x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Irina Dinescu: „Ma simt rusoaica"

Irina Dinescu: „Ma simt rusoaica"

07 Mai 2004   •   00:00
Irina Dinescu: „Ma simt rusoaica"

Are 21 de ani. Are talent. Este actrita. A jucat bine si destul de mult. Traieste din meseria ei. Se simte rusoaica, iar oamenii din Rusia nu-i sunt straini. Sunt rusi. Sunt rusii ei. Este vorba despre Irina. Dinescu.

DANA ANDRONIE
A venit la intalnire aranjata cu o palarie cu borul mare. Semana foarte bine cu cea a tatalui, Mircea Dinescu, pe care acesta rareori si-o scoate.

  • Jurnalul National: Este o traditie in familia Dinescu sa purtati palarie?

    Irina Dinescu: In tinerete, tata purta sepci cu cozorocul foarte lat. Mi se pare normal sa port si eu palarii. Partenerul meu din „Sliding Dice" imi spunea Dinescu hat’s.

  • Palaria este o prelungire a personalitatii?

    Stai sa ma gandesc de ce imi pun palarii atunci cand imi pun palarii... Ma apara de soare, de frig. Cred ca am inceput sa le port din comoditate, dar nu exagerez, totusi. Port o zi palarie, trei nu... Astazi am luat-o cu mine si pentru ca am avut nevoie de ea la filmari.

  • Ai venit direct de la munca?

    Daaaa! Filmez un scurtmetraj studentesc pentru un prieten. Este o adevarata bijuterie. Filmul, bineinteles. Sper ca o sa ajunga la un festival. Merita.

    "Nu stiu cine-I Gil Dobrica"

  • Te consideri actrita?

    Da. In primul an de facultate, cand mai si filmam, consideram ca sunt doar studenta. Acum mi-am inghetat anul doi pentru ca am mult de filmat. Asadar, m-am obisnuit cu statutul asta. Sunt actrita!

  • Nu cumva ai tras chiulul?

    Am facut multe filme de cand nu mai sunt studenta. Am filmat la „Sliding Dice", la „James" si la un film care va aparea in toamna si care nu-i facut cu bani de la CNC. Se numeste „Cinemascop". Nu pot sa-ti spun cine a dat bani pentru „Cinemascop". Pot doar sa-ti spun ca-i un film alternativ din toate punctele de vedere.

  • Ai fost actrita si in reclame!

    Da. Cu siguranta, anul asta mi-am facut meseria. Mi-a prins foarte bine sa joc in acelasi film cu Andy Garcia. I-a placut foarte tare de mine. Mi-a zis ca am o fata cu care in America as fi putut ajunge superstar. Cu banii pe care i-am luat pentru Modigliani, am plecat cu frate-miu la Amsterdam. Pana acum, am trait din meseria de actrita. Nu iau bani multi pe zi, dar se aduna de ici, de colo.

  • Mai ales din reclame. Pe Gil Dobrica l-au ajutat sa nu moara de foame.

    Cine-i Gil Dobrica? Imi suna foarte cunoscut numele, dar nu stiu cine e. Oricum, si pe mine m-au ajutat foarte mult reclamele. Cu ajutorul lor am invatat cum se lucreaza cu camera.

    "Am vrut sa renunt la nume"

  • Daca vei fi o mare actrita, vei mai face reclame?

    Presupun ca nu.

  • Vei ajunge o mare actrita?

    Eu, antitalent nu sunt! Sigur.

  • De ce, pentru ca ai sange de Dinescu?

    Se poate sa fii si fata lu’ tata, si antitalent. Chiar exista aceasta combinatie. Vorba lu’ taica-miu: „Sa nu uitam ca mai exista si o Mitzura Arghezi".

  • Suferi de complexul ca esti „fata lui Dinescu"?

    Am vrut chiar sa renunt la nume. Am discutat si cu ai mei, dar am depasit momentul. Iubesc ingrozitor de tare filmul. Atat de tare, incat nu sunt disperata sa fac cariera. Peste „complexul" asta as putea trece mult mai usor daca as face cariera. Dar nu ma simt in stare sa fac lucrul asta pe cocoasa filmului. Am inceput sa-mi castig singura existenta. Stau fara parinti si, cateodata, le mai cer bani.

  • Ai intalnit barbatul vietii tale?

    Da.

  • Esti sigura?

    Este barbatul alaturi de care imi voi trai viata. Eu l-am luat, el m-a luat. Cand va veni momentul, ne vom lua si social.

    "Si bunicii ma recunosc de actrita"

  • Te-a batut vreodata tata?

    Tata doar a incercat odata sa-mi traga o palma, dar s-a razgandit pe parcurs. Mama m-a mai atins...

  • Te recunoaste de actrita?

    Da. Tata este mandru de mine. La debutul meu, in filmul lui Carmazan, mi-a intins mana si m-a felicitat. Aveam 18 ani, jucasem un rol si imi castigasem primii mei bani, care depasisera clar salariul net pe economie. Mi-am negociat „salariul" si am scos cu 100.000 de lei mai mult pe ziua de filmare. Si bunicii mei ma recunosc de actrita. Bunica e rusoaica, iar bunicul e un ungur.

  • Ce radacini ai...!

    Nu-i asa? Bunicii s-au ocupat de mine, mai ales dupa ce s-a nascut frate-miu. M-au invatat alfabetul rusesc. Si eu, si frate-miu vorbim foarte bine ruseste... Bunica este si frumoasa, si desteapta. Cand vine pe la noi vorbim numai in ruseste, pentru ca bunicii, chiar daca stiu limba romana, vorbesc numai ruseste... Eu n-am fost niciodata in Rusia. Totusi, ma simt rusoaica, intr-o anumita masura. Iar oamenii din Rusia nu-mi sunt straini. Sunt rusi. Sunt rusii mei.

    Ii este antipatic Sergiu Nicolaescu, pentru ca regizorul e tot una cu CNC

    Dupa 1989 nu prea s-au mai facut filme. Insa romanii au ajuns totusi la Cannes cu scurtmetraje. Cum reusim? Nici Irina nu stie. Are insa o explicatie: „Poate ca facem scurtmetraje bune si lungmetraje proaste. Bravo lui Cristi Puiu care a ajuns la Cannes, cu un scurtmetraj. „Ma bucur enorm ca a luat premiu. De fapt, oricine ar veni cu un premiu, m-as bucura. Cu exceptia lui Sergiu Nicolaescu." Dar ce are cu regizorul care a fost propus spre nominalizare la Oscar, cu filmul „Stefan cel Mare"? „Nimic. Imi este antipatic sistemul CNC (Centrul National Cinematografic). Oricat ne-am preface, Sergiu Nicolaescu inseamna CNC. Nu-mi plac filmele lui, pentru ca nu ma prind. Imi plac doar filmele care-mi modifica starea." Poate va intrebati daca si fratele Irinei are vreun talent. A studiat vioara. Insa a renuntat la acest instrument clasic pentru a fi basist intr-o trupa. „Are ureche si simte muzica. In schimb, vrea sa dea examen la Academia de Teatru si Film, sectia Imagine. Amandoi avem ceva cu filmul", a pus punctul pe „i" surioara.
  • ×
    Subiecte în articol: antimonden dinescu actrita