean.

×